R

RUBEOLA

Rubeola je blaga bolest koja u mnogim slučajevima za dijete nije neugodnija od prehlade. Osobe koje su jednom imale rubeolu razviju za nju doživotni imunitet.
Rubeola je opasna za nerođeno dijete, osobito za vrijeme prva tri mjeseca. Kod trudne žene koja dođe u dodir s rubeolom postoji 20 do 30 posto rizika da će roditi defektno dijete. Mane uključuju slijepoću, gluhoću i prirođene srčane mane. Prije nego zatrudni, žena bi trebala provjeriti je li zaštićena cjepivom.

RODNICA - TEGOBE

Rodnica je dio ženskog reproduktivnog sustava i povezuje vrat maternice (ulaz u maternicu) sa stidnicom, kožnim naborima koji zatvaraju otvore mokraćne cijevi i rodnice. Ovaj prolaz, sastavljen od rastezljivih mišićnih stijenki, podmazuje se vlastitim izlučevinama i sluzi koju proizvode žlijezde vrata maternice.

REUMATSKA GROZNICA

Reumatska groznica je rijetka bolest koja može biti opasna po život. To je komplikacija neliječene streptokokne upale grla, koju je uzrokovala bakterija, streptokok skupine A. Glavni simptomi - vrućica, mišićni bolovi, otečenost i bolnost zglobova te u nekim slučajevima osip - obično se javljaju jedan do šest tjedana nakon streptokokne upale, iako je u nekim slučajevima upala bila toliko blaga da je mogla proći neprepoznata. Reumatska groznica može izazvati i privremeni poremećaj neurološkog sustava koji je nekad bio poznat kao »plesv. Vita«. Danas se naziva koreja.

RAYNAUDOV SINDROM

Raynaudov sindrom je poremećaj krvotoka krvnih žila udova. Stezanje ovih krvnih žila je prirodan fiziološki odgovor na niske temperature pomoću kojeg organizam zadržava toplinu. Kod Raynaudovog sindroma, nazvanog po francuskorr liječniku koji je prvi opisao ovu bolest prije više od sto godina, živčani završeci u udovima su preosjetljivi na podražaje. Čak i najmanje snižavanje temperature, na primjer lagana hladnoća izazvana otvaranjem hladionika, izazvat će spazmičko zatvaranje malih arterija u prstima ruku (katkad i nogu .

RAK

Cijeloga života zdrave stanice u našem organizmu kontrolirano se dijele i obnavljaju. Rak počinje kad se neka stanica izmijeni na taj način da se počne nekontrolirano umnožavati. Tumor je nakupina abnormalnih stanica: većina oblika raka stvara tumore, ali nisu svi tumori kancerozni. Dobroćudni, benigni ili nekancerozni tumori - poput pjegica ili madeža - prestanu rasti, ne šire se na druge dijelove tijela i ne stvaraju nove tumore. Zloćudni, maligni ili kancerozni tumori istisnu zdrave stanice, ometaju tjelesne funkcije i crpe hranjive tvari iz tjelesnih tkiva.