back to top

Tendinitis (upala tetive)

Tendinitis je upala tetive ili njezina okruženja, traka vlaknatog tkiva koja povezuje mišić s kosti te prenosi silu koju mišić proizvodi. Tetive su otporne na savijanje, istezanje i okretanje, ali se mogu upaliti uslijed prekomjerne uporabe, bolesti ili ozljeda koje dovode do trganja vlakana ili drugih oštećenja. Bol može biti jaka te se može pogoršavati ako se oštećivanje nastavi zbog stalne uporabe zgloba. Upala tetive najčešće prođe za oko dva tjedna, no kronična upala tetive može trajati više od šest tjedana, vrlo često zato što oboljeli ne štedi bolesnu tetivu te joj ne ostavlja dovoljno vremena da zacijeli. Bolesti poput dijabetesa, artritisa i gib ta mogu usporiti izlječenje.

Simptomi

  • bolna osjetljivost zgloba ili oko njega, osobito oko ramena, zapešća ili pete (gdje je poznata kao upala Ahilove tetive) ili s vanjske strane lakta (nazvana teniski lakat)
  • u nekim slučajevima neosjetljivost ili peckanje
  • ukočenost koja, zajedno s bolovima, ograničava pokrete oboljelog zgloba
  • povremeno, blago oticanje zgloba
  • uporna bolnost koja može trajati ili se vraćati dugo nakon što se tetiva oporavila od prvobitne ozljede

Obratite se liječniku

  • ako bol ne popusti kroz 7 do 10 dana. Trebate izbjeći nastanak kronične upale tetive; štoviše, možda imate još neku tegobu poput burzitisa, sindroma karpalnog kanala ili flebitisa (upale vena).
  • bol je iznimno jaka i praćena oticanjem. Možda je došlo do pucanja tetive koje treba hitno liječiti.

Uzroci

Do upale tetive dolazi kad je izložena prevelikom naporu zbog neke aktivnosti. Osobe koje se rekreativno bave sportom, a vježbaju tek povremeno, često su pogođene bolnim tetivama. No najčešći uzrok upale tetive je opetovano izlaganje naporu uporaba istih zglobova za iste naporne pokrete uvijek iznova. To se ne događa samo u sportu, već i kod mnogih uredskih poslova te u drugim situacijama.

Liječenje

Liječenje je usmjereno na ponovno uspostavljanje bezbolne pokretljivosti zgloba i održavanje snage u okolnim mišićima ostavljajući tkivima dovoljno vremena da zacijele. Od ključne je važnosti odgovarajući odmor. Prerano vraćanje aktivnostima koje su izazvale ozljedu može dovesti do kronične upale ili pucanja tetive.

Prevencija

Uključuje zagrijavanje, hlađenje i vježbe istezanja kao dio svakodnevnog vježbanja. Neka vaše vježbanje bude raznoliko.

Kinesko ljekovito bilje

Liječnici kineske medicine mogu pripremiti topli melem od gardenije (Gardenia jasminoides), brašna i vina koji zajedno s »tui na«, masažom koja koristi jagodicu palca za masiranje ozlijeđenog dijela tijela, može smanjiti oticanje i poboljšati proticanje krvi.

Liječenje ljekovitim biljem

Za ublažavanje bolova, stručnjak za biljnu medicinu može predložiti bijelu vrbu (Salix alba), prirodan oblik acetilsalicilne kiseline, koju se uzima na usta. Bromelain, enzim koji se nalazi u ananasu, katkad se oralno uzima za ublažavanje upale mekih tkiva.

Homeopatija

Homeopatski lijekovi dostupni bez recepta prikladni za simptome upale tetive su Arnica (6x do 30c) kao protuupalno sredstvo i Ruta (6x do 12x) kao anti- spazmodik.

Prehrana

Istraživanja pokazuju da vitaminski dodaci mogu pomoći izlječenje upale tetiva. Pitajte svog liječnika o dnevnim količinama vitamina C (1000 mg), beta karotena (vitamin A, 10000 MJ), cinka (22,5 mg), vitamina E (400 MJ) i selena (50 mcg).

Konvencionalna medicina

Kao prvo, neposredno liječenje upale tetive liječnici i fizioterapeuti preporučaju program: odmor, led, stezanje i povišen položaj. Za ublažavanje upale i bolova mogu preporučiti acetilsalicilnu kiselinu (npr. Aspirin) ili ibuprofen. Ultrazvučno liječenje primjenjuje se za opuštanje mišića i tetiva, poboljšanje protoka krvi i ubrzavanje izlječenja. Katkad vam liječnik može propisati kortikosteroide.
Terapeut će vam vjerojatno predložiti program vježbi koje dopuštaju tetivi da se odmara, a istodobno jačaju okolne mišićne skupine i održavaju cjelokupni tonus mišića. Tek postupno počet ćete vježbati samu tetivu. Vaš program može uključivati i vježbe kojima postupno povećavate stupanj uporabe ozlijeđenog područja, pri čemu prestajete s vježbom na prvi znak boli. Dobro je i izvođenje vježbi laganog istezanja nekoliko puta na dan.

Liječenje kod kuće

Primjenjujte odmor, led, stezanje i povišeni položaj. Odmaranje znači da trebate paziti da ne rabite povrijeđeni zglob, posebice ne za isti pokret koji je izazvao ozljedu. Ako nemate pri ruci kocke leda, možete rabiti i vrećicu sa smrznutim povrćem. Stezanje se najbolje vrši sportskim elastičnim zavojima kojima se bolesno područje omota čvrsto, ali ne bolno čvrsto. Za držanje u povišenom položaju, kako bi se smanjilo krvni tlak u ozlijeđenom dijelu tijela, gležanj položite na niski stolčić, a lakat podignite na stolić koji postavite uz svoj stolac ili naslonjač.
Ako ste imali moždani udar ili patite od tegoba s krvotokom, dijabetesa ili srčane bolesti, izbjegavajte masažu i primjenu topline ili hladnoće prije nego što se posavjetujete sa svojim liječnikom.

Dijagnostički postupci

Liječnik će vas uputiti na rendgensko ili ultrazvučno snimanje kostiju kako bi isključio oštećenje kosti. Magnetska rezonancija može pomoći utvrditi težinu tetivne ozljede.

DRUGI UPRAVO ČITAJU