Sezonska potištenost

Ukoliko vam se zamrači pred očima čim netko spomene zimu, uhvati vas osjećaj sumornosti i potištenosti, onda ste jedna od mnogih osoba koje pate od sezonske potištenosti. Sezonska potištenost je posebno česta u najmračnijim zimskim mjesecima, tj. prosincu, siječnju i veljači. Razlog tome je što tada ima najmanje sunčeve svjetlosti, što utječe na razinu kemijskih tvari u mozgu, poput serotonina koji regulira raspoloženje.

Simptomi sezonske potištenosti uključuju nisku razinu energije, dulje spavanje, depresiju, želju za šećerom te debljanje. Kako bismo se ipak razvedrili i iščupali iz ovog stanja crnila, možemo si pomoći na nekoliko načina.

Ako nam fali sunčeve svjetlosti ne možemo je prisilno dobiti, no možemo učiniti sve da u našem domu bude što svjetlije. Otvorene rolete i zastori te boravak u prirodi će sigurno donekle popraviti tvar. Svaka prirodna svjetlost je puno bolje rješenje od bilo kakve umjetne sa žaruljama.

Zapravo bi najbolje bilo otići u neke toplije krajeve, ako smo u mogućnosti radi posla i novaca.

Vježbanje oslobađa serotonin pa bismo trebali prionuti na vježbanje. Najbolje je spojiti svjetlo i vježbanje pa vježbati vani, bilo da trčimo ili vozimo bicikl. Ali i teretana će itekako dobro doći pa se svakako natjerajmo na kakav oblik treninga.

Možda nam nedostatak vitamina i minerala u organizma pridonosi osjećaju depresije i potištenosti, pa se naoružajmo vitaminom B koji popravlja raspoloženje, te folnom kiselinom koja također pozitivno djeluje.

Da se ne osjećamo slabašno, trebali bismo jesti obroke bogate bjelančevinama kako bismo se osjećali žustrije, a hranu bogatu rafiniranim šećerom totalno reducirati.

Ako već patimo od sezonske potištenosti, nikako nemojmo rješenje tražiti u alkoholu. On će nam dignuti raspoloženje trenutno, ali alkohol je depresant stoga ga je potrebno izbjegavati.

Ovakva rješenja će djelovati ako patimo od blagog oblika sezonske potištenosti, ako se pak radi o nekom jačem obliku koji nas ometa u svakodnevnom obavljanju obveza, morat ćemo potražiti savjet liječnika.

U svakom slučaju, bilo o kojem obliku sezonske potištenosti se radilo, poželjno se okružiti pozitivnim i veselim ljudima, jer kaže se: s kim si, takav si!

Foto: Sergey Peterman/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU