Simptomi kod mononukleoze

Mononukleoza je virusna i zarazna bolest, popularno nazvana “bolest ljubljenja”. Poznata je pod tim nazivom jer se prenosi slinom, bilo ljubljenjem, kašljanjem, kihanjem ili bilo kojim drugim načinom koji uključuje razmjenu sline. Bolest najčešće zahvaća mlađe ljude. Najkritičnija dob je kod djevojaka između 14 i 16 godina, a kod mladića od 16 do 18.

Simptomi mononukleoze

– umor koji je povezan s groznicom i povišenom tjelesnom temperaturom,

– upala grla

– otečeni limfni čvorovi

– drhtavica

– gubitak teka

– glavobolja

Nekad se osobi koja obolijeva može popratno pojaviti i žutica ili se na koži može javiti sitni osip, nalik na onaj kod ospica. Simptomi nisu uvijek isti, pa dok ih neke osobe osjećaju vrlo snažno, kod drugih su pak blagi, skoro nikakvi.

Mononukleoza je varljiva jer je se često po simptomatici može zamijeniti s nekom vrstom gripe, pa se tek naknadnom provjerom krvne slike dolazi do spoznaje da se zapravo radi o mononukleozi.

Mononukleoza je bolest virusnog podrijetla, točnije uzrokuje je Epstein-Barrov (EBV) virus koji je i krivac za osjećaj jakog umora, a što je još opasnije otrovne tvari napadaju jetru. Bolest traje oko tri tjedna i uspješno se liječi. Vrlo rijetko može ostaviti posljedice kao što su krvni poremećaji. Zanimljivo je znati da nas je čak 50% do pete godine života imalo infekciju EBV, no u većine je ta infekcija prošla bez simptoma.

Samopomoć kod mononukleoze

Za jačanje imunološkog sustava i otpornosti na sekundarne infekcije dobro je uzimati kapi pupavice, ili kapsule češnjaka do 3 puta dnevno. Dobar saveznik u borbi protiv mononukleoze su grožđane sjemenke, koje konzumiramo na sljedeći način; prva 2 do 3 dana po jednu kapsulu dvaput dnevno, a nakon toga triput dnevno po jednu kapsulu idućih tjedan dana. Zadnja faza je da sljedećih 18 dana uzimamo 2 do 3 kapsule dnevno.

Tijekom bolesti potrebno je što više odmarati, te ne ići na posao ili u školu par dana. Osobe koje su sportski aktivne, dok ne prebole mononukleozu, ne mogu pohađati treninge.

Poželjno je piti što više soka od grejpa, a alkohol svakako izbjegavati kako bi se jetra mogla neometano oporavljati da počne ponovno normalno funkcionirati. Osobe koje su nedavno oboljele od mononukleoze ne bi trebale davati krv neko vrijeme.

Foto: artur gabrysiak/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU