Nevinost

Nevinost ili djevičanstvo je tabu tema kod mnogih mladih u pubertetu. Dok je prije nevinost bila redovito čuvana za prvu bračnu noć, što je kod nekih kultura još uvijek slučaj, danas kao da se mladi natječu tko će prvi izgubiti nevinost. Koje god da je doba, natjecanje i nametanje u tom smislu nije dobro i ne može donijeti ništa pozitivno.

Nevinost prestaje prvim snošajem, dakle kad muški spolni organ prvi put uđe u ženski spolni organ. Pritom, žene gube djevičanski zalistak, odnosno tanka opna zvana himen, se probija. Za neke žene je to malo više bolno, a neke uopće ne osjete bol. To ovisi o tome kolika je debljina himena. Kod muškaraca nema dokaza u fizičkom smislu jesu li nevini ili nisu.

Gubljenje nevinosti samo po sebi nije neko spektakularno iskustvo u većini slučajeva, a osobito ako se dogodi da je jednom i drugom partneru to prvi put.

Istraživanja pokazuju da u prosjeku mladi u Hrvatskoj ulaze u prvi spolni odnos od 17 godina, kod cura je to razdoblje nešto ranije što se povezuje s njihovim ranijim ulazom u pubertet. Prosječan broj partnera u Hrvata tijekom života je 7,5.

Neki ljudi, uglavnom pod utjecajem vjerskih razloga, "čuvaju" nevinost do prve bračne noći, da bi "čisti" ušli u bračni život. Drugi pak preolako to sve shvaćaju pa pod utjecajem društva gube nevinost. Veliku ulogu igra razlog zbog kojega gubimo nevinost. Najidealnije, koliko god staromodno zvučalo, je onda kad je to iz emocije ljubavi koju osjećamo prema partneru. Onda je cijelo to novo iskustvo, koje nas mijenja zauvijek, manje neugodno i čudno.

Nije bitno s koliko godina gubimo nevinost, bitno je samo da je to iz osjećaja emocije i na obostranu želju. Ako se nekoga prisiljava na snošaj, onda se radi o silovanju koje je kazneno djelo.

Kontracepcija je jako bitna stvar općenito u seksualnim odnosima, pa i u prvom. Da ne bi došlo do neželjene trudnoće, ili do neke od brojnih spolnih bolesti, potrebno je koristiti zaštitu. Najčešća vrsta zaštite je prezervativ jer je najdostupniji,
no postoje još mnoge vrste kao što su kontracepcijske pilule, dijafragma...

Seksualnome životu od prvog trenutka kada ulazimo u njega, a to je gubljenje nevinosti, trebamo pristupati ozbiljno i odgovorno. Koliko god imali godina, trebamo imati na umu da seksualni odnos nije igra i da može ostaviti neželjene posljedice ako olako ulazimo u njega.

Foto: Yuri Arcurs/Shutterstock