Feingoldova dijeta

Sigurno se ponekad pitate pokreću li neke određene namirnice ili dodaci u hrani neke vaše zdravstvene probleme. Feingoldova prehrana služi upravo tome. To je oblik eliminacije namirnica gdje se uklanjaju namirnice koje sadrže određene štetne aditive i zamjenjuju sa sličnim namirnice koje su bez tih dodataka. Srećom, veliki je izbor hrane svake vrste, uključujući grickalice i slastice koje su prihvatljive za ovaj oblik prehrane.

Većina nas ne razmišlja mnogo o vlastitoj prehrani sve dok ne dođe nova pridošlica u našu obitelj. Svi mi želimo našem djetetu pružiti ono najbolje u svemu, tijekom trudnoće čitamo razne knjige, razgovaramo s poznanicima i stručnjacima, prilagođavamo svoj život i navike našem djetetu.

Feingoldova dijeta, nazvana po dr Benjamin Feingold, vodećem stručnjaku u području alergija i imuniteta. Program promiče eliminaciju hrane, pogotovo kada su u pitanju sintetički dodaci, da bi se smanjio čitav niz dječjih problema, kao što su astma, infekcije uha, i još mnogo toga.

Pridržavanje dijete zahtijeva promjenu u načinu života obitelji i prehrambenih navika. Dr. Feingold preporučuje da djeca sudjeluju u pripremi hrane. Mnogi roditelji koji su slijedili Feingoldove preporuke su primijetili poboljšanje u ponašanju djece. Nema više loših navika spavanja, kratkih raspona pažnje, antisocijalnih osobina, nekoordiniranosti mišića, astme, mokrenja u krevet, glavobolja, osipa, napadaja i slično.

U svojoj knjizi, "Zašto je vaše dijete hiperaktivno", Benjamin Feingold je tvrdio da ADHD može biti uzrokovan aditivima i konzervansima iz prehrane i da simptomi nestanu nakon što dijete promijeni svoju prehranu. Ali brojne studije provedenom nakon objavljivanja knjige nisu uspjeli poduprijeti ovu teoriju, bilo za djecu ili odrasle. Studije ukazuju, međutim, da oko jedan posto ljudi s ADHD-om može postati "hiper" sat vremena nakon konzumiranja određene hrane s umjetnim bojilima.

Feingold programa predlaže ukidanje namirnica koje sadrže određene vrste prehrambenih aditiva:

- sintetičke boje
- određene umjetna sladila, posebice aspartam
- sintetički arome
- sintetski konzervansi, kao što su BHA, BHT i TBHQ.

Feingold predlaže hranu koja sadrži cjelovite namirnice u njihovom prirodnom stanju: brokula, tikvica, grašak, slatki kukuruz, krumpir, kivi, limuni, repa, banane, kruške, kruh bez aditiva, kupus, mliječni proizvodi, svježa riba, žitarice bez aditiva i jaja. Naravno sve prirodno i sve domaće.

Oni koji se uključe u Feingoldov program dobiju sveobuhvatan plan i program dijete. Program paket također uključuje priručnik, restoran vodič, potpuni popis hrane i shopping vodič.

Prije nego što počnete uvoditi novu prehranu za svoje dijete, najbolje je konzultirati se s vašim pedijatrom. To je osobito bitno ako vaše dijete ima zdravstvenih problema za koje uzima lijekove na recept ili je pod strogim nadzorom liječnika.

Foto: Brocreative/Shutterstock