Savjeti za uređenje vrta

Imate li svoj vlastiti vrt, malenu terasu ili bilo kakav komadić na otvorenome, možete ga urediti u lijep i miran komad raja u kojemu se možete najbolje opustiti. Vrtlarenje samo po sebi donosi mir i smanjuje stres, zato što nas preusmjerava s radnih planova i pritisaka prema mnogo sporijem i pristupačnijem svijetu prirode.

Evo kako ćete uz malo vremena i kreativnosti svoj vrt ili otvoreni prostor napraviti malim rajem.

Razmislite o unošenju u vrt elementa vode u obliku umjetnog potočića ili jezerca s fontanom. Tekuća voda stvara zdrave negativne ione, a usput sprječava nakupljanje algi.

Nemojte si zadavati previše posla. Sadite mirišljave biljke koje se lako održavaju. Kozlokrvina i jasmin prekrasno mirišu, osobito noću, a treba ih samo katkad obrezati.

Neki mali kip ili dva, napola skriveni unutar grmlja, ili pak ponosno istaknuti na svom postolju, dodat će vrtu malo umjetničkog "štiha", a dobro postavljeno ogledalo može dati privid većega prostora.

Čak ako vam je prostor u vrtu i skroman, pokušajte uzgojiti malo začinskog i ljekovitog bilja uključujući peršin, timijan, metvicu, limusnku travu, ružmarin ili korijandar, bilo u posudama ili uz cvijeće. Osim što će vam vrt zamirisati, bit ćete i ponosniji s njima začinjenom objedu.

Ako vam je vrt dovoljno velik, vizualno odvojite jedan dio za potpuno opuštanje. Možete to učiniti rešetkastim okvirima ili čak sjenicom na koje će se kasnije popeti ruže ili neke druge penjačice. U tome dijelu možete postaviti običnu drvenu klupu ili onu s krovićem, stvarajući tako posebno mjesto u kojemu se možete doista s užitkom opustiti.

Što više mirisa i boja ima u vašem vrtu, to će bolje utjecati i na vaše raspoloženje. Bit će vam lijepo i ugodno provoditi vrijeme u njemu. Osjećaj kada vam neka biljka uspije je neprocjenjiv, a rad u vrtu i djeluje jako opuštajuće. S obzirom na to da su proljetni sunčani dani pred nama, sigurno će vam biti užitak provesti koji sat u vrtu. Tako ćete ugodno spojiti s korisnim, a to je najljepši način za provesti slobodne dane. Stoga ako već niste sada je pravo vrijeme da svoj vrt pretvorite u svoj osobni raj.