back to top

Rak testisa

Testisi, parne muške spolne žlijezde, proizvode muške spolne hormone i sjemenu tekućinu (spermu). Nalaze se ispod i iza muškog spolnog organa u kožnoj vreći koja se zove mošnja (skrotum). Sjemeni snop sadrži sjemenovod, živce i krvne žile te povezuje testise s trbušnom šupljinom, lako je rak testisa rijedak, to je najčešći oblik raka muškaraca u dobi od 15 do 35 godina. Češće se javlja u bijelaca nego u crnaca. Najčešće se dijagnosticira u srednjim tridesetim godinama.
Gotovo svi karcinomi testisa su primarni – počinju u samim testisima. Rijedak oblik raka testisa nastaje u prsištu ili trbuhu iz tračaka embrionalnog tkiva od kojeg se u fetusu razvijaju testisi. Rak testisa može napredovati sporo ili brzo, ovisno o tipu, no put širenja je uvijek isti; kad jednom zloćudni tumor prodre u sjemeni snop, stanice karcinoma mogu se proširiti u najbliže limfne i krvne žile te u trbušne limfne čvorove, pluća, zatim obično u jetru, kosti i moguće u mozak.
Zahvaljujući napretku dijagnostike i liječenja, rak testisa jedan je od najizlječivijih karcinoma, čak i u uznapredovalom obliku i rijetko je smrtonosan. Oko 85 posto oboljelih ima ograničen tumor i visok stupanj izlječenja. Uspješnijim otkrivanjem i liječenjem petogodišnje preživljavanje povećano je iznad 90 posto. Čak kad se tumor u trenutku postavljanja dijagnoze već proširio na susjedne organe, bolesnici imaju izvrsne izglede za najmanje petogodišnje preživljavanje.

Simptomi

Najraniji upozoravajući znaci raka testisa, muških spolnih žlijezda obično su:

 • promjena veličine ili oblika testisa
 • oticanje ili zadebljanje testisa
 • tvrd, gladak, u početku bezbolan čvor koji sporo raste u testisu
 • osjećaj težine u testisima

Drugi mogući simptomi su:

 • mokraćne tegobe
 • nadutost ili bol u trbuhu
 • stalno kašljanje s mogućim sukrvavim iskašljajem
 • ostajanje bez daha
 • gubitak tjelesne težine ili teka, malaksalost, bolovi u križima, osjetljivost bradavica ili povećanje dojki
 • vrlo rijetko neplodnost

Obratite se liječniku

 • ako primijetite bilo kakav neobičan čvor ili oteklinu u mošnjama. Liječnik vas treba što prije temeljito pregledati zbog mogućnosti da je uzrok abnormalnosti rak.

Uzroci

Uzrok nastanka karcinoma testisa nije poznat. Deset posto karcinoma testisa javlja se u muškaraca rođenih s nespuštenim testisima, a zabilježeni su mnogi slučajevi nasljedne incidencije (otac-sin). U muškaraca koji imaju probleme s plodnošću vjerojatniji je razvoj dobroćudnih tumora testisa i neznatno veća sklonost nastanku raka testisa. Neka istraživanja pokazuju da vazektomija povećava opasnost od nastanka raka, no neki radovi ne podržavaju taj zaključak . Drugi mogući, no nedokazani, čimbenici rizika uključuju premalo kretanja, rani pubertet, preboljeli mumps, ozljedu testisa, preveliku izloženost pesticidima ili radioaktivnom zračenju i djelovanje estrogena ili dietilstilbestrola (DES), koje je majka morala uzimati zbog krvarenja u trudnoći. DES se prije primjenjivao za sprečavanje pobačaja, no više se ne primjenjuje u mnogim zemljama.

Prevencija

Neka istraživanja pokazuju da je u mladih muškaraca koji redovito vježbaju manja vjerojatnost obolijevanja od raka testisa. Druga istraživanja ukazuju na to da ispravljanje nespuštenih testisa prije navršene desete godine smanjuje opasnost od nastanka raka. Međutim, najvažnije je redovito samopregledavanje testisa.

Naučite više o raku:

Konvencionalna medicina

Operacijsko odstranjenje testisa je neizbježno, jer je potrebno tijekom dijagnostičkog postupka. Ako je rak potvrđen, obično se učini i druga operacija vađenja okolnih trbušnih limfnih čvorova. Te dvije operacije često su dovoljne za liječenje ograničenog raka testisa. Uznapredovali slučajevi karcinoma liječe se uz operacijski zahvat i kemoterapijom, katkad i zračenjem.
Gotovo svi oboljeli od raka testisa brzo se oporavljaju, no trebaju često dolaziti na kontrolu. Ako se rak ponovno javi, dodatno liječenje ubrzo dovodi do ponovnog oporavka. Ako se rak testisa ne izliječi standardnom kemoterapijom, liječnik može preporučiti presađivanje koštane srži kako bi se omogućilo kemoterapiju s većim dozama.

Alternativni načini liječenja

lako je konvencionalna medicina postigla značajan uspjeh u liječenju raka testisa, spoznaja da imate rak testisa može uzrokovati teške emocionalne tegobe. Savjet psihologa ili terapija u skupinama za potporu pomaže mnogim oboljelima u rješavanju emocionalnih tegoba.

Dijagnostički postupci

Liječnik bi svakom muškarcu trebao pokazati kako učiniti samopregled, jednostavan i važan postupak. Testise bi trebalo pregledavati jednom mjesečno kako bi se primijetilo znakove bolesti. Svaki bezbolni čvor ili oteklina mogu biti znak raka.
Da bi isključio druge mogućnosti, liječnik može propisati liječenje antibioticima kako bi vidio hoće li se izraslina povući. Ako ne nestane, obavljaju se ultrazvučni pregled i kemijske analize mokraće i krvi. Ako postoji sumnja na rak, treba operacijski odstraniti testis i učiniti biopsiju kako bi se dokazala prisutnost i tip raka testisa. Ako se postavi dijagnoza raka, drugim se pretragama određuje je li se proširio. Odstranjivanje drugog testisa nije uobičajen postupak, jer je on najčešće zdrav. Odstranjivanje jednog testisa najčešće ne uzrokuje neplodnost, no kako je može izazvati daljnje liječenje, bolesnicima se preporuča pohranjivanje sperme u banku sperme prije nastavka liječenja.

DRUGI UPRAVO ČITAJU