Zamjena za šećer kod dijabetičara

Osobe koje imaju problema s dijabetesom definitivno ne smiju koristiti bijeli šećer. Takav način života je karakterističan i ponekad težak, ali sve dok se osoba ne navikne na neki drugi režim prehrane.

Iznenadili biste se koliko adekvatnih i zdravih zamjena postoji za bijeli šećer. Ova alternativna sladila su super rješenja za sve, a jedina rješenja za dijabetičare.

Jedno od adekvatnih rješenja je agavin sirup koji se kao što mu i samo ime kaže, radi od kaktusa agave. Ovo je jedna od novijih vrsta zaslađivača na tržištu. Laganog je okusa što joj je glavna prednost. Ipak, dijabetičari moraju paziti pri konzumiranju agavina sirupa kao zaslađivača jer se postotak slatkoće koji ima razlikuje od proizvođača do proizvođača.

Najčešća zamjena za bijeli šećer je smeđi šećer, čija je glavna prednost nad bijelim što je manje rafiniran. Nedostatak mu je što je jednako kaloričan kao i bijeli pa i nije baš neka najbolja zamjena.

Melasa je tekuća zamjena za šećer, a bogata je hranjivim tvarima kao što su kalcij, željezo, kalij, fosfor i magnezij pa stoga svojstvima dosta podsjeća na med.

Kad smo već kod meda, i on je zdrava zamjena za šećer. Zapravo je i najpogodniji za dijabetičare, a razlog tome je što je med nutritivno iznimno vrijedna namirnica. Treba ga ipak pažljivo konzumirati jer sadrži bjelančevine.

Stevija je vjerojatno najukusnija zamjena za šećer. Prije se nije previše koristila, no u novije vrijeme najviše je se prakticira kao uspješno sredstvo za liječenje od pretilosti. Vrlo je dobra i za snižavanje visokog krvnog tlaka. Ipak, ukusna je jer je vrlo slatka pa je trebate koristiti u vrlo ograničenim količinama.

Rižin slad je sličan medu, ali je manje sladak i to je glavna prednost ovog zaslađivača. Dijabetičarima se preporučuje koristiti ga za kolače i kreme jer se vrlo dobro uklapa,a zdraviji je od šećera, bilo bijelog ili smeđeg.

Foto: Poznyakov/Shutterstock