Rak jajnika

S obe strane maternice nalazi se po jedan jajnik veličine badema, koji proizvodi jajašca i ženske hormone. Tijekom života na jajnicima se mogu razviti abnormalne, ali nekancerozne tvorbe, na primjer tekućinom ispunjene ciste jajnika uvijek su dobroćudne, nekancerozne, jednako kao i tri četvrtine tumora jajnika. Rak jajnika se može javiti u bilo kojoj dobi, čak i u djetinjstvu, no nakon menopauze gotovo je uobičajen.
Kad bi se rak jajnika moglo redovito otkrivati u najranijoj fazi, moglo bi se izliječiti više žena. Međutim, kao i mnoge druge vrste raka, u trenutku kad je dijagnosticiran rak jajnika obično se već proširio po čitavome tijelu. Važnost ranog otkrivanja je očita: stopa petogodišnjeg preživljavanja kod rano otkrivenog raka jajnika iznosi 88 posto, a ukupna stopa preživljavanja samo oko 40 posto.

Simptomi

lako rak jajnika u ranim fazama bolesti rijetko pokazuje simptome, moguća je pojava sljedećih upozoravajućih znakova:

  • neodređeni probavni poremećaji, kao što su blage probavne smetnje, nadutost, osjećaj punine ili gubitak teka
  • proljev, zatvor ili učestalo mokrenje
  • bol ili oticanje trbuha ili bol u donjem dijelu leđa
  • krvarenje iz rodnice između menstruacija ili nakon menopauze
  • Simptomi povezani s uznapredovalim rakom jajnika uključuju jake mučnine, povraćanje, bol te gubitak težine.

Obratite se liječniku

  • ako osjećate neobjašnjive bolove u trbuhu ili krvarite iz rodnice, posebice ako ova stanja prate gore navedene opće simptome. Nemojte dopustiti da ovi simptomi traju dulje od dva tjedna, a da liječnik ne postavi dijagnozu.

Uzroci

Većina oboljelih žena nema ovu bolest u obiteljskoj anamnezi. Međutim veća je vjerojatnost da će žena oboljeti ako su njezina majka ili sestra imale rak jajnika, dojke ili maternice. Sto je više krvnih srodnica bolovalo od ovih bolesti, to je opasnost veća. Žene koje su imale malo djece ili ih uopće nisu imale, koje odgađaju rađanje do tridesetih godina ili koje imaju teškoće sa začećem također su izložene većem riziku od raka jajnika. Žene koje imaju više djece, koje doje ili rabe kontracepcijske pilule izložene su manjoj opasnosti. Moguće je daje ova razlika povezana s rjeđim ovulacijama. Dokazi pokazuju da se opasnost od raka jajnika povećava s količinom zasićenih masti koje žena konzumira. Mnoge namirnice bogate mastima sadrže estrogen, a sve stimuliraju prirodnu proizvodnju estrogena. Budući da većina karcinoma jajnika brže raste u prisutnosti estrogena neki stručnjaci vjeruju da abnormalno povišeni estrogen pogoduje nastanku raka jajnika. Izlaganje azbestu također se smatra čimbenikom nastanka u nekim slučajevima.

Prevencija

Trebali biste, ovisno o svojoj dobi, razgovarati s liječnikom o razlozima za i protiv primjene kontracepcijskih pilula ili nadomjesnog hormonskog liječenja. Smatra se da kontracepcijske pilule imaju zaštitnu ulogu, no nadomjesno hormonsko liječenje može povećati opasnost od raka jajnika. Ni jedno nije prihvatljivo u žena s rakom jajnika u obiteljskoj anamnezi. Ako pripadate skupini izloženoj velikoj opasnosti od raka jajnika, pitajte liječnika koje su trenutno preporuke za rutinsko pretraživanje pomoću krvnih pretraga. Ženama koje su izložene jako velikoj opasnosti liječnik može preporučiti preventivno odstranjivanje jajnika.

Naučite više o raku:

Konvencionalna medicina

Kirurški zahvat predstavlja standardni način liječenja raka jajnika. Obično se odstranjuju oba jajnika i drugi reproduktivni organi. Mladim ženama s malim tumorom jednog jajnika koje još žele imati djecu, može se odstraniti samo bolesni jajnik. Drugi se može odstraniti naknadno, kako bi se izbjeglo povratak bolesti. U većine bolesnica dio tumora zaostane i nakon kirurškog zahvata. Prognoza za pojedinu bolesnicu ovisi o količini zaostalog tumora nakon operacije i kako taj ostatak reagira na liječenje koje slijedi nakon operacije. Većina bolesnica dobiva kemoterapiju koja može produžiti preživljavanje i dovesti do izlječenja. Liječenje zračenjem može se provesti nakon kirurškog zahvata za sprečavanje recidiva ili za liječenje uznapredovalih ili recidivirajućih slučajeva raka. Jednom kad dođe do izlječenja, iznimno su važni redoviti kontrolni pregledi. Žene koje su imale ovu bolest izložene su većoj opasnosti od raka dojke ili raka debelog crijeva.

Trenutno se ispituju novi kemoterapijski spojevi, novi biološki spojevi osmišljeni za stimuliranje imunološkog sustava te nove metode primjene liječenja koje će imati manje nuspojava. Jedan od spojeva koji mnogo obećava u liječenju uznapredovalog i recidivirajućeg oblika raka jajnika je taksol, isprva izdvojen iz stabla pacifičke tise, koji se danas proizvodi laboratorijski.

Dijagnostički postupci

Godišnji pregledi zdjelice pomažu u ranom otkrivanju raka jajnika. Istraživači razvijaju posebne pretrage krvi koje mogu pomoći u ranom dijagnosticiranju, no trenutno ovi testovi još nisu dovoljno pouzdani za masovno pretraživanje. Ako postoji sumnja na tvorbu u jajniku, treba napraviti ultrazvuk jajnika. Svaka vidljiva abnormalnost opravdava daljnje bolničke pretrage. Može se učiniti pretrage krvi i druge vrste snimanja, a na kraju je neophodna i biopsija radi potvrđivanja ili odbacivanja dijagnoze.

DRUGI UPRAVO ČITAJU