Kako zavarati glad

Muku mučite sa svakodnevnim smišljanjem što jesti između obroka da biste uspješno zavarali glad, a opet da se ne biste udebljali. Pomoći vam može nekoliko savjeta kako ćete uspjeti u tome.

Za početak morate se više usredotočiti na glavno jelo, a sve ostale obroke kao što su predjelo ili desert morate svesti na minimum. Na primjer, ako želite pojesti kuhanu ribu za glavno jelo, za predjelo možete uzeti salatu ili samo malo šunke u kombinaciji s tvdro kuhanim jajetom. Za desert pojedite zdjelicu kompota od voća kao što su jabuke ili šljive. Ne koristite konzervirane kompote jer oni sadrže jako puno šećera.

Idealno bi bilo kada bi glavno jelo, kao što su riba ili meso, bilo pečeno na roštilju, u pećnici ili pirjano u vlastitom soku, s posve malo masnoće ili kuhano na pari. Pripazite da nikada ne jedete dva jela bogata kalorijama jedno iza drugog.

Postoji nekoliko jela kojima započinjete obrok, a može služiti za zavarivanje gladi. To su grejpfrut, pod uvjetom da mu ne dodate šećera, miješane salate, tvrdo kuhano jaje, bijeli kravlji sir, kuhani špinat ili blitva s vrlo malo masnoće, svježe kiselo zelje, ribana mrkvica, ribani celer.

Sve te namirnice utažit će prvu glad, tako da ćete se lakše suzdržati da pojedete samo jedan odrezak ili komad kuhane ribe. Upamtite: Nabavite vagu i kontrolirajte svoju težinu. Nije teško izgubiti dvadeset dekagrama, ali je teško izgubiti dva kilograma. Jedite polovicu onoga na što biste imali apetit. Izbjegavajte alkoholna pića, ali zato popijte nekoliko čaša vode više nego inače i to prije jela.

Smanjite masnoće, šećer i kruh. Vježbajte i puno hodajte. Ako je moguće, masirajte se bar jednom tjedno jer masiranje potiče cirkulaciju. Pazite na redovitu probavu jer i to utječe na nagomilavanje suvišnih kilograma. Pri svakoj dijeti potrebno je voditi računa o kretanju, posebice hodanju. Karakteristično je za velik broj žena između 40 i 50 godine da se premalo kreću i ne gimnasticiraju.

Nije uvijek lagano početi s gimnasticiranjem kojim se žena prestala baviti u mladosti. Ali ako počnete vježbati sami, a ne pod kontrolom radite to pažljivo, ne naprežući se pretjerano. Debljina je preteča mnogih opasnih bolesti, i svaki suvišan kilogram povećava smrtnost za 2 posto u odnosu na osobe s normalnom težinom.

Foto: hatanga/Shutterstock