S

SVRBEŽ U PREDJELU PREPONA

Svrbež u predjelu prepona je uobičajeno ime za gljivičnu infekciju u predjelu prepona izazvanu kandidom čiji je stručni naziv tinea cruris. Ako ste muškarac, vjerojatno ste ga već jednom u životu imali. Ipak, žene također mogu dobiti svrbež u predjelu prepona; iako je gljivica različita, simptomi su isti. U žena uzrok je gljivična infekcija zvana kandidijaza, koja počinje u rodnici a može se proširiti i izvan nje ako se ne liječi.

SVRAB (ŠUGA)

Zarazna kožna bolest poznata kao svrab (šuga, scabies) može se otkriti pomoću tragova koje ostavlja grinja svraba (svrabac) Sarcoptes scabiei. Vodeći simptom, crvena oštećenja kože koja jako svrbe, javljaju se na mjestima gdje se ženka ukopa u kožu i položi jaja i izmet.

SUNČANE OPEKLINE

Iako su svjetlopute osobe izložene najvećoj opasnosti od sunčanih opeklina, sunčane zrake mogu oštetiti kožu bilo koje boje. Sunčane opekline su poput svih drugih opeklina, osim što se sporije razvijaju. Crvenkastu, na dodir toplu kožu možete sami liječiti i ona će zacijeljeti za nekoliko dana. Opekline od sunca praćene mjehurićima i oticanjem koje izazivaju bolove i opći osjećaj neugode smatraju se opeklinama prvog stupnja. Sunčane opekline koje dovode do oticanja i stvaranja velikih i brojnih mjehura mogu pratiti vrućica, mučnina i dehidracija.

STRES

Stres je odgovor našeg tijela i uma na nešto što uznemiruje njihovu naravnu ravnotežu. U ljudi odgovor na stresne događaje potiče još iz davnih vremena kad je život bio stalna borba za preživljavanje. Dobar primjer stresa je način na koji reagirate kad ste preplašeni ili se nalazite u opasnosti. Vaše adrenalne žlijezde luče adrenalin - hormon koji aktivira obrambene mehanizme vašeg organizma: srce počinje udarati, krvni tlak raste, mišići se zatežu, očne zjenice se šire.

STAFILOKOKNE INFEKCIJE

Stafilokokne infekcije mogu se pojaviti na bilo kojem dijelu tijela, od kože, očiju i noktiju do unutrašnje srčane ovojnice. Simptomi su različiti, ovisno o tome gdje se razvila infekcija. Ulazna vrata stafilokokne infekcije obično je otvorena posjekotina ili rana. Infekcija se može proširiti na okolno tkivo ili, preko krvi, u udaljene unutrašnje organe, kao što su srce ili bubrezi, gdje može postati opasna po život. Osobe koje boluju od kroničnih bolesti, poput dijabetesa, raka ili kronične bolest jetre ili bubrega osobito su osjetljive na teške stafilokokne infekcije.

SRČANI UDAR

Za svakodnevno i neprestano pumpanje krvi, srcu je potrebna redovita opskrba kisikom i hranjivim tvarima. Dvije velike, razgranate krvne arterije dovode kisikom obogaćenu krv u srčani mišić. U slučaju začepljenja jedne arterije ili nekog njenog ogranka, određeni dio srca ostaje bez potrebnog kisika i hrane, a taj poremećaj nazivamo ishemija. Ako napadaj ishemije traje predugo, dolazi do odumiranja dijela srčanog tkiva. Ova pojava definira srčani udar, čiji je drugi naziv miokardni infarkt, što doslovce znači »smrt srčanog mišića«.

SRČANE BOLESTI

Ljudsko srce nevjerojatno je izdržljivo. Riječ je o milijardama otkucaja tijekom jednog prosječnog ljudskog života. Pa ipak, kao i drugi dijelovi tijela, srce je podložno kvarovima. Srčane bolesti razlikuju se po svojoj naravi i ozbiljnosti. Mogu biti prolazne ili kronične, postupne ili iznenadne, neugodne ili smrtonosne. Neki oblici srčanih oboljenja, blisko povezani s prehrambenim i drugim životnim navikama, mogu se spriječiti. Ostali su posljedica genetskog naslijeđa, infekcija ili drugih čimbenika izvan naše kontrole.

SRČANE ARITMIJE

Zdravo srce čudo je učinkovitosti; pravilnim, snažnim stezanjima svoje 4 komore, svake minute protjera otprilike 5 litara krvi kroz tijelo. Svaki otkucaj srca zapravo se sastoji od dva otkucaja; jednog u gornjim komorama tj. pretklijetkama te drugog u donjim komorama, tj. klijetkama. Stezanja izazivaju električni impulsi koje proizvodi sinusatrijski (SA) čvor, specijalizirana nakupina tkiva smještena u desnoj pretklijetki.

SPORTSKE OZLJEDE

Svaka obitelj pretrpjela je svoj dio ozljeda koje potječu od sportskih pokušaja ili - paradoksalno - održavanja tjelesne kondicije. U većini slučajeva sportske ozljede su posljedica opterećenja kojem se izlažu kosti ili mišići. Najčešće su ozljede mekog tkiva - mišića, tetiva i ligamenata.
Iščašenje se javlja kad se dvije kosti u zglobu silom razdvoje, a često je praćeno pucanjem ligamenta u zglobu. Bol je izazvana jakim istezanjem mekih tkiva.

SPOLNO PRENOSIVE BOLESTI

Spolno prenosive bolesti koje se nekad nazivalo veneričnim bolestima, pripadaju među najčešće zarazne bolesti.
Kao što kazuje ime, bolesti se prenose vaginalnim, analnim ili oralnim seksom. Ako imate više od jednog spolnog partnera i/ili ne rabite prezervativ, izloženi ste velikoj opasnosti od dobivanja ovih bolesti.
Isto tako, ako dijelite igle kod intravenskog ubrizgavanja droge, izloženi ste velikoj opasnosti od ovih bolesti, posebice AIDS-a i hepatitisa B.