back to top

Pjeskarenje zuba

Pjeskarenje zuba za ljepše zube. Svakodnevne prehrambene navike mogu na Vašim zubima ostaviti obojenja koje se klasičnim načinom ne mogu ukloniti. Pogodne namirnice koje će s vremenom ostaviti traga na vašim zubima su čaj, kava, vino, obojana hrana. Osim toga postoje i kromogene bakterije koje ostavljaju obojenja na površini zuba te osobama sklonima tome mogu stvarati neugodu iz estetskih razloga.

Redovito odlazite na kontrole kod svog stomatologa. Ipak, iako profesionalno čistite zube u ordinaciji ubrzo nakon tretmana ponovno se pojavljuje isto. Zasigurno sve to djeluje frustrirajuće. Probali ste razne paste i četkice. Sve je bilo bezuspješno. Kromogene bakterije nisu štetne. Naime, prisutnost takvih bakterija u samoj usnoj šupljini ukazuje da imate statistički gledajući otpornije zube.

Pjeskarenje zuba – profesionalno čišćenje

Rješenje za takve probleme je profesionalno čišćenje ili pjeskarenje. Pjeskarenje je postupak kojim se odstranjuju obojenja raznog porijekla s površine zuba.

Postupak pjeskarenja je zapravo vrlo jednostavan. Mješavina tri komponente, tj. zraka, vode i specijalnog praha se miješa i pod pritiskom izlaze. Na taj način odstranjuju pigmentaciju. Da pojednostavnim, to je mali miniwash.

Pjeskarenje nije štetno ako se pravilno primjenjuje te ako se sami postupak ne ponavlja prečesto. Savjetuje se otprilike svakih 6 mjeseci. Naravno, ako ste skloni pretjeranom nakupljanju pigmentacije ići ćete češće. Nemojte ići više od četiri puta u jednoj godini.

Nakon samog zahvata preporučuje se da otprilike prva dva sata ne jedete i ne pijete ništa obojeno. Gledano na mikroskopskoj razini površina zuba je hrapava te postoje mikropukotine koje se pjeskarenjem očiste. Kada bi odmah nakon postupka konzumirali obojeno piće ili hranu te iste pukotine bi se zapunile s obojenjem i velike šanse su da ćete ponovo biti nezadovoljni.

O ovom problemu posavjetujte se sa svojim doktorom dentalne medicine.

pjeskarenje zuba

Kako se provodi postupak pjeskarenje zuba?

Pjeskarenje zubi izvršava se posebnim aparatom koji pomoću mlaza zraka ili vode pod tlakom raspršuje čestice praha za pjeskarenje te na taj način uklanja mrlje i naslage sa zubi.

Ovaj postupak uglavnom je ugodan za pacijenta, a da bi bio još ugodniji, nerijetko se prahu dodaje okus mentola, voća, čokolade i sl.

Postupak traje 15 do 30 minuta i provodi se u cijelosti odmah, u jednom posjetu stomatologu. Nije bolan ni invazivan, stoga ne zahtijeva nikakvu vrstu sedacije i anestezije.

Najčešće se uz pjeskarenje zubi, odnosno prije njega, provodi i čišćenje zubi od zubnog kamenca, s obzirom da se radi o postupcima koji se nadovezuju jedan na drugi, a sve u svrhu što kvalitetnijeg cjelovitog čišćenja vaših zubi i prevencije dentalnih bolesti.

Ponekad čak i nije potreban postupak uklanjanja zubnog kamenca, nego se obavlja samo pjeskarenje zubi i njihovo poliranje, kako bi površina zubi bila glatka.

Da li je pjeskarenje zuba opasno?

Peskarenje zuba je neinvazivna procedura i uopšte ne oštećuje zubnu gleđ. Rezultati su vidljivi odmah, a nakon samog zahvata treba izbjegavati hranu, cigarete i obojena pića nekoliko sati kako bi se zubi i desni oporavili od zahvata.

U rijetkim slučajevima moguć je blagi bol prilikom pjeskarenja, ali je u pravilu potpuno bezbolan postupak.

Postupak pjeskarenja često se provodi i prije postupka izbjeljivanje zubi. Na taj način izbjeljivanje je potpunije zato što naslage i plak nisu prepreka između sredstva za izbjeljivanje i same površine zuba.

Nakon pjeskarenja zubi su, ne samo čisti i glatki, nego i bjelji nego prije postupka i estetski puno privlačniji i atraktivniji.

Greške pri pranju zuba

Foto: Valeriy Velikov/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU