Rak mokraćnog mjehura

Mokraćni mjehur je vreća u mokraćnom traktu u koju se sprema mokraća nakon što je proizvedu bubrezi. Mokraćni mjehur obložen je specijaliziranim prijelaznim stanicama i kad je nadražen stvaraju se dodatni slojevi prijelaznih stanica. Ovaj proces povećava vjerojatnost da prijelazna stanica postane kancerozna, a zatim se razmnožava da bi stvorila zloćudni tumor. Zloćudni tumori počnu kao male površinske kvržice na unutrašnjoj stijenci mokraćnog mjehura. Rak se širi prodiranjem u mišić mokraćnog mjehura, uvlačeći se u okolno salo i tkivo i – ako se ne liječi – konačno će napasti i krvotok i limfni sustav.
Što se ranije otkrije rak, bit će ograničeniji, a time će i njegovo liječenje biti učinkovitije. Zahvaljujući savršenijim postupcima ranog otkrivanja, petogodišnje stope preživljavanja ove bolesti popravile su se od 50 posto 60-ih godina na više od 70 posto 90-ih godina, lako se tumori mokraćnog mjehura često ponavljaju, pravovremeno otkrivanje znači da ih se može zaustaviti dok su još površinski. Prosječna dob za dobivanje raka mokraćnog mjehura je 68 godina. Muškarci su mu podložniji od žena, a bijelci pak podložniji od crnaca. Na rak mokraćnog mjehura otpada oko 5 posto ukupnih slučajeva raka.

Simptomi

U ranim stadijima rak mokraćnog mjehura možda neće imati očigledne simptome; u kasnijim stadijima simptomi mogu uključivati:

  • krvavu mokraću, čija se boja kreće od svjetlije boje hrđe do tamnocrvene, koja nekad sadrži krvne ugruške; tragovi krvi, nevidljivi golim okom, mogu se vidjeti tijekom pretraga uzoraka mokraće
  • česte infekcije mokraćnog sustava, bolno mokrenje i potrebu za čestim mokrenjem
  • gubitak težine ili teka
  • bolove u trbuhu ili leđima; ustrajnu nisku temperaturu, anemiju

Obratite se liječniku

  • ako imate bilo koji od gore navedenih simptoma; iako možda nisu vezani za rak, trebali biste se dati pregledati zbog mogućnosti raka mokraćnog mjehura.

Uzroci

Kronična nadraženost mokraćnog mjehura povećava opasnost od raka. Osobe s urođenim oboljenjem mokraćnog mjehura, kroničnom infekcijom mokraćnog mjehura ili ustrajnim cistitisom – upalom mokraćnog mjehura – jesu podložnije, kao i osobe koje u povijesti bolesti imaju dobroćudne tumore mokraćnog mjehura.
Više od većine drugih oblika raka, rak mokraćnog mjehura povezuje se s izloženošću kancerogenim kemijskim tvarima ili tvarima koje izazivaju pojavu raka. Na primjer, pušači su izloženi tri puta većoj opasnosti od dobivanja raka mokraćnog mjehura nego nepušači zbog specifičnih kancerogenih tvari koje sadrži duhanski dim. Ličioci, vozači kamiona, kožari, strojari i metalurški radnici, radnici u gumarskoj i tekstilnoj industriji te osobe izložene industrijskim bojama u povećanoj su opasnosti. Osobe koje su liječene zračenjem ili alkilizirajućim kemoterapijskim tvarima također su u većoj opasnosti. Potrošnja nitrata u dimljenim i prerađenim mesnim proizvodima može se također povezati s rakom mokraćnog mjehura, kao i potrošnja kofeina i saharina, ali povezanost je tako slaba da neki istraživači sumnjaju da ona uopće postoji.

Liječenje

Nema drugog prihvatljivog primarnog načina liječenja raka osim medicinske skrbi koju pruža specijalist onkolog. Alternativni načini liječenja izvan tradicionalne medicine mogu pomoći ublažiti bolove koji se javljaju u toj bolesti i popratne pojave konvencionalnog načina liječenja, ali nijedan nije dokazani lijek za rak.

Prevencija

Da bi se spriječilo pojavu raka mokraćnog mjehura, najbolje vam je kloniti se mogućih kancerogenih tvari. Za početak, nemojte pušiti. Jedite dimljene ili prerađene mesne proizvode tek povremeno i pripremajte svježu, a ne prerađenu hranu. Ako radite u blizini kancerogenih kemikalija, slijedite sigurnosne upute da biste izbjegli nepotrebno izlaganje. A ako osjećate da ste možda u opasnosti od raka mokraćnog mjehura, dogovarajte redovite pretrage sa svojim liječnikom da biste osigurali njegovo rano otkrivanje.

Naučite više o raku:

Konvencionalna medicina

Ako se otkriju rano, površinske zloćudne izrasline mogu se obično uspješno izliječiti transuretralnom resekcijom (TUR). U ovom postupku kirurg uvodi cjevčicu u mokraćni mjehur i kirurški odstranjuje tumor ili ga spaljuje toplinom ili laserskom zrakom. U kombinaciji s kemoterapijom ili terapijom zračenja, ovaj postupak može biti uspješan i u borbi protiv nvazivnijeg raka mokraćnog mjehura. Imunoterapija cjepivom s bacilom Calmette-Guerin (BCG) blagotvorno djeluje u 60 posto slučajeva. Ubrizgavanje BCG-a u mokraćni mjehur nakon uklanjanja tumora znatno smanjuje mogućnost ponovnog javljanja raka.

Invazivni oblici raka mogu zahtijevati radikalnu cistektomiju ili uklanjanje mokraćnog mjehura. Kirurg zatim preusmjerava mokraćni put i pravi otvor, ili stomu, kroz koji se ispušta mokraća. Pacijenti su nekoć morali nositi izvanjske mokraćne vrećice, ali novim tehnikama prave se unutrašnje vrećice od crijevnog tkiva. Vađenje mokraćnog mjehura može značiti i uklanjanje reprodukcijskih organa u žena, a prostate i sjemenih vrećica u muškaraca, lako ovim postupkom muškarci postaju impotentni, a žene ne-plodne, muškarcima se mogu ugraditi implantati za spolni ud da bi prevladali impotenciju, a žene mogu ostati spolno aktivne.

Nakon operacije možda će biti nužna kombinacija zračenja i kemoterapije da bi se spriječilo ponavljanje bolesti. Svatko tko je imao rak mokraćnog mjehura morao bi obavljati kontrolne pretrage budući da se tumori često vraćaju. Ako je rak metastazirao ili se proširio i izvan mokraćnog trakta, operacija se obično ne razmatra kao jedna od mogućnosti. Primarni oblik liječenja za ponovljeni i metastazirani rak je kemoterapija.

Alternativni načini liječenja

Nekoliko znanstvenih ispitivanja daje naslutiti da određeni vitamini i minerali djeluju blagotvorno i u liječenju i u sprečavanju raka mokraćnog mjehura. Pacijenti koji primaju BCG imunoterapiju možda će ostvariti bolje rezultate s velikim količinama vitamina A, 86, C i f, kao i cinka. Istraživanja također potvrđuju smanjen broj slučajeva raka mokraćnog mjehura među osobama s primjerenom količinom vitamina B6, beta karotena i selena u prehrani.

Dijagnostički postupci

Mokraćni mjehur može se vidjeti kroz fibrooptičku cijev poznatu kao cistoskop. Ako liječnik otkrije tumor, uzima se sićušan uzorak tkiva kroz cijev i ispituje se u laboratoriju. Ako je tumor slučajno zloćudan, liječenje će ovisiti o tome u kojoj se mjeri, i je li se uopće, rak proširio. Ispitivanje krvi i mokraće te rendgen mokraćnog mjehura, mokraćovoda, bubrega i drugih organa pružaju informacije o veličini tumora, mjestu te stupnju raširenosti.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU