back to top

Rak gušterače

Gušterača, mala žlijezda smještena duboko u trbušnoj šupljini, ima dvije osnovne uloge: opskrbljuje crijeva probavnim sokovima i izlučuje hormone, uključujući inzulin, koji reguliraju korištenje šećera i škroba u organizmu. Endokrine stanice gušterače zadužene se za hormonsku regulaciju i oblikuju otočiće koji se uglavnom nalaze u repu i tijelu žlijezde. Egzokrine stanice, koje se prema endokrinima nalaze u odnosu 99:1, raspršene su po cijelo žlijezdi i važne su za probavu.

Barem 90 posto raka gušterače otpada na rak egzokrinih stanica, a obično se javlja u glavi žljezde. Rak endokrinih stanica ili rak otočastih stanica raste sporije, uglavnom ga je lakše liječiti i javlja se dosta rijetko. U ranoj fazi rak gušterače izaziva malo simptoma, a većina simptoma raka gušterače može se pogrešno pripisati dobroćudnijim probavnim poremećajima. Zbog toga se ovu bolest rijetko otkrije prije nego što se krvotokom ili limfnim sustavom proširi na okolna tkiva i udaljene organe. Samo nekoliko vrsta raka endokrinih stanica vjerojatno će biti rano otkriveno, i to zato što proizvode nenormalne velike količine hormona koje dovode do razotkrivajuće hormonske neravnoteže. Kao i većina drugih vrsta raka, rak gušterače je bolest starije dobi. Obično nastupa nakon šezdesete godine. Češće se javlja u muškaraca nego u žena većinom je neizlječiv. Učestalost raka gušterače porasla je zajedno s povećanjem prosječne životne dobi. Rak gušterače jedan je od najsmrtonosnijih oblika raka.

Simptomi

Rak gušterače obično nema simptoma dok ne dođe u uznapredovali stadij. Simptomi koji se mogu pojaviti, prema tipičnom redu pojavljivanja, uključuju:

 • značajan gubitak težine praćen bolovima u trbuhu – najvjerojatniji su znakovi upozorenja
 • nejasno, ali postupno pogoršavanje bolova u trbuhu, često vrlo jakih noću, koji se mogu širiti u donji dio leđa
 • probavne tegobe poput proljeva, zatvora, bolova izazvanih vjetrovima, nadutost ili podrigivanje
 • mučnina, povraćanje, gubitak teka, smanjivanje tjelesne težine
 • žutica, označena žućkastom bojom kože ili bjeloočnica
 • nagla pojava dijabetesa
 • crna ili krvava stolica, koja ukazuje na krvarenje iz probavnog sustava
 • Neke rijetke vrste raka gušterače uzrokuju hormonsku neravnotežu koju prate zasebni simptomi:
 • razdoblja slabosti, znojenja, ubrzanih otkucaja srca, razdražljivosti ili rumenilo kože uslijed niske razine šećera u krvi
 • simptomi uznapredovalog čira na želucu, poput bolova u želucu i vodenastog proljeva, otporni na antiulkusne lijekove

Obratite se liječniku

 • ako bilo koji od gore navedenih simptoma traje dulje od dva tjedna. Liječnik vas treba temeljito pregledati.

Uzroci

Osim poodmakledobi, glavni rizični čimbenik za rak gušterače je pušenje. Pušači su izloženi tri puta većoj opasnosti od ove bolesti nego nepušači. Osobe koje su često izložene određenim naftnim proizvodima također su izložene većoj opasnosti. Pretjerane količine masti i bjelančevina u prehrani isto tako mogu potaknuti razvoj bolesti. Dijabetes je također povezan s rakom gušterače: deset do dvadeset posto bolesnika s dijagnosticiranim rakom gušterače ima i dijabetes. Druge bolesti povezane s rakom gušterače uključuju nasljedni pankreatitis, upalu gušterače, Cardnerov sindrom označen stvaranjem tvorbi s unutrašnje i vanjske strane obodnog crijeva, neurofibromatozu ili elefantijazu te multiplu endokrinu neoplaziju, stanje koje potiče rast dobroćudnih tumora otočastih stanica. Sve ove bolesti su nasljedne.

Liječenje

Pogledajte Rak radi dodatnih informacija o niže opisanom konvencionalnom liječenju.

Prevencija

Rak gušterače nije lako spriječiti, no mogu se poduzeti mjere za smanjivanje rizika. Ako radite s naftnim proizvodima, izbjegavajte nepotrebna izlaganja takvim tvarima i isparavanjima. Ako pušite, odmah prekinite.

Naučite više o raku:

Konvencionalna medicina

Budući da je većina tumora gušterače u trenutku postavljanja dijagnoze u uznapredovalom stadiju, izlječenje je rijetko ostvarljivo. Umjesto toga, liječenje obično ima za cilj produljenje preživljavanja i uklanjanje neugodnih simptoma. Kirurški zahvat može izliječiti rak samo ako se nije proširio izvan gušterače. Kirurg, ako je moguće, uklanja zloćudni tumor i ostavlja što je moguće veći dio gušterače kako bi bio moguć daljnji rad organa. Ipak, češće se mora odstraniti čitava gušterača. Tada bolesnik mora do kraja života uzimati nadomjesne enzime i hormone, uključujući inzulin.
U nastojanju da im se produži život ili da se ublaže simptomi, bolesnike se nakon operativnog zahvata može liječiti zračenjem ili kemoterapijom – ovisno o vrsti raka. Rak egzokrinih stanica najbolje reagira na zračenje, katkad u kombinaciji s kemoterapijom, dok rak endokrinih stanica najbolje reagira na kemoterapiju. Kod uznapredovalog raka gušterače propisuju se i lijekovi, obično narkotici, kao sredstvo protiv bolova.

Alternativni načini liječenja

Mnogi oboljeli s uznapredovalim rakom gušterače trpe jake bolove. Osim uzimanja analgetika koji se izdaju na recept, bolesnici mogu pokušati smanjiti bolove masažom, akupunkturom i biofeedbackom kao i tehnikama opuštanja poput vođenog vizualiziranja i samohipnoze.

Dijagnostički postupci

U otkrivanju raka gušterače liječnik se oslanja na slike žlijezde. Najčešće pretrage su ultrazvuk i CT-pretrage trbuha. Ako je prijeko potrebno, mogu se dobiti točne slike uvođenjem endoskopa kroz usta do gušterače, injiciranjem kontrasta i zatim rendgenskim snimanjem. Endoskopski se može uzeti i uzorak tkiva za biopsiju. Ako biopsija potvrdi dijagnozu raka, izvode se daljnje pretrage kako bi se ustanovilo stupanj raširenosti bolesti. Nekad je nužan istraživački kirurški zahvat, kako bi kirurg direktno analizirao tumor, odredio jesu li zahvaćeni limfni čvorovi i uzeo uzorke tkiva za mikroskopsku analizu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU