Opekline

Koža je osjetljivo, živo tkivo sastavljeno od tr primarna sloja: epidermisa (pousmine), dermisa (usmine) i supkutisa (potkožnog tkiva ili potkožja). Svako izlaganje toplini višoj od 50 °C ošteti: će njezine stanice i izazvati određen stupanj opečenosti. Djeca i starije osobe podložniji su težim oblicima opeklina zbog toga što im je koža tanja.

U blaže opekline ubrajaju se opekline prvoga stupnja, ograničene opekline drugoga stupnja i sun­čane opekline (koje se mogu podijeliti na opekline prvoga i drugoga stupnja ovisno o težini). Opekline prvoga stupnja zahvaćaju najviši sloj kože, epidermis. Takve opekline općenito nisu ozbiljne i brzo zacjeljuju. Koža oštećena opeklinom prvoga stupnja ogulit će se u dva dana.

Opekline drugoga stupnja zahvaćaju epidermis i nešto dermisa, sloja kože koj se nalazi ispod. Ako opeklina drugoga stupnja ne po­kriva veliko područje ili ako se nije razvila sekundarna infekcija (koja se može izbjeći pravilnim liječenjem ona nije ozbiljna i zacijeljet će za kratko vrijeme.

Opekline
Opekline

Teže opekline uključuju raširene opekline drugo­ga stupnja te sve opekline trećega i četvrtoga stup­nja. Opekline trećega i četvrtoga stupnja uvijek su ozbiljne i zahvaćaju sva tri sloja kože. Taj se predio može činiti bijelim ili pocrnjelim i pougljenjenim. Takve teške opekline zahvaćaju masno tkivo i živce. Opekline četvrtoga stupnja prodiru do mišića i kosti.

Opekline izazvane električnom strujom mogu biti varljive, lako opečenost kože može biti minimal­na, unutrašnje oštećenje može biti rašireno i može uključivati oštećenje srca. Udar električne struje visokoga napona može izazvati prestanak rada srca.

Simptomi

Ako je opeklina:

  • crvena, osjetljiva i možda natečena i s mjehurićima, radi se vjerojatno o opeklini prvoga stupnja (koja može uključivati i sunčane opekline).
  • crvena, bolna i s mjehurićima, vjerojatno se radi o opeklini drugoga stupnja (koja može uključivati teže sunčane opekline).
  • bolnija, opečena koža izgleda bijela ili pougljenjena, a zahvaćene su krvne žile, ili je oštećenje živaca tako jako da nema bolova, vjerojatno se radi o opeklini trećega stupnja.
  • karakteristike kao za opeklinu trećega stupnja, a zahvaćeni su mišić ili kost; radi se o opeklini četvrtoga stupnja.

Obratite se liječniku

  • ako imate veliku opeklinu prvoga stupnja.
  • ako imate opeklinu drugoga stupnja na rukama, licu, stopalima, preponama, stražnjici ili nekom većem zglobu ili je opeklina promjera većeg od 8 cm; ili imate opeklinu trećega ili četvrtoga stupnja. Možda ste u šoku, imate nizak krvni tlak i ubrzano bilo, a taj bi se predio mogao inficirati. Odmah potražite liječničku pomoć.
  • ako imate kemijsku opeklinu. Ova vrsta može izazvati ozbiljne sekundarne simptome poput napadaja grčenja i gubitka svijesti. Odmah potražite liječničku pomoć.
  • ako imate opeklinu od električne struje. Ova vrsta može također izazvati ozljede koje možda nisu očigledne. Sve opekline od električne struje morao bi provjeriti liječnik.

Liječenje

Za bilo koju vrstu bitno je trenutno, agresivno liječenje, bilo konvencionalno bilo alternativno, da bi se ubrzalo zacjeljivanje i oporavak.

Opekline
Opekline

Prevencija

Često su posljedica nezgoda u kući koje se mogu spriječiti. Na svakom bi katu morala postojati ispravna sprava za otkrivanje dima i aparatza gašenje požara koji bi trebalo držati u kuhinji. Svi detektori i aparati za gašenje trebali bi se provjeravati najmanje jednom godišnje. Kad kuhate, okrenite ručke posuda za kuhanje prema unutrašnjoj strani peći, a ako imate u kući malu djecu, stavite poklopce preko svih električnih utičnica koje nisu u uporabi.

Liječenje ljekovitim biljem

Sok od biljke aloja (Aloe barbadensis) može smanjiti bolove, pospješiti zacjeljivanje te spriječiti infekciju kod blažih opeklina. Travari vjeruju daje med učinkovita tvar za zacjeljivanje. Nanesite ga u tankom sloju na blažu opeklinu, lagano prekrijte gazom i ponavljajte svaki dan dok ne zacijeli.

Psihomatsko liječenje

U nekim slučajevima manjih opeklina, koncentrirane iscjeljujuće misli i pozitivan stav prema oporavku na najmanju moguću mjeru sveli su simptome poput boli, upale i ožiljaka. Najdramatičniji rezultati postignuti su kad je ova tehnika primijenjena u roku nekoliko sati od ozljede.

Konvencionalna medicina

Nakon što je kod blažih opeklina primijenjen kućni postupak prve pomoći, svaka ustrajna bol može se ublažiti acetilsalicilnom kiselinom (npr. Aspirinom) ili paracetamolom. Ako vaša opeklina traži medicinsku obradu, liječnik će vam prekriti to područje steriliziranom gazom ili ga ostaviti otkrivenog kako bi se pospješilo njegovo zacjeljivanje (u kojem slučaju se opeklina mora revno održavati čistom).
Izbjegavajte bušenje mjehura; otkrivanje donjeg sloja tkiva povećava opasnost od infekcije. Mogu se propisati i analgetici ili antibiotici ako ima znakova infekcije. Svaki šok kao posljedica većih opeklina liječit će se intravenskim davanjem tekućine. Teške opekline koje prekrivaju veću površinu mogu zahtijevati

Alternativni načini liječenja

Sve veće trebao bi obraditi medicinski stručnjak. Osim dolje navedenih oblika liječenja, i kineske trave, homeopatija, aromaterapija i ayurvedska medicina također mogu biti od koristi pri liječenju blažih opeklina.

Liječenje kod kuće

Isperite tekućom vodom, zatim stavite na njih hladni oblog. Kad opeklina počne zacjeljivati, probušite kapsulu vitamina E i utrljajte tekućinu u opečeni dio da biste spriječili stvaranje ožiljaka. Ako je opeklina teža, pijte puno tekućine tijekom oporavka; uzrok su gubitka tekućine u organizmu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU