HomeLifestylePrijateljstvo kod djece

Prijateljstvo kod djece

Mnogi roditelji ponašaju se zaštitnički prema svome djetetu. Što je naravno, u redu. No što kada jednostavnom ne možemo kontrolirati baš svaku situaciju u kojoj se dijete nalazi? Jedan od većih roditeljskih strahova je da vaše dijete neće biti prihvaćeno u vrtiću/ školi i da se nitko neće htjeti družiti s njim. Možemo li mi pomoći djetetu pronaći društvo i prijatelje? Možemo!

Većina roditelja želi da im dijete bude društveno prilagođeno. Imajte na umu da sva djeca prolaze kroz različite razvojne faze. Neka će možda prolaziti kroz razdoblje povučenosti i vezanosti za roditelje. Druga su jednostavno stidljiva po prirodi. Svako je dijete drugačije, čak i unutar iste obitelji. Najbolje što kao roditelj možete učiniti za svoje dijete je pomoći mu da bude zadovoljan samim sobom. Potom ga izložiti različitim prilikama za stjecanje prijatelja.

Druženje možete poticati stvaranjem prilika za susrete vršnjaka. Ali, kad dijete bude biralo svoje najbolje prijatelje, tražite i poštujte njegovo mišljenje o tome koje društvo njemu odgovara.

  1. Napravite raspored redovitih okupljanja – odlasci u park, igranje s drugom djecom, vrtić, razni tečajevi namijenjeni majkama i djeci… Time stvarate prilike za druženje, što je posebno dobro za sramežljivo dijete.
  2. Unaprijed pripremite dijete za ono što će se dogoditi. Kada dijete zna što ga čeka osjeća se sigurnije i raspoloženije za suradnju.
  3. Uočite osjeća li se vaše dijete ugodnije u grupi ili je opuštenije u društvu s jednim djetetom.Nastavite s onim što se čini da mu najviše odgovara.
  4. Dopustite djetetu da sjedi i promatra igru druge djece ako tako želi. I to je korisno, dijete uči promatranjem.
  5. Podučite dijete što da kaže kada se želi priključiti igri s drugom djecom, npr. “Mogu li ti pomoći s tim?” ili “ I ja bi to htio raditi! Mogu li se igrati s tobom?”.
  6. Uživljavanjem u uloge uvježbavajte s djetetom snalaženje u različitim društvenim situacijama, usredotočite se na odnos prema drugoj djeci.
  7. Podsjetite dijete na ranija uspješna druženja.
  8. Pažljivo birajte riječi i nikada nemojte etiketirati dijete kao sramežljivo. Takva etiketa može postati dio njegove slike o sebi ili izgovor za izbjegavanje druženja s drugom djecom.
  9. Imajte realna očekivanja jer sposobnost djeteta da dijeli povezana je s njegovom dobi.

  Privikavanje djeteta na tutu

Dajte svom djetetu vremena da izgradi prijateljstva, imajući na umu i oblik druženja kojem je ono najsklonije (neka se djeca osjećaju sigurnije kada se druženje odvija kod vas doma, a druga su sigurnija u parku, na otvorenom). Nećete možda iz prve pogoditi, ali ne odustajte i nastavite s onim što se pokaže najboljim.

Foto: Sunny studio-Igor Yaruta/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Previous article
Next article