Kako prepoznati trudove za porod

 

Vjerojatno najveći strah svake trudnice je kako neće prepoznati trudove, odnosno da neće prepoznati da kreće porod. A vjerojatno najčešći savjet koji je dobila glasi: "Znat ćeš!".

Porod u normalnoj trudnoći kreće trudovima ili puknućem vodenjaka. Ako vam pukne vodenjak ili počinje curiti plodna voda zaputite se u bolnicu bez obzira na to boli li vas nešto ili ne. A što se tiče trudova, oni se razlikuju od žene do žene pa zapravo jako je teško odrediti njihov početak.

Žene najčešće trudove opisuju kao menstrualnu bol u donjem dijelu trbuha i bol u slabinskom dijelu leđa. Lažni trudovi su oni nepravilni. Javljaju se u velikim razmacima i nemoguće je uloviti njihovo pojavljivanje. Pravi trudovi, su oni učestali, koji se pojavljuju u pravilnim razmacima. Intenzitet trudova se s vremenom sve više ubrzava, a i bol trudova postaje jača. Danas postoje razne aplikacije za pametne mobitele pomoću kojih možete mjeriti razmak između trudova.

Kako vas trudovi ne bi iznenadili, savjet je da barem mjesec dana prije termina imate spakiranu torbu za rodilište, organizirajte prijevoz do bolnice i upoznate se s tehnikama disanja tijekom trudova. Ako osjetite trudove, pokušajte se spremiti za odlazak u bolnicu što mirnije. Torba vam je spremna, prijevoz čeka, a vi ako želite možete se otuširati i provjeriti imate li uz sebe mobitel, punjač, bocu vode i medicinsku dokumentaciju.

Liječnici će vam najčešće reći da ako je sve u redu ostanete kod kuće što duže, odnosno dok trudovi ne budu svakih 5 do 10 minuta i tako barem pola sata. To pravilo vrijedi samo za prvorotkinje. Drugorotkinje se puno brže otvaraju i trebale bi čim krenu trudovi otići u bolnicu. Ako niste sigurni, nazovite bolnicu ili patronažnu sestru i provjerite s njom. Zapišite vrijeme svakog truda kako biste joj mogli reći točne podatke.

Kada dođete u bolnicu, pregledat će vas i pripremiti za porod. Ostanite pribrani, dišite i pokušajte se opustiti. Između trudova duboko udahnite i polako ispuštajte zrak. Osim što takvo disanje pomaže vama, pomaže i bebi. Pravilno disanje vam može pomoći da se bolje nosite s boli i čuvate energiju, a bebu u kritičnim trenucima opskrbljuje kisikom.

Usmjerite svu svoju pažnju na disanje i opuštanje mišića. Nemojte tiskati sve dok vam babica ne kaže da tiskate. Babica je ta koja će vas voditi kroz porod tako da je pozorno slušajte. Ona će vam reći kako biste trebali disati s obzirom na fazu poroda. Važno je da slijedite upute kako biste i sebi i bebi olakšali porod.