Ideje za brzi ručak

U idealnom svijetu ručak bi se sastojao od otprilike četvrtine bjelančevina, četvrtine ugljikohidrata i polovine povrća koje ne sadrži škrob. Drugim riječima, omjer bi bio 1:1:2. U idealnom svijetu ne bi bilo užurbanosti koliko je u stvarnom. Stoga smo nekad osuđeni pojesti nešto na brzinu ne razmišljajući previše o tome što stavljamo u sebe.

Evo nekoliko prijedloga koji bi vam mogli pomoći da i kad razmišljate brzo, razmišljate zdravo.

Ručak za dijete

Ako vaše dijete jede u vrtiću ili školi, trebate znati što mu se nudi. Većina školskih jelovnika izmjenjuje se svaka tri tjedna i vjerojatno možete dobiti kopiju jelovnika. Na taj način možete utjecati na izbor . Kuhano jelo je uvijek najbolja mogućnost.

Sendviči

U užurbanom radnom svijetu često smo primorani pojesti prvo što nam se nađe pri ruci. Ukoliko znate da vam je tempo nekog dana brz, pripremite kod kuće sendviče koji će sigurno biti bolji izbor nego neki usputni iz prve pekare.

Piletina, zelena salata, rajčica, paprika, namaz od slanutka, sve su to varijante koje će vam dati kvalitetan, hranjiv i zdrav sendvič. Za podlogu izaberite kukuruzni kruh.

Salate

Salate moraju sadržavati bjelančevine, ugljikohidrate i nešto povrća u idealnom omjeru 1:1:2. Većina roditelja misli da je najlakše tu vrstu obroka pripremati na temelju onoga što je ostalo od večere. Glavna prednost toga je štednja vremena ujutro, pa ako navečer kuhate tjesteninu skuhajte malo više i ostavite za ujutro da bude temelj za salatu. Hladno povrće koje sadrži škrob, npr. krumpir, može se isto jesti kao salata, samo dodajte malo majoneze ili octa.

Bočica s napitkom

Bočica vruće juhe ili varivo može biti hranjivi obrok koji će vas zagrijati,a osobito je dobrodošao zimi. Kao i uvijek, cilj vam je imjer 1:1:2, odnos bjelančevina, ugljikohidrata i povrća. To može biti začinjena leća, povrće i juha od riže, tradicionalno varivo s mesom i povrćem, krumpirom ili repom. Uz to se može pojesti komad kruha od cjelovitgo brašna, jer u takvom varivu ima vrlo malo ugljikohidrata.