Raspored spavanja kod beba

San obnavlja duh i tijelo, djeca su sretna kad dovoljno spavaju. Stvaranje redovite rutine spavanja čini život vedrijim i lakšim, i roditeljima i djeci.

U prvih nekoliko tjedana upoznajte svoju bebu promatrajući je i primjećujući razdoblja kad se mršti i plače. Ako su joj druge potrebe zadovoljene, kao što su mijenjanje pelena ili hranjenje, onda vam vrlo vjerojatno govori da želi spavati.

Mališani i djeca predškolske dobi mogu pokazivati pospanost tako da postanu razdražljivi, agresivni i općenito se ponašaju smušeno i kaotično. Istraživanje pokazuje da je manjak sna povezan s agresivnim ponašanjem, a sustavni manjak sna može uzrokovati letargiju.

Djeci je potrebno mnogo sna – oni proživljavaju mnoge neurološke promjene i rastu, što je iscrpljujući proces. Nakon dobrog sna beba će izgledati svježe, buditi se sa smiješkom i prenositi vam svoje dobro raspoloženje blagim gukanjem.

Tek rođenoj bebi potrebno je do 17 sati sna, a spava podjednako noću i danju. U sljedećih nekoliko godina postat će podložnija redovitoj rutini i sve će manje spavati danju dok napokon ne počne spavati samo noću. Četverogodišnjak će još uvijek trebati oko 12 sati sna, no gotovo u cijelosti noću.

Besane ili noći s isprekidanim snom jednako su teške i roditeljima i djeci. Stoga je vrlo važna zadovoljavajuća rutina spavanja, iako se za nju treba potruditi. Na uobičajeni niz poput mirne večeri, napitka prije spavanja, pranja zubi, pričanja priče i odlaska na počinak možda treba gledati kao na ritual, no pomoći će u stvaranju neprocjenjivo važne rutine kod mališana.

Ponašanje u vezi spavanja često je povezano uz asocijacije koje djeca stvaraju uz odlazak na počinak. Ako vaš mališan povezuje odlazak na počinak sa spavanjem u vašem krevetu, morat ćete stvoriti nove asocijacije. Odlazak u vaš krevet stvara mu osjećaj sigurnosti i ugode. Trebate ga postupno, a ne naglo, odučiti od toga provodeći sve manje vremena s njim tako, ali mu to istovremeno nadoknaditi alternativnim simbolom ugode i sigurnosti.

  Kako pomoći djeci da pronađu prijatelje

Nekim bebama trebaju mjeseci prije nego se smire u dugom, dubokom noćnom snu. No, čak i kad su vrlo male, mogu savladati naviku čvrstog spavanja.

Noćne su more djeci vrlo zastrašujuće, naročito zato što oni još ne znaju razdvojiti stvarnost i maštu te nisu sposobni jasno izražavati svoja iskustva. Važno je da ih razuvjerite u njihovim strahovima koliko god je to moguće. Da biste smanjili rizik od noćnih mora, važno je da djeca razriješe svoje konflikte dok su još budni. Možete pomoći svom mališanu poticanjem da izrazi svoje brige tijekom dana.

Foto: IDAL/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU