Rak vrata maternice

Vrat maternice ili cerviks je uzak vrat ženine maternice, neposredno iznad rodnice. Od 10 slučajeva raka na vratu maternice, više od 9 ih nastaje u površinskim stanicama koje oblažu vratmaternice. Kod nekih žena zdrave stanice uđu u bolestan stadij koji se naziva displazija; iako ove stanice nisu kancerozne, mogu postati takve. Kad displastične stanice postanu zloćudne, prvi stadij koji je moguće otkriti je carcinoma in situ. Kako se stanice raka umnažaju, neke mogu napasti i sluznicu samoga vrata maternice, proširiti se na okolno tkivo te ući u krvotok ili limfni sustav.

Upravo kao što je obično potrebno mnogo godina da bi displazija postala carcinoma in situ, često su potrebni mjeseci ili čak godine da bi rak vrata maternice postao invazivan. Iz tog razloga, i zbog PAPA-testa – široko upotrebljavane, dostupne pretrage visoke učinkovitosti – rak vrata maternice je jedna od najmanje ugrožavajućih vrsta raka. Kad se otkrije rano, izlječiv je; čak i kod uznapredovalih slučajeva izgledi da će poživjeti još najmanje pet godina, s vjerojatnošću potpunog izlječenja, još uvijek prelaze 60 posto. Tek kad se rak proširi na udaljene organe, izgledi da će pacijentica poživjeti pet godina pada ispod 20 posto.
Displazija će se najvjerojatnije javiti kod žena starih između 25 i 35 godina, carcinoma in situ (nulti stadij) kod žena između 30 i 40, a invazivni rak između 40 i 60 godina. Rak vrata maternice nije česta bolest – od njega se liječi oko jedna žena na osamdeset.

Simptomi

U ranim stadijima rak vrata maternice ne izaziva bol ni druge simptome. Prvi prepoznatljivi simptomi bolesti vjerojatno će uključivati:

  • vodenast ili sukrvav iscjedak iz rodnice, katkad obilan i vrlo neugodna mirisa
  • krvarenje iz rodnice nakon snošaja, između mjesečnica ili nakon menopauze; menstruacije mogu biti obilnije i trajati duže nego obično

Ako se rak proširio na okolna tkiva, simptomi mogu uključivati:

  • otežano mokrenje i moguće zatajenje bubrega
  • bolno mokrenje, kojiput s krvlju u mokraći
  • tupu bol u leđima ili oticanje nogu
  • proljev, bol ili krvarenje iz zadnjeg crijeva nakon vršenja nužde
  • umor, gubitak težine i teka te opći osjećaj slabosti

Obratite se liječniku

  • ako neuobičajeno krvarenje, iscjedak iz rodnice ili bilo koji drugi simptomi koje ne znate objasniti potraju duže od dva tjedna. Morali biste obaviti cjeloviti ginekološki pregled koji uključuje PAPA-test.

NAPOMENA: O svakom krvarenju iz rodnice nakon menopauze trebalo bi odmah obavijestiti liječnika. Uzrok može biti jednostavno suhoća rodnice ili dobroćudni polip u maternici, ali krvarenje iz maternice je najčešći simptom raka maternice i vrata maternice.

Uzroci

Četiri od pet slučajeva raka vrata maternice povezano je sa spolno prenosivim virusnim infekcijama, poput genitalnog herpesa i nekolicine od oko 60 humanih papiloma virusa (HPV), koji često dovode do pojave genitalnih bradavica. No u mnogih žena koje imaju spolno prenosivu virusnu infekciju ne razvije se rak vrata maternice, dok druge pak koje dobiju rak nikada nisu imale takve infekcije. Kod žena koje su sa spolnim odnosima započele prije osamnaeste godine, imale više spolnih partnera, iznijele više trudnoća ili u povijesti bolesti imaju spolno prenosivu bolest postoji najveća vjerojatnost da će dobiti displaziju ili rak vrata maternice. Očigledno
je da su genetski ustroj i drugi čimbenici također dio složenih međudjelovanja koja izazivaju rak vrata maternice.
Rak vrata maternice je također učestaliji među pušačicama. Mnogi istraživači dvoje da samo pušenje izaziva rak vrata maternice, no vjeruju da bi ono moglo povećati osjetljivost na druge bolesti, kao što su virusne infekcije. Žene čiji je imunološki sustav jako oslabljen drugim bolestima, liječenjem ili presađivanjem organa podložnije su raku vrata maternice. Žene koje su gojazne ili upotrebljavaju kontracepcijske pilule možda su u nešto većoj opasnosti.

Liječenje

Većina slučajeva raka vrata maternice izliječi se ili drži pod nadzorom kombinacijom kirurškog zahvata, kemoterapije i liječenja zračenjem.
Cijeli niz različitih alternativnih načina liječenja mogao bi se pokazati korisnim u ublažavanju popratnih učinaka i poboljšanju općega zdravstvenog stanja.

Prevencija

Ako ste žena starija od 18 godina ili mlađa od 18 i spolno aktivna, otiđite jednom godišnje na pregled zdjelice i Papa-test. Ako vam je Papa-test uredan nekoliko godina za redom, liječnik će vam možda preporučiti da pretragu obavljate rjeđe.
Ako upotrebljavate kontracepciju, razmislite o pregradnim ili spermicidnim sredstvima protiv začeća, koja – prema nekom ispitivanju – mogu smanjiti opasnost od raka vrata maternice u usporedbi s hormonskim kontracepcijskim sredstvima.
Ako imate više od jednog spolnog partnera, svakako upotrebljavajte prezervative da biste se zaštiti I i od spolno prenosivih bolesti.

Naučite više o raku:

Konvencionalna medicina

Žene s genitalnim bradavicama i blagom displazijom trebalo bi pažljivo pratiti radi mogućih znakova raka, no obično nije nužno nikakvo trenutno liječenje. Carcinoma in situ, teška displazija i blago inva- zivni oblici raka u pravilu se liječe kirurškim putem. Površinski tumori mogu se liječiti zračenjem, no češće se uklanjaju skalpelom, laserskom zrakom, kontroliranim zamrzavanjem ili kauterizacijom.
Ako je rak uznapredovao duboko u unutrašnjost vrata maternice ili se proširio na okolne organe, histerektomija – odstranjivanje vrata maternice, maternice, a moguće i drugih organa – je prijeka potreba. Ako se rak proširi izvan predjela zdjelice, zračenjem i možda kemoterapijom mogu se ublažiti simptomi i suzbiti širenje, no oni rijetko urode izlječenjem. Svaka žena koja je imala displaziju ili rak vrata maternice morala bi redovito odlaziti liječniku najmanje pet godina nakon liječenja radi provjere da se rak ne bi ponovio.

Alternativni načini liječenja

Obećavajuće područje istraživanja u prevenciji raka svakako je prehrana. Neki dokazi daju naslutiti da folna kiselina i beta karoten pomažu pri suzbijanju prekanceroznih i kanceroznih stanja vrata maternice. Pacijenticama podvrgnutim liječenju zračenjem mogu pomoći dodatne količine vitamina B5

Dijagnostički postupci

Svaka žena bi jednom godišnje morala obaviti pregled zdjelice i Papa-test, kojim se pregledava uzorak stanica iz vrata maternice da bi se vidjelo ima li nekih poremećaja. Svim ovim postupcima zajedno otkriva se rak vrata maternice u 95 posto slučajeva, često i puno prije no što se uopće pojave simptomi bolesti. Ako vam nalaz Papa-testa nije u redu, liječnik vam može propisati antibiotike i ponoviti pretragu, budući da i manja infekcija može utjecati na nalaz. Ako ni druga pretraga nije u redu, liječnik će vam pregledati vrat maternice i uzeti za biopsiju uzorak svakog tkiva koje mu se učini sumnjivim. Ako se biopsijom potvrdi rak, daljnjim pretragama utvrdit će se je li se bolest proširila. Pretrage bi mogle uključivati rendgensko snimanje mokraćnog mjehura, zadnjeg crijeva, ostalih crijeva i trbušne šupljine; pretrage krvi i mokraće; te ispitivanje funkcije jetre i bubrega. Ako ste ikada imali spolno prenosivu virusnu infekciju, liječnik će morati znati kojom ste vrstom bolesti bili zaraženi da bi odredio najprimjereniji oblik liječenja raka vrata maternice.

DRUGI UPRAVO ČITAJU