Večera koja ne deblja

Većina ljudi kada se odluče na dijetu, prvo što odluče je da neće večerati. Iako ima istine u tome da što kasnije jedemo veća je vjerojatnost da to nećemo uspjeti potrošit ćemo lagano taložiti dodatne kilograme.

No, rješenje nije izbjegavanje jela, već biranje dobrih namirnica. Nema smisla da odredite da nakon 18 sati nećete više ništa jesti, ako znate da sigurno još par sati nećete ići spavati. Tako svome organizmu sigurno nećete napraviti uslugu.

Idealna večera

Za večeru bi bilo dobro izabrati namirnice koje sadrže bjelančevine, ugljikohidrate i povrće, pritom naravno, optimalno bi bilo da je najviše povrća.

Bjelančevine mogu biti ribe, organski uzgojeno meso ili jaja ili mahunarke. Leća i grah možda nisu hrana koja će vam prvo pasti napamet, ali trebali biste je uvijek imati jer su odličan izvor vlakana, te pomažu održavati ravnotežu hormona. A mogu se i pripremati na različite načine, u varivima, za juhe, na salate.

Leća se kuha samo 15 do 30 minuta, ovisno o vrsti. Grah i slanutak mogu se kupiti u konzervama u svakoj trgovini i samo ih treba isprati prije upotrebe.

Jako su dobar izbor i klice koje možete dodavati u salate i sendviče.

Uz bjelančevine i nerafinirane ugljikohidrate kao što su smeđa riža, tjestenina od cjelovitog brašna, krumpir i drugo povrće, na jelovniku mora biti i povrće koje ga ne sadrži, npr. tikvice, brokula, mrkva, paprika, grašak, rajčica.

Ako vaše omiljeno jelo ne zadovoljava prehrambene zahtjeve u cijelosti, pokušajte ga prilagoditi.Na primjer, u omiljenu tjesteninu s umakom od rajčica dodajte graha, leće ili napravite umak bolonjez. Možete i komadiće povrća dodati u umak.

Popularne su u zadnje vrijeme i kremaste juhe. Jedini problem je što se kremast izgleda često postiže dodavanjem vrhnja što i nije baš idealno rješenje s obzirom na kaloričnost vrhnja. Stoga bi bilo najbolje da nađete nadomjestak za vrhnje, a to bi moglo biti kokosovo mlijeko ili mrvica namaza od slanutka ili tahinija. To su zdrave namirnice, a juha zbog toga neće biti neukusnija ili manje kremasta.

Foto: Dmytro Mykhailov/Shutterstock