back to top

Razvoj djeteta do godinu dana

Knjige i raznovrsni priručnici ponekad zbunjuju novopečene mame. Puno je tu termina i novih pojmova koje treba pohvatati. Dok negdje navode samo “beba” izraz, drugdje se spominje novorođenče, nedonošče i dojenče.

Dojenačka dob je razdoblje od rođenja do kraja prve godine. To je razdoblje veoma brzog rasta i razvoja i tjelesnoga i duševnog života. Djetetovo napredovanje pokazuje individualne osobitosti, ali se u većine djece ono kreće unutar sljedećih vrijednosti.

Nakon poroda, obično treći dan, dolazi do gubitka 7-10 posto od porođajne težine. Taj gubitak dijete nadoknađuje oko četrnaestog do šesnaestog dana nakon poroda, pa tada ima ponovno porođajnu težinu (upotrebljava se još i pojam: tjelesna masa). Do navršenog prvog mjeseca dijete dobije još oko 0,5 kg, a do navršenog dvanaestog mjeseca prosječni mjesečni dobitak na težini je oko 0,5 kg. Djetetovu visinu do tri godine nazivamo dužinom djeteta, jer ga mjerimo u ležećem položaju.

U prva dva mjeseca dojenče većinu vremena provede spavajući. Nakon drugog mjeseca ono je sve više budno i tada promatra sve što se događa oko njega. Ponekad promatra i noću, u mraku. Mrak ga ne smeta, ono je došlo iz mraka na svjetlo porodom. Pozorno gleda oko sebe i sluša. Na vanjske podražaje reagira trzajem, smiješkom, kretanjem glave, plačem. Zaokupljeno je svim što ga okružuje, znatiželjno i radosno promatra svijet oko sebe. Iako ne zna govoriti, ono vas zove smiješkom, plačem, gukanjem. Odazovite mu se i uživajte u prvim spoznajama vašeg djeteta.

U osmom mjesecu dijete stječe svijest o sebi, uspostavlja odnose između sebe i predmeta. Zna prepoznati majku i oca, a isto tako zna i tko su stranci. Počinje oponašati kretanje i geste. Sada samostalno sjedi i na drugi način promatra svijet oko sebe. Voli društvo i ljuti se  ako ga ostavite samog u sobi. Sitne predmete lovi palcem i kažiprstom.

  Poremećaj spavanja kod bebe

Dvanaesti mjesec jedno je od najljepših doba djeteta. Ono kao da tada sve zna i sve može. Počinje se kretati u prostoru, držeći se ili ne. Pokušava samo jesti žlicom, želi sve uhvatiti, opipati, dodirivati.  U tim svojim prvim pokušajima, brzo se uprlja, ponekad imate osjećaj da vam stalno radi perilica rublja.

Karakteristike i neke specifičnosti ovise od djeteta do djeteta. Nemojte inzistirati na razvoju točno u dan. Naravno, svaki poticaj je hvalevrijedan, ali mora biti s mjerom i bez prisile.

Ne oblikuju samo roditelji dijete, već ono samo djeluje na roditelje da postupaju u određenom smjeru. Dijete usmjerava roditelje da prate njegov čudesni razvoj.

Foto: Zoran Vukmanov Simokov/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU