back to top

Tikovi i trzaji

Tikovi i trzaji opisuju se kao nevoljna stezanja mišića ili skupine mišića. Javljaju se u mnogo oblika i imaju različite uzroke – neki su bezazleni, neki opasni.

Simptomi

  • kratki, trepereći osjeti ograničeni na male dijelove tijela, na primjer vjeđe; uglavnom ukazuju na bezazleno nevoljno mišićno stezanje
  • opetovano, nekontrolirano, nesvrhovito stezanje zasebnih mišića ili skupine mišića, obično lica, ruku ili ramena; mogu ukazivati na to da imate tik povezan s blažom psihičkom tegobom, oboljenje vezano uz bolesti mozga ili neuralgiju živca trigeminusa
  • snažno, dugotrajno drhtanje ili tresavica dijelova tijela ili cijelog tijela može biti simptom trovanja kofeinom, odvikavanja od alkohola, preaktivne štitne žlijezde ili Parkinsonove bolesti.

Obratite se liječniku

  • ako bolest uključuje neočekivane trzajuće pokrete koji nastaju samo kad je zahvaćeni dio tijela u mirovanju; morate otići na pregled kako bi se vidjelo radi li se o Parkinsonovoj bolesti.
  • ako je tik ili trzaj stalno prisutan ili se često javlja; možda imate manje epileptičke napadaje, neurološki poremećaj ili neku drugu težu bolest.

Uzroci

Pokreti kao slijeganje ramenima, trzaji usta i povremeno žmirkanje mogu biti znak blažeg psihičkog poremećaja. Mnogi se javljaju u djece u dobi od 7 do 14 godina kao posljedica tjeskobe i obično nestaju s godinama. Neki slučajevi mogu potrajati do odrasle dobi. Poremećaj se javlja u više od 25 posto djece, tri puta češće u dječaka nego u djevojčica. Trovanje kofeinom (koje može biti posljedica konzumiranja više od 5 šalica kave tijekom 12 sati) i odvikavanje od alkohola mogu se također očitovati nevoljnim pokretima, uključujući drhtanje i treskavicu. Tikovi ili trzaji katkad su izazvani neurološkim poremećajima i u tom se slučaju govori o diskineziji. Ova bolest može biti posljedica oštećenja mozga kod rođenja, udarca u glavu ili primjene lijeka za sprečavanje povraćanja metoklopramida ili lijekova za liječenje duševnih bolesti. Diskinezija obuhvaća mišićne grčeve, opetovani nemir, nagle trzajne ili grčevite pokrete te kombinaciju tih simptoma.
Drugi lijekovi, kao fenotijazin i stimulatori središnjeg živčanog sustava, mogu također uzrokovati povremeno trzanje, isto kao i umor i stres. Bolest može biti i nasljedna.

Liječenje ljekovitim biljem

Uzmite 1 ml doze hmelja (Humulus lupus) u tinkturi tri puta na dan za ublažavanje simptoma tika ili trzaja lica.

Prehrana

Ako ste imali teškoće sa zloporabom alkohola, važno je da se nakon prestanka uzimanja alkohola zdravo hranite. Velike doze multivitaminskih i mineralnih nadomjestaka mogu pomoći ublažiti simptome odvikavanja od alkohola.

Konvencionalna medicina

Tikovi povezani s napetošću obično nestaju sami od sebe, posebno ako poduzmete mjere za smanjivanje stresa. Diskinezija izazvana određenim lijekom može se jednostavno izliječiti prestankom uzimanja tog lijeka. Ako je izazvana drugim čimbenicima, učinkovito liječenje je teže odrediti. Liječnik će vjerojatno propisati niz lijekova prije no što pronađe pravi.
Ako su tikovi snažni i trajni, liječnik će propisati anksiolitičke benzodiazepinske lijekove ili antipsihotičke lijekove. Kako biste utvrdili je li kofein odgovoran za trzanje i tresavicu, nekoliko sati nemojte piti napitke koji sadrže kofein i promatrajte hoće li simptomi nestati. Vjerojatno ćete morati smanjiti unos kofeina u organizam.

Alternativni načini liječenja

Alternativni lijekovi za razne oblike tikova i trzaje mogu ublažiti neugodu dok iščekujete simptome bolesti ili mogu služiti kao nadopuna liječenju koje je propisao liječnik. Uz dolje navedene načine liječenja, simptome mogu ublažiti i akupunktura, akupresura i masaža.

Liječenje kod kuće

Izbjegavajte zamaranje, stres i kofein: oni pogoršavaju blaže tikove i trzaje. Ako vam titraju vjeđe, blago masirajte to područje. Ako je trovanje kofeinom česta tegoba, zamijenite kofeinske napitke voćnim sokovima. Također, biljni čajevi, kava pripremljena od prženih žitarica i maslačkova korijena, rogač umjesto čokolade u napicima i slatkišima prihvatljiva su zamjena.

DRUGI UPRAVO ČITAJU