Liječenje psihičkih poremećaja

Najbolji lijek za turobno raspoloženje i puno stresa kojim smo okruženi svakoga dana može dovesti i do depresije. A najbolje riješenje je razgovor. Nemojte izbjegavati pričati o problemu, bilo s bliskom osobom, bilo sa stručnom osobom, tj. psihijatrom.

Živimo u svijetu u kojemu se previše priča o svemu. Ali ipak, mnogi ne žele pričati o onome bitnome, a to su stvari koji ih muče, problemi kojima ne nalaze rješenja. Nemojte dozvoliti da vas problemi stisnu i zatvore u sebe, već od njihova začetka počnite pričati o njima. Kao prvo, savjet bliske osobe bi vam mogao biti od velike pomoći, i osjećaj da niste sami će vas itekako umiriti i pomoći vam. Osim toga, više glava je pametnije od jedne. Osoba kojoj se povjerite puno objektivnije i racionalnije može sagledati problem koji je za vas najgori na svijetu, i sigurno vam reći neko svoje viđenje, a možda i ponuditi konkretno rješenje problema koji vas muči.

Ako ne, sigurno vam svojom mirnoćom može barem malo urazumiti i djelovati smirujuće na vas, što je itekako od velike pomoći koristi za situaciju u kojoj se nalazite.

Ako pak ne želite svoj problem dijeliti s nikim poznatim iz bilo kojeg razloga, onda potražite pomoć psihijatra. Nemojte da vam bude neugodno i da se zbog toga osjećate kao da niste normalni, jer psihijatri su liječnici kao i svi ostali. Njihov posao je da vas saslušaju i ponude rješenje. A vjerujte, oni na dnevnoj bazi više puta čuju za problem sličan vašem, stoga znaju točno što trebate napraviti.

Poznato je da se žene lakše otvaraju nego muškarci, stoga ako muška osoba u vašoj blizini danima djeluje potišteno i neraspoloženo, bilo da se radi o vašem partneru, bratu, prijatelju, nemojte biti lijeni i računati da će ga proći samo od sebe. Ponudite mu svoju pomoć više puta, bez obzira na to što će vas vjerojatno odbijati. Ali sama ta spoznaja da ste tu uz njega djelovat će na njega pozitivno jer zna da može računati na vas.

Razgovor je puno bolji lijek nego bilo koja vrsta tableta, jer tablete će vas umiriti, ali neće učiniti da uzrok onoga što vas muči nestane. Razgovor je moguće rješenje, jer pričanjem ćete svu negativnost barem privremeno izbaciti iz sebe, a onda ste sposobniji i razmišljati i o mogućem rješenju svoga problema jer za sve postoji izlaz!

Foto: Dudarev Mikhail/Shutterstock