back to top

Rak kosti

Većina primarnih tumora kosti – onih koji se prvi put pojave u kosti, hrskavici ili drugom koštanom tkivu – dobroćudna je, a ne kancerozna. No primarni rak kosti je rijedak i na njega otpada manje od jedan posto svih dijagnosticiranih oblika raka. Daleko češći su sekundarni oblici raka koji se prošire na kosti kao posljedica raka u drugim dijelovima tijela.

Od primarnog raka kosti obolijevaju uglavnom mladi ljudi, osobito oni koji su neobično visoki za svoju dob. Od glavnih vrsta raka, na osteosarkom otpada gotovo 60 posto svih primarnih oblika raka kosti; od njega obično obolijevaju tinejdžeri, čije su kosti u stadiju brzoga rasta. Ewingov sarkom izvire u koštanoj srži i najčešće se javlja kod djece u dobi od 5 do 9 godina i mladih odraslih osoba u dobi od 20 do 30 godina. Hondrosarkom izvire u hrskavici i obično napada osobe srednjih godina; ostali, manje učestali tipovi raka kosti koji se javljaju kod odraslih uključuju fibrosarkom, zloćudni tumor velikih stanica i kordom.

Primarni rak kosti može biti smrtonosna bolest, ali uznapredovale metode otkrivanja i liječenja povisile su petogodišnju stopu preživljavanja na više od 70 posto. Vjerojatnost izlječenja ovisi uvelike o tome koliko rano se tumor otkrije i koliko brzo se određeni oblik raka obično širi. Stopa preživljavanja kod sekundarnog raka se razlikuje. Dobroćudni tumori obično ne predstavljaju dugoročnu opasnost za zdravlje.

Simptomi

  • tvrda kvržica koju se može osjetiti na površini kosti a koja može i ne mora biti bolna
  • bol ili oticanje u predjelu kosti i zglobova koji su često jači noću i nisu nužno povezani s kretanjem; bol može biti tupa i neprekidna ili je možete osjećati samo na pritisak
  • prijelomi kosti koji se pojavljuju sami od sebe
  • temperatura, gubitak težine, umor i ograničena pokretljivost, koji se kojiput javljaju u kasnim stadijima raka kosti
  • Dobroćudni tumori kosti obično su bezbolni.

Obratite se liječniku

  • ako imate bilo koji od gore opisanih simptoma, osobito neobjašnjivu kvržicu na kosti ili kroničnu bol u kostima ili zglobovima. Morali biste obaviti pretrage radi mogućeg raka kosti.
  • ako imate ustrajne, neobjašnjive bolove u leđima. Možda jednostavno imate tegobe s leđima; ali ako simptomi ne reagiraju na liječenje, možda bi bilo dobro da vas liječnik pregleda radi mogućeg tumora na kralježnici.
  • ako ste imali jedan ili više prijeloma kosti bez očiglednog razloga. Možda biste nakon liječenja prijeloma trebali zatražiti od svog liječnika da vas uputi na pretrage radi osteosarkoma ili osteoporoze.

Uzroci

U većini slučajeva primarnog raka kosti ne mogu se prepoznati točno određeni uzroci, ali neki slučajevi mogu imati genetsku vezu. Određene mane kromosoma i nekolicina rijetkih, genetski povezanih bolest povezane su s rakom kosti. Rak će se vjerojatnije javiti u kostima koje su u prošlosti bile puknute ili zaražene. Izloženost točno određenim kancerogenim tvarima, poput kemikalija u nekim vrstama boja mogu malo povećati opasnost od raka kosti. Velike doze zračenja i određena kemoterapijska sredstva – osobito tzv. alkilirajuća sredstva – također se mogu povezati s nekim vrstama raka kosti.

Liječenje

Kad se dijagnosticira rak, nema prihvatljive zamjene za konvencionalno medicinsko liječenje. Alternativni načini liječenja mogu upotpuniti, ali ne i zamijeniti konvencionalnu zdravstvenu skrb.

Prevencija

Uvijek budite oprezni i pridržavajte se sigurnosnih upozorenja kad upotrebljavate boju, otapala, pesticide, sredstva za čišćenje u kućanstvu i druge proizvode koji mogu sadržavati kancerogene kemijske tvari. Ako su vas ikada u prošlosti liječili zračenjem, budno motrite na simptome raka kosti i odmah otiđite liječniku ukoliko se pojave.

Konvencionalna medicina

Kad je to moguće, koštani tumori se kirurški odstranjuju. Ako se rak nalazi u ruci ili nozi, tumor se može ukloniti bez amputacije u oko 90 posto slučajeva; kirurg zatim ponovno izgrađuje kost služeći se metalnom protezom. Ako je amputacija neizbježna, pacijentu se obično stavlja umjetni ud.

Pacijente kod kojih je operiran rak kosti potiče se da počnu s fizikalnom terapijom što je ranije moguće da bi prevladali ukočenost, poboljšali pokretljivost i – ako je nužno – naučili kako se služiti novim umjetnim udom.
Liječenje zračenjem i kemoterapija mogu se obaviti prije operacije da bi se smanjila veličina tumora, a zračenje se može obaviti i nakon operacije da bi se uništile zaostale stanice raka. I zračenje i kemoterapija također se koriste u liječenju onih oblika raka kosti koje je nemoguće operirati. Oni zajedno mogu spriječiti širenje raka, ali rijetko dovedu do potpunog izlječenja. Neki liječnici prave pokuse s dopunskom imunoterapijom tako da se mogu dati niže doze zračenja i kemoterapije a da se ne ugrozi cjelokupna učinkovitost liječenja.

Naučite više o raku:

Alternativni načini liječenja

Pokazalo se da mnogi alternativni načini liječenja ublažavaju opterećenja povezana s rakom i njegovim liječenjem. Neki oblici liječenja radom na tijelu, poput Feldenkraisove i Aston-Patterning metode,
mogu biti osobito blagotvorne za osobe koje se mentalno i tjelesno prilagođavaju upotrebi umjetnog uda.

Dijagnostički postupci

Kad simptomi daju naslutiti rak kosti, liječnik će provesti pretrage krvi da bi isključio druge moguće uzroke. Rendgen i druge pretrage snimanja upotrebljavaju se da bi se prepoznalo koštane tumore, a biopsija se uzima za posve sigurnu dijagnozu. Ako je tumor kancerozan, obavljaju se pretrage da bi se provjerilo ima li metastaza – širenja stanica raka s jednog dijela tijela na drugi.

DRUGI UPRAVO ČITAJU