Savjeti za zalijevanje kućnog bilja

S vremenom vam se vjerojatno razvije stanovit osjećaj kada treba biljku zalijevati i koja je količina vode potrebna pojedinoj biljci. Nažalost, često su za to potrebna i dosta skupa iskustva jer najviše kućnog bilja propadne zbog preobilnog zalijevanja. Uz to javljaju se i posljedice nepravilnog zalijevanja: zastoj u rastu bilja, rast boležljivih biljaka, izostaloj cvatnji i mnogi drugi.

Voda za zalijevanje 

Najidealnije bi bilo kućno bilje zalijevati kišnicom, što je u gradu gotovo nemoguće. Zato ćemo ga morati zalijevati prokuhalom vodom ili u vodu staviti nešto poput treseta pa pustiti da odstoji 24 sata. Zatim čistu vodu odlijemo i upotrijebimo za zalijevanje. Tako možemo zalijevati gotovo sve sobno bilje. Izuzetak su svakako kaktusi, osim onih lisnih kaktusa te sobni zvončić i cinerarija koje podnose vode iz vodovoda.

Pravilno zalijevanje bilja

Prvo ne smijemo zalijevati tako da cvjetni lonac stoji u podlošku ili ukrasnom loncu punom vode, drugo zalijevat ćemo po mogućnosti kišnicom, a ako je nemamo,potrebno je kako smo rekli, nekim sredstvom smekšati tvrdu vapnenu vodu iz vodovoda. Na kraju, zalijevat ćemo uvijek odstajalom vodom čija temperatura mora biti identična temperaturi prostorije u kojoj se bilje nalazi ili može biti još nešto toplija. Zalijevanje hladnom vodom i ljeti i zima škodi biljkama.

Uz malo pažnje, koja će nam s vremenom prijeći u naviku, lako ćemo zadovoljiti drugi i treći zahtjev, ali pogoditi pravi čas kada biljku moramo zaliti ostat će duže vrijeme za svakog uzgajatelja bilja pitanje koje će si konstantno postavljati. Kako bi provjerili trebate li biljku zaliti, nije dovoljno samo opipati površinu zemlje u posudama. Ponekad se može dogoditi da je zemlja u dubini posude vlažna, a samo gornji dio, zbog topline i suhog zraka u sobi, suh.

Ako nam se dogodi da nam se zbog propusta u zalijevanju neka od sobnih biljaka osuši, stavit ćemo je u kupku, tj. u veću posudu punu vode i ostaviti je u njoj dotle, dok se zemlja ne natopi, a to traje obično preko noći.