Kako pripremiti zimnicu

Voće i povrće koje spremate za zimu mora biti potpuno svježe, podjednake veličine, najbolje kvalitete i po mogućnosti spremljeno odmah nakon branja, jer će o tome zavisiti ukus, boja i trajnost voća i povrća. Voće i povrće isperite tekućom hladnom vodom, zatim ga pažljivo očistite i još jednom brzo operite, a zatim stavite na cjediljku da se dobro ocijedi. Ono mora biti u potpunosti suho prije nego što ćete ga početi pripremati.

Posuđe u kojem ćete kuhati voće ili povrće mora biti potpuno čisto, bez tragova masnoće i bez kakva mirisa. Za kuhanje pekmeza, marmelada, džemova i ostalih slatkih delicija trebat ćete posebnu posudu, drvene kuhače i sita za pasiranja koja su otporna na kiselinu. Boce i staklenke moraju biti sasvim čiste (po mogućnosti sterilizirane) i dobro osušene. Preporučuje se da ih operete u perilici posuđa ako imate tu mogućnost.

Sušiti ih možete na suncu ili u mlakoj pećnici. Ako recept zahtjeva da se gotovo voće ulije u još vruće staklenke, one moraju biti zagrijane i u kuhinji ne smije biti propuh - da staklenke ne bi pukle. Staklenke i teglice možete vezati pergamentnim papirom, celofanom ili sličnim. Ako imate staklenke s vlastitim poklopcem, onda gumene prstenove koje stavljate na otvor morate dobro očistiti, kratko prokuhati  i do upotrebe ostaviti u vodi, a prije upotrebe osušiti.

Mrkvu, kelj, rajčicu, peršinov korijen, zelenu papriku spremajte tako da ih prvo operete, očistite, ogulite i istružete, a zatim izrežete u male tanke rezance. Povrće posolite, pažljivo pomiješajte i složite u jednom redu na drvenu dasku. Dasku s povrćem stavljajte na jako sunce dok se povrće sasvim ne osuši.

Za vrijeme sušenja ga okrećite svaki dan kako bi se pravilno osušilo sa svih strana. Dasku s povrćem morate preko noći unijeti u kuću da se ne bi nakupilo vlage. Suho povrće stavite u bijele platnene vrećice i objesite na prohladno zračno mjesto. Prije upotrebe potrebnu količinu povrća namočite u mlaku vodu da omekša.

Ovakav način pripreme zimnice idealan je ako želite zdravo voće i povrće koje ćete moći jesti tijekom cijele zime. Kupovno voće i povrće obično je prepuno raznih konzervansa, nepotrebnih soli i šećera koji štete vašem organizmu. Stoga, u ljetnim mjesecima nabavite svježe i organsko voće i povrće ili uzgojite svoje povrće i voće te pripremite najbolju zimnicu koja je jedan od temelja zdrave prehrane.