Savjeti za bolju probavu

Sigurno ste čuli za poslovicu "ono si što jedeš".  Zapravo bi puno točnije bilo reći - "Ono si što jedeš, probaviš i upiješ". Jedna stvar je jesti hranu, a drugo je kako tijelo iskorištava hranjive tvari za građenje i za obnavljanje tijela. Tu probavni sustav dolazi u prvi plan.

Probavni susta možemo zamisliti kao dugačku cijev koja se proteže s jedne strane tijela na drugu, od usta do izlaza iz debelog crijeva ili od žvakanja do pražnjenja. Njegov zadatak je da uzima hranu koju stavljamo u usta i da je rastavlja na sastavne dijelove, tj. na hranjive tvari o kojima smo govorili- aminokiseline, masne kiseline, jednostavne šećere, vitamine, minerale, itd.

Kao prvo, hrana se mrvi žvakanjem u ustima gdje se razlaže uz pomoć sline koja sadrži enzime. To su prirodni kemijski spojevi koji pomažu rastavljanju hrane u manje molekule. Nakon toga hrana ulazi u želudac gdje se još više enzima i želučana kiselina uključuju u proces razgradnje hrane. Od tuda hrana, koja je sada već u tekućem stanju, ulazi u prvi dio crijeva gdje se nalazi još enzima u "probavnim sokovima" iz gušterače i žuči, te se nastavlja proces probavljanja hrane na njezine najmanje dijelove - hranjive sastojke.

Proces apsorpcije nastavlja se dalje kroz crijeva koja su poprilično dugačka. Tada se, kad je sve korisno uzeto iz hrane, uloga crijeva mijenja se iz i probava odbacuje nekorisno. U stvari, to nisu samo "ostaci" poput neprobavljivih vlakana iz hrane, koji nastavljaju put do kraja crijeva. Tijelo koristi crijeva i kao prijevozno sredstvo za odbacivanje nepotrebnih tvari iz drugih tjelesnih procesa.

Dobra probava počinje u ustima. Temeljito žvakanje hrane vrlo je bitno. Ono ne komada samo hranu na manje dijelove, nego i pomaže da slina, sa svojim probavnim enzimima, poboljša mljevenje hrane i da započne kemijsko probavljanje hrane.

Optimalno bi bilo svaki zalogaj prožvakati negdje 30 puta, tj. dok sva hrana u ustima ne postane ujednačena masa. Ako jedete na brzinu, onda nastojte da to bude sitna, kašasta hrana koja zahtijeva minimalno žvakanje.

Foto: Dash/Shutterstock