T

TUBERKULOZA

Tuberkuloza, koju se često navodi kao TBC, je kronična bakterijska infekcija koja se može širiti limfnim čvorovima i krvotokom do bilo kojeg tjelesnog organa, ali 'uglavnom zahvaća pluća. Bakterije tuberkuloze u aktivnom stanju izjedaju tkivo zaraženih organa, a to može dovesti do smrtnog ishoda. No mikroorganizmi nakon ulaska u organizam uglavnom ostaju inaktivni, pa se uz pravilno liječenje u većine inficiranih osoba nikad ne razvije aktivni oblik bolesti.

TRUDNOĆA - TEGOBE

Većina trudnoća prolazi bez teškoća i sretno završava porođajem zdravog novorođenčeta. No unatoč tome, pred vama je devet mjeseci brige
o tome jesu li određene tjelesne i emocionalne tegobe dovoljno ozbiljne da ih treba liječiti ili se samo radi o malim tegobama koje možete riješiti i sami.

TRIHOMONIJAZA

Trihomonijaza - parazitarna infekcija koja se širi prvenstveno spolnim odnosom - nije teško, ali je zarazno oboljenje. U 70 posto slučajeva nema simptoma, zbog čega je teško postaviti dijagnozu. U žena koje nemaju simptome, neugoda može potrajati tjedan dana do nekoliko mjeseci i može biti izraženija odmah nakon mjesečnice ili tijekom trudnoće. Ako se ne liječi, parazit može inficirati tkiva mokraćnog i reproduktivnog sustava. U žena su mjesta podložna infekciji rodnica, mokraćna cijev, vrat maternice, mokraćni mjehur i razne žlijezde.

TJESKOBA

Gotovo svi se s vremena na vrijeme osjećamo tjeskobno. Kad je prisutna nekakva prijetnja, tjeskoba ili anksioznost je prirodna pojava - usko povezana s načinom na koji se organizam priprema za suočavanje s opasnošću: u krvotok se oslobađaju adrenalin i kortizon; ubrzavaju se otkucaji srca; disanje postaje pliće i brže; mišići postaju napeti; jetra oslobađa šećer; a psiha je posve budna i pripravna.

TJELESNI MIRIS

Tjelesni miris je često izvor osjećaja neugodnosti. On podupire i ogromnu industriju koja prodaje sapune, mirise, dezodoranse i sredstva protiv znojenja javnosti koja ih želi kupovati. No mnoge kulture ne shvaćaju ovaj problem. Oni tjelesne mirise smatraju prirodnima, prihvatljivima, čak erotičnima.

TINITUS

Osoba koja pati od tinitusa ili zvonjenja u ušima, ima osjećaj da čuje zvonjenje, zujanje, zviždanje, cvrčanje ili druge zvukove. Ovi se zvukovi mogu javljati povremeno ili su stalni i različite su glasnoće. Cesto se pojačavaju kad se utiša buka u pozadini, pa to treba imati na umu u noćnim satima kad osoba pokušava zaspati u tihoj sobi. U rijetkim slučajevima zvuk prati ritam srca.

TETANUS

Tetanus je opasna bolest živčanog tkiva uzrokovana toksinom bakterije Clostridium tetani. Bakterijske spore nalaze se u zemlji, češće u obrađenoj nego u neobrađenoj. One također postoje u raznolikim okolišima, primjerice u životinjskom izmetu, kućnoj prašini, operacijskim dvoranama, zagađenom heroinu i ljudskom crijevu. Ako spore uđu u duboku ranu koja je prodrla do područja nedostupnog kisiku, počnu se razmnožavati i proizvoditi otrov koji ulazi u krvotok.

TESTISI - RAK

Testisi, parne muške spolne žlijezde, proizvode muške spolne hormone i sjemenu tekućinu (spermu). Nalaze se ispod i iza muškog spolnog organa u kožnoj vreći koja se zove mošnja (skrotum). Sjemeni snop sadrži sjemenovod, živce i krvne žile te povezuje testise s trbušnom šupljinom, lako je rak testisa rijedak, to je najčešći oblik raka muškaraca u dobi od 15 do 35 godina. Češće se javlja u bijelaca nego u crnaca. Najčešće se dijagnosticira u srednjim tridesetim godinama.

TENISKI LAKAT

Liječnici su prvi put dijagnosticirali teniski lakat (ili lateralni epikondilitis) prije više od sto godina. Danas gotovo polovica svih igrača tenisa oboli od ove bolesti, no oni čine manje od 5 posto oboljelih od ove upale, pa uvriježeni naziv ove bolesti, teniski lakat, ne daje pravu sliku stvari, lako osobe svih godina i rasa mogu razviti teniski lakat, bijelci u dobi između 30 i 60 godina koji se bave fizičkim poslom - na primjer, stolari i soboslikari - izloženi su najvećoj opasnosti.