Pravilna zaštita od sunca

Zbog trenda preplanule puti sve veći broj ljudi izlaže se riziku razvoja tumora kože. Ne samo u ljetnim mjesecima, već kroz cijelu godinu u solarijima, izlažemo se štetnim zrakama koje uzrokuju oštećenja kože i njeno ubrzano starenje. Prirodan izvor zračenja – sunce i umjetan – solarij, oboje imaju kanceregeni učinak na kožu pri duljem izlaganju.

Sunce zrači dvije vrste štetnih zraka ultraljubičaste A – UVA i ultraljubičaste B – UVB. Ultraljubičaste B zrake štetnije su za naše zdravlje jer izazivaju opekline i alergijske reakcije, maligne tumorske promjene na koži, te imunosupresiju.

Ultraljubičaste A zrake izazivaju uranjeno starenje kože, dugoročno također mogu dovesti do razvoja malignih tumora kože, te oštećenja vida poput mrene tj. katarakte i makularne degeneracije koja može dovesti do gubitka vida. Iako je boravak na suncu bitan za opskrbljivanje organizma vitaminom D, ne treba pretjerivati s izlaganjem sunčevim zrakama.

Preporučuje se izbjegavanje u periodu između 10 i 16 sati kada je indeks ultraljubičastog zračenja najviši, a čak i kad smo u hladu potrebno je zaštititi se kremama koje sadrže zaštitu od UV zračenja i odjećom koja ne propušta UV zrake.

Sredstva poput krema ili sprejeva, koja su namijenjena zaštititi, trebaju imati UVA i UVB faktor. Ukoliko imate svjetliji tip kože, koji često podrazumijeva svjetliju kosu i oči, tada morate pripaziti da koristite sredstva sa što višim UV faktorom, najbolje SPF 50+ koji je ujedno namijenjen i djeci s obzirom na njihovu osjetljivu kožu.

Djecu do njihove treće godine ne bi se smjelo uopće izlagati sunčevim zrakama jer oštećena kože uzrokovana suncem u djetinjstvu, najbitniji su čimbenik koji dovodi do nastanaka melanoma u kasnijoj životnoj dobi. Iz tog razloga djecu uvijek zaštitite najvišim faktorom i pazite da, ako već borave na otvorenom, čine to ranije ujutro ili predvečer kada je opasnost od sunčeva zračenja manja. Djecu dodatno zaštitite šeširićima, koji ne samo da će spriječiti moguću sunčanicu, već i zaštititi vid.

  Trikovi za ljepotu sa žlicom

Ukoliko primijetite bilo kakve promjene na koži, poput promjena veličine ili oblika madeža, odmah se obratite liječniku i obavite preglede kako biste otklonili sumnju na tumor. Što ranije prepoznavanje promjena madeža odlučujuće je za primjereno i pravodobno liječenje.

Redovito prekontrolirajte sve madeže, čak i one koje inače prekrivate odjećom. Razlog za to je što opekline izazvane suncem zbog imunosupresije mogu dovesti do nastanka malignih timora na mjestima koja nisu izložena suncu. Stoga pri samopregledu obratite pozornost na promjenu oblika madeža, njegovu granicu s kožom koja mora biti oštra i pravilna, izdignuće te osjećaj peckanja ili svrbeža.

Zapamtite da preplanula put nije ogledalo zdravlja, već upravo suprotno. Tamnjenje kože rezultat je oštećenja kože kao posljedica izlaganja suncu, stoga radije sačuvajte vaše zdravlje i prihvatite svoju prirodnu boju puti.

Foto: Geanina Bechea/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU