Kako spriječiti postporođajnu depresiju

Iako se ne zna točno što uzrokuje postporođajnu depresiju, neki stručnjaci tvrde da je glavni uzrok postporođajne depresije idealizirana slika majčinstva koju nam nameću društvo i mediji (filmovi, reklame, pretjerano orijentiranje na majku kao jedinog roditelja sposobnog za odgoj djece, …).

Holivudski prikaz laganih i prpošnih trudnoća, poroda od pet minuta i majki sa savršenim makeupom tijekom samog poroda te vraćanja na pred trudničku težinu u rekordnom roku od dva tjedna svaku ženu može baciti u depresiju, bile one novopečene majke, trudnice ili žene bez djece.

Zato je potrebno da se žene educiraju o stvarnoj slici majčinstva prije nego li se odluče na taj korak.

Čitanje trudničkih knjiga tu neće puno pomoći, ali zato postoji mnoštvo autorica poput Care Aiken ili Rebecce Asher i poznatih osoba poput Brooke Shields koja je objavila knjigu "Down Came the Rain: My Journey Through Postpartum Depression" (ne znam postoji li prijevod na hrvatski jezik) o njenom "putovanju kroz postporođajnu depresiju", čije knjige daju realističniji prikaz majčinstva i svega što ono podrazumijeva.

Valjane informacije o trudnoći, porodu i poslijeporodnom periodu i društvena potpora tijekom i nakon trudnoće mogu uvelike pomoći u borbi protiv postporođajne depresije.

Ženama koje spadaju u rizičnu skupinu (žene koje su i prije trudnoće patile od depresije ili koje imaju povijest depresije ili postporođajne depresije u obitelji) se treba priuštiti posebna njega tijekom trudnoće kako bi se što ranije opazili prvi znakovi moguće depresije i tako krenulo na vrijeme s liječenjem.

Neke autorice spominju i preventivno liječenje progesteronom za žene iz rizičnih skupina.

I na kraju, trebala bi se maknuti stigma s mentalnih bolesti koja posebno negativno utječe na majke s malom djecom koje, u strahu od stigmatizacije društva i etiketiranja lošom majkom te mogućnosti da će im dijete biti oduzeto, negiraju bilo kakve probleme s kojima se suočavaju kao majke i glume da je sve u redu.

Foto: KellyBoreson/Shutterstock