Savjeti za pravilno vježbanje

Umorni ste, grintavi i osjećate se ukočeno? Sve to možete promijeniti na vrlo jednostavan način - uvođenjem tjelovježbe. Za to vam je potrebno malo volje i to je sve. Tjelovježba je besplatna i možete je izvoditi i u udobnosti svoga doma.

Tjelovježba djeluje na vaše zdravlje i to u više segmenata; utječe na zdravlje srca, poboljšanje raspoloženja, jačanje kostiju, smanjuje rizik od dijabetesa, olakšava napetost i stres, snižava krvni tlak, te povećava energiju i izdržljivost.

Koliko često treba vježbati

Pitanje koje se nameće odmah pri planiranju uvođenja vježbanja u svoju svakodnevicu je koliko puta tjedno bi trebalo vježbati i koliko dugo.

Najbolje bi bilo vježbanje uvesti tri puta tjedno po tridesetak minuta. Bilo da se radi o aerobnom vježbanju, trčanju, bicikliranju, plivanju, hodanju ili planinarenju, već lagani oblik tjelovježbe će imati znatni utjecaj na vaš um i tijelo.

Znanstvenici su tako primijetili kako se ljudima koji su počeli uvoditi tjelovježbu u svoj život već nakon prvih puta povećala siva i bijela tvar.

Ako se trudite izgubiti težinu svakako ćete trebati vježbati dulje i intenzivnije. Intenzitet vježbe možete povećati tako da je izvodite dulje ili pod jačim opterećenjem. S vremenom se prebacite na neki jači program, bitno je da sve radite u suradnji s vlastitim tijelom i mogućnostima. Malo opterećenje je uvijek dobrodošlo.

Što se tiče djelovanja vježbanja na vaš mozak, to je zato što se tijekom vježbanja otpuštaju spojevi koji utječu na proizvodnju drugog spoja zvanog neurotrofni moždani faktor. Osim toga, kod ljudi koji su vježbali nekoliko puta tjedno Alzheimerova bolest je nastupila kasnije nego u onih koji nisu bili fizički aktivni.

Foto: Jacob Lund/Shutterstock