back to top

Problemi sa štitnjačom u trudnoći

Postoje dva poremećaja u radu štitnjače; kada proizvodi previše hormona (hipertireoza) i suprotno, ako proizvodi premalo hormona (hipotireoza). Žene češće obolijevaju od bolesti štitne žlijezde, pa su joj tako izložene i trudnice.

Žene kojima je poremećen rad štitne žlijezde genetska bolest, trebale bi čim doznaju da su trudne provjeriti rad štitnjače da ga se može prevenirati odmah otpočetka. One koje su već otprije imale problema sa štitnjačom trebaju dovesti rad štitnjače u normalu neposredno prije trudnoće, koliko je trudnoća planirana.

Oslabljen rad štitnjače u trudnoći (hipotireoza)

U trudnoći se više ne radi samo o jednom biću, radi se o dvoje, majci i djetetu. U skladu s tim raste potreba za hormonima koje proizvodi štitna žlijezda za oko 50%. S obzirom na to da je jod neophodan za proizvodnju hormona štitnjače, raste i potreba za jodom. Dostatna razina hormona štitnjače je važna za razvoj ploda, a nedavna istraživanja pokazuju i da nedostatak hormona štitnjače može utjecati na djetetov intelektualni razvoj, pa se tako može dogoditi da uslijed hipotireoze se rodi dijete s manjim kvocijentom inteligencije.

Za trudnice s ovom tegobom, manjak hormona štitnjače se liječi sintetskim oblikom hormona koje prirodno luči štitnjača, a koji se zove levotiroksin. Bitno je znati da levotiroksin nema nikakve negativne učinke, već štoviše, nužan je i pozitivno utječe na razvoj djeteta.

Simptomi hipotireoze su naglo debljanje, slabija koncentracija, jak osjećaj umora, zatvor. U prosjeku se kod jedne od 1.000 trudnica javlja hipotireoza.

Pojačan rad štitnjače u trudnoći (hipertireoza)

Hipertireoza ili pojačan rad hormona štitnjače se u trudnoći javlja rjeđe od hipotireoze. Simptomi hipertireoze su najjači u prvom tromjesečju, dok se u ostala dva stanje poboljšava radi imunosupresivnog djelovanja trudnoće. Blaža hipertireoza se ne liječi nikakvim lijekovima, već se samo prati stanje kako bi se situacija držala pod kontrolom, jer se očekuje da će se stanje normalizirati ulaskom u drugo tromjesečje trudnoće. Ukoliko se stanje ne popravi, potrebno je koristiti lijekove, s tim da trudnica uzima polovicu normalne doze osobe koja nije trudna. Lijek prolazi kroz posteljicu i može uzrokovati hipotireozu kod djeteta pa se stoga uzima minimalna količina lijeka.

  Listanje noktiju na rukama

Simptomi hipertireoze su znojenje, naglo debljanje ili mršavljenje, te mučnine praćene povraćanjem. Ukoliko se hipertireoza omakne kontroli može izazvati teške probleme kao što su zastoji srca, pobačaj ili preuranjeni porod.

Foto: Valua Vitaly/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU