Rak bubrega

Šta je rak bubrega i kako ga izliječiti?

Bubrezi su par organa u obliku zrna graha smješteni točno iznad struka sa svake strane kralježnice. Vanjski dio svakog bubrega je zapravo mreža nefrona (kapilara i cjevčica) koji pročišćavaju krv i proizvode mokraću. Dobroćudne ciste koje nalikuju vrećicama napunjenim tekućinom obično se razvijaju u mreži nefrona; mnogo rjeđe oblikuje se zloćudni tumor.

Rak bubrežnih stanica, najčešća vrsta raka bubre­ga kod odraslih, započinje u vanjskom dijelu bubre­ga. Odmah sljedeći po učestalosti je rak prijelaznih stanica, koji započinje u unutrašnjosti bubrega, gdje se sakuplja mokraća. Stanice raka mogu se raširiti po krvnim žilama, masnom tkivu, limfnim čvorovima, obližnjim organima kao što su jetra ili nadbubrežne žlijezde ili, konačno, po plućima ili kostima.

Na rak bubrega u odraslih otpada oko 2 posto ukupnih slučajeva raka, ali njegova učestalost stalno raste. Dva puta je češći u muškaraca nego u žena i obično započinje nakon 40. godine. Ako se dijag­nosticira rano, vjerojatnost da će bolesnici preživjeti najmanje pet godina iznosi 60 do 80 posto; stupanj preživljavanja od pet godina za uznapredovale sluča­jeve znatno opada ovisno o tome koliko se rak razvio izvan bubrega. U djece oboljele od raka bubrega u 95 posto slučajeva se pojavljuje Wilmsov tumor koji je, ako se rano počne liječiti, u gotovo svim slučaje­vima izlječiv.

Rak bubrega
Rak bubrega

Simptomi

Crvenkasta ili mutna mokraća, iako mikroskopski tragovi krvi mogu biti vidljivi u rutinskim analizama mokraće prije nego mokraća promijeni boju. lako je krv u mokraći obično znak upale bubrega, ona može biti povezana i s rakom.
Tupa bol u trbuhu, u donjem dijelu leđa ili sa strane.

Tvorba koja se može otkriti u donjem dijelu leđa i koja je na opip glatka i čvrsta, ali ne osobito osjetljiva.
Kod raka bubrega koji je napredovao, mučnina, povremena malo povišena temperatura, povraćanje, gubitak teka i tjelesne težine i opći osjećaj bolesti.

Obratite se liječniku

Ako osjetite bilo koji od simpotoma raka bubrega. Najčešći simptomi bit će promijenjena boja mokraće, bol u leđima ili sa strane i katkad tvorba u području bubrega.

Uzroci

Rak bubrega povezan je s mnogim drugim zdravstve­nim problemima: prirođenim oštećenjima bubrega ili crijeva, čestim mokraćnim upalama, bolesti bubre­ga koja zahtijeva dugotrajnu dijalizu i von Hippel-Lindauovom bolesti – rijetkom bolesti koja pogađa kapilare mozga. Ustanovljeno je da Wilmsov tumor uzrokuje specifična urođena mana.

Pušači su dva puta skloniji dobivanju raka bubre­ga nego nepušači. Bolest je povezana i s izloženošću industrijskim tvarima kao što su azbest, naftaleni, anilinske boje i benzidini, kao i fenacetin, sredstvo protiv bolova. Prehrana s mnogo masti i bjelančevi­na kao i gojaznost mogu povećati opasnost. Plijesni aflaktosini koje se nalaze u mlijeku, žitaricama, orasima i sjemenkama također su povezani s rakom bubrega.

Liječenje

Ako se rano utvrdi, tumor bubrega otklonit će se kiruškim putem. Kirurg će pokušati otkloniti rakom zahvaćeno područje te će katkad morati odstraniti I čitav bubreg zajedno s masnoćom koja ga okružuje, limfnim čvorovima i katkad nadbubrežnom žlijez­dom. Zračenje i kemoterapija mogu smanjiti veliči­nu tumora, ali nisu jednako učinkoviti u sprečavanju širenja raka bubrega. Kemoterapija nakon operacije može izliječiti 9 od 10 slučajeva Wilmsovog tu­mora.

Ni zračenje ni kemoterapija nisu osobito uspješni u liječenju uznapredovalog raka bubrega. Katkad se preporuča hormonsko liječenje, stalno se testiraju i novi oblici liječenja kako bi se poboljšao stupanj izlječenja. Također obećaje i imunoterapija koja koristi ili interferon ili interleukin 2, čime se pojačava prirodna snaga organizma u borbi protiv raka. Na­kon remisije, bolesnike se mora redovito kontrolirati zbog mogućeg ponovnog pojavljivanja ili naknadnih komplikacija. – (Rak bubrega)

Rak bubrega
Rak bubrega

Prevencija

Ako pušite, odmah prestanite. Budite u kondiciji, smanjite potrošnju masne hrane, i to govedine i svinjetine. Odbacite svu hranu koja je postala pljesniva ili užegla, kao što su orasi, sjemenke ili riža. – (Rak bubrega)

Bilje i liječenje raka

Istraživači američkog Nacionalnog instituta za rak provjeravali su tisuće uzoraka biljaka u nadi da će izdvojiti specifičnu kemijsku tvar koja može pomoći u liječenju ili sprečavanju raka. Tako je slučajno utvrđena tvar koja obećava. Npr. testovi pokazuju da tvar zvana kumarin, koja se nalazi u određenim neotrovnim travama, može povećati učinke kemoterapijskog sredstva cimetidina; liječenje kombiniranjem kumarina i cimetidina značajno je usporilo bolest kod više oboljelih od raka bubrega. – (Rak bubrega)

Ipak, aktivni biljni sastojci djeluju jedan na drugi na složene načine koji nisu ni predvidivi ni sasvim razumljivi. Stručnjaci za ljekovito bilje upozoravaju na štetnost uzimanja trava u nadi da će neki njihov sastojak biti koristan; bolesnici koji boluju od raka ne bi trebali nikada uzimati biljna sredstva bez izričitog dopuštenja onkologa. Uzimanje otrovnih trava opasno je pod bilo kojim okolnostima. Liječnik koji zna dovoljno o tome može preporučiti trave koje poboljšavaju opće zdravstveno stanje tako da potiču imunološki sustav, ali nije pronađen biljni lijek za koji je utvrđeno da liječi rak. – (Rak bubrega)

Dijagnostički postupci

Ako vaš liječnik utvrdi postojanje tvorbe u trbušnom i bubrežnom predjelu ili stetoskopom čuje neobičan šum iznad bubrežne arterije, provjerit će imate li rak bubrega. (Manje uobičajeno, visoki krvni tlak, ne­normalno funkcioniranje jetre, velik broj crvenih krvnih stanica ili visok stupanj kalcija u krvi mogu pojačati sumnju). Liječnik će se poslužiti ultrazvu­kom, CT-om ili posebnim rendgenskim testom koji se naziva intravenskna pijelografija (IVP) kako bi utvrdio postojanje i mjesto tumora bubrega. Ako se utvrdi da je tumor zloćudan, ostali testovi pomažu pri određivanju je li se rak proširio. – (Rak bubrega)

DRUGI UPRAVO ČITAJU