back to top

Rak ždrijela

Ždrijelo, farinks, je šuplja cijev kroz koju hrana ili tekućina prolaze od usta do želuca i zrak putuje do pluća. Ždrijelo je podijeljeno na tri djela: nosni dio (nazofarinks), smješten odmah iza nosa; usni dio (orofarinks), smješten odmah iza usne šupljine, uključujući i krajnike; i donje grlo (hipofarinks).
Većina primarnih karcinoma ždrijela nastaje u pokrovnim stanicama sluznice ždrijela. Kako rak raste, prodire kroz sluznicu i mišićni sloj u okolna tkiva, odakle se širi u limfne čvorove vrata, pluća i druge organe. Tumor koji raste može utjecati na sluh, njuh, okus, govor ili gutanje. Rak nazofarinksa i donjeg ždrijela često se širi rano, prije nego što se uoče simptomi. Rak orofarinksa uglavnom ostaje ograničen, no ako se pravovremeno ne liječi, može se proširiti.
Rak ždrijela tri je puta češći u muškaraca nego u žena i uglavnom se ne pojavljuje prije pedesete godine. Stopa petogodišnjeg preživljenja u rasponu je od 50 do 90 posto kad je rak ždrijela rano otkriven, od 5 do 25 posto ako se rak proširio.

Simptomi

U početku rak ždrijela ne izaziva simptome. Najraniji upozoravajući znakovi uglavnom nalikuju na simptome prehlade. Simptomi izazvani tumorom gornjeg ili donjeg dijela ždrijela obuhvaćaju:

 • uporni kašalj, promuklost ili blagu, no stalnu grlobolju
 • otežano ili bolno gutanje
 • tragove krvi u iskašljaju
 • bolove u uhu
 • otečene vratne limfne čvorove

Dodatni simptomi koji mogu biti izazvani tumorom u području neposredno iza nosa obuhvaćaju:

 • djelomičan gubitak sluha
 • začepljenje ili krvarenje iz nosa
 • zvonjenje u uhu ili tinitus
 • simptome upale uha

Obratite se liječniku

 • ako simptomi nalikuju na infekciju gornjih dišnih puteva, primjerice prehladu, a traju dulje od dva tjedna.
 • ako je prisutna iznenadna ili stalna promuklost bez vidljiva razloga.
 • ako ste pušač s već hrapavim glasom i primijetite promjenu glasa.
 • ako su vratni limfni čvorovi otečeni.

Budući da svaki od ovih simptoma može imati druge uzroke, da bi se postavila točna dijagnoza, specijalist za uho, grlo i nos treba vas temeljito pregledati.

Uzroci

Pušenje ili žvakanje duhana i konzumacija alkohola najčešći su uzroci raka orofarinksa i hipofarinksa. Pušači obolijevaju od raka tog dijela ždrijela šest puta češće od nepušača i gotovo svi bolesnici s rakom ždrijela su pušači ili bivši pušači. S druge strane, glavni poznati čimbenik rizika za rak nazofarinksa jest infekcija Epstein-Barrovim (E-B) virusom, oblikom herpes virusa koji je vrlo raširen u Africi.
Udisanje ugljena ili drugih mineralnih prašina, azbesta i dizel goriva mogu povećati opasnost od raka ždrijela. Loša higijena usta i stalna potrošnja slanog mesa također pridonose opasnosti od raka ždrijela. U nekim slučajevima rak ždrijela razvija se od nenaravnih tkivnih izraslina.

Liječenje

Pod uvjetom da se rak ždrijela nije proširio u limfne čvorove do postavljanja dijagnoze, liječenjem se uklanja sve tragove bolesti, postiže se oporavak i izlječenje u najmanje pola oboljelih. Ali liječenje raka ždrijela obično je opasno i složeno, ovisno o položaju tumora i stadiju razvoja, liječnik mora razmotriti utjecaj liječenja na govor oboljelog i druge osnovne funkcije.

Prevencija

Ako pušite ili žvačete duhan, prekinite s tom navikom. Ako ste skloni zloporabi alkohola, potražite savjetovanje ili medicinsku pomoć kako biste ovu ovisnost prekinuli.

Naučite više o raku:

Konvencionalna medicina

Ciljano liječenje raka ždrijela ovisi prvenstveno o položaju tumora. Oboljeli od raka nazofarinksa obično primaju visoku dozu zračenja glave i vrata, a može slijediti kemoterapija do povlačenja tumora. Takav postupak dovodi do izlječenja više od 80 posto slučajeva ranog raka i više od polovice umjereno uznapredovalih slučajeva.
Mali tumori orofarinksa obično se liječe zračenjem kako bi se izbjeglo izobličenje ždrijela i druge komplikacije. Ako rak ne odgovara zadovoljavajuće na liječenje ili je previše uznapredovao, potrebno je učiniti operacijski zahvat, katkad uz prethodnu primjenu kemoterapije ili naknadno zračenje.
lako se mali tumori hipofarinksa mogu liječiti samo zračenjem, kod većine ograničenih karcinoma hipofarinksa potrebna je operacija, katkad s prethodnom kemoterapijom ili naknadnim zračenjem. Nakon odstranjenja karcinomskog dijela ždrijela slijedi rekonstruktivni operacijski zahvat.
Nakon operacije ždrijela oboljelima je potrebna fizikalna terapija za obnavljanje sposobnosti govora, gutanja i žvakanja. Zračenjem se može postići ublažavanje simptoma i usporavanje razvoja uznapredovalog raka koji se ne može izliječiti operacijskim zahvatom.

Liječenje kod kuće

Ako zračenje glave i vrata izaziva neugodu u ustima, bolno i hrapavo grlo, pokušajte sljedeće:

 • zatražite savjet onkologa o odgovarajućim lijekovima i ublažavanju nuspojava;
 • jedite meku, polutekuću hranu i pijte dosta tekućine za održavanje vlažnosti usta i ždrijela;
 • zatražite savjet zubara o pravilnoj higijeni usta za vrijeme i nakon liječenja.

Dijagnostički postupci

Izrasline u orofarinksu možete primijetiti vi ili vaš liječnik, no izrasline u nazofarinksu ili u hipofarinksu može se otkriti jedino pregledom s ogledalom ili fibroskopom. Svaku sumnjivu ranicu, tumor, ili otečeni limfni čvor treba pregledati biopsijom ili učiniti test na E-B virus. Kad je tumor otkriven, snimanjem se može utvrditi proširenost bolesti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU