back to top

Treće tromjesečje trudnoće

Još malo i pri kraju ste trudnoće. Premda, sada vam se može učiniti kako vrijeme leti imate još dovoljno vremena da obavite sve pripreme za dolazak bebe, uredite dječju sobu, operete i popeglate robicu i slično. Možda ćete primijetiti kako se vaša bebica ne miče toliko često. To je zato što više nema toliko prostora. Ne brinite, ona i dalje dobiva na težini i raste. Ako usmjerite baterijsku svjetiljku na svoj trbuh, beba će okrenuti glavu prema izvoru svjetlosti. Nemojte se prepasti ritmičnih otkucaja ili laganih udaraca. To je štucanje. Jedite banane. One su izvor vitamina B, posebno bitnog za razvoj bebinog živčanog sustava.

Treće tromjesečje je poznato po vraćanju simptoma iz prvih mjeseci trudnoće. Pa tako iako mislite da ste se izvukli od mučnina, to ne mora nužno biti točno. Osim mučnina, tu je i žgaravica. Izbjegavajte obilne obroke, radije rasporedite hranu na 5 manjih obroka tijekom dana. Pazite da hranu dobro prožvačete. Također, masna ili jako začinjena hrana, čokolada i kava mogu pogoršati žgaravicu. Pokušajte ne jesti par sati prije spavanja, a kada legnete, poduprite se jastucima Kako biste izbjegli dizanje želučane kiseline.

Vraća se i onaj početni umor. Vaše tijelo se puno lakše iscrpljuje i potrebno mu je puno više sna i odmora. Ponekad ćete imati problema sa spavanjem. Najčešće zbog nemogućnosti nalaska odgovarajućeg položaja, zbog ritanja bebe ili čestim odlaska na toalet. Pokušajte i preko dana što više se odmarati. Radite češće pauze i ispružite noge dok gledate televizor. Prihvatite pomoć od prijatelja i rodbine kada su kućanski poslovi u pitanju. Ne možete se više toliko saginjati, stajati dugo na nogama ili dizati teške predmete.

Vaše tijelo se priprema za porod pa tako se sve širi i rasteže. Tim bolovima možete doskočiti masažom donjeg dijela leđa, toplom kupkom ili jednostavno usmjerite tuš s vrućom vodom prema dijelu tijela koje vas boli.

Također, možda će vas se činiti neobičnim, ali vraća se i vaginalni iscjedak. To je normalno za trudnoću. Ponekad može biti obilniji nego što ste navikli u trudnoći. Redovito održavajte higijenu intimnog područja, nosite pamučno donje rublje i izbjegavajte neudobnu, usku odjeću. Nemojte koristiti tampone već dnevne uloške. Obratite pažnju na boju i miris iscjetka. Ako je neugodnog mirisa, žute ili zelene boje, ako vas svrbi ili osjećate peckanje obratite se svom liječniku. Moguća je da se radi o vaginalnoj infekciji koju morate liječiti.

Kako vrijeme prolazi, možda vas počinje hvatati panika vezana za sami porod i onog što slijedi. Razgovarajte s partnerom i bliskim osobama. Informirajte se o bolnici u kojoj ćete roditi, njihovim pravilima, što spremiti u torbu za rodilište

Foto: Stephen Coburn/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU