U

UŠI

Uši su sitni nametnici koji žive na ljudima i hrane se krvlju. Rijetko izazivaju ozbiljne zdravstvene tegobe, ali su naporni i štetni. Svaka četiri sata ili slično uš zagrize u sitnu krvnu žilu radi hranjenja. Obično ne osjećate početne ugrize, zato što uši ubrizgaju anestetik. Ipak, ugrizi kasnije izazivaju svrbež i češanje može dovesti do upale.

USNA ŠUPLJINA - RAK

Izraz rak usne šupljine odnosi se na sve tumore u usnoj šupljini - tumore usnica, jezika, obraza, usta, desni te orofarinksa ili gornjeg dijela grla. Ovi tumori gotovo uvijek nastaju u pločastim stanicama koje oblažu ružičastu sluznicu usne šupljine i grla. lako se rak usne šupljine može širiti u glavu i vrat, rijetko se širi dalje po tijelu.

UKLJEŠTENJE ŽIVCA

Bilo kakav pritisak okolnog tkiva na živac izazvat će nadraživanje i omesti rad živca, s posljedicama u rasponu od bolova do gubitka osjeta ili slabljenja mišića. Do uklještenja može doći iz mnogo razloga, kakvi su na primjer: trudnoća, ozljede, opetovani pokreti ili bolesti zglobova. Može se pojaviti bilo gdje u perifernom živčanom sustavu (to jest u živcima izvan mozga i leđne moždine). Posebice su izloženi živci koji prelaze preko tvrde izbočine, kao što je kost.

UHO - UPALA

Upala srednjeg uha, katkad jednostavno nazivana infekcija ili upala uha, najčešći je uzrok uhobolje. lako je ova bolest čest uzrok dječjih tegoba te se često povezuje s djecom, od nje mogu oboljeti i odrasli.
Otitis media je infekcija srednjeg uha, dijela uha koje sadrži sitne košćice koje preuzimaju zvučne vibracije s bubnjića i prenose ih dalje u unutrašnje uho. No upala srednjeg uha često prati prehladu, gripu ili neku drugu dišnu infekciju. To se dešava zato što srednje uho s gornjim dišnim traktom povezuju dvije sićušne, Eustachijeve cijevi.

UGANUĆA I ISTEGNUĆA

Uganuća i istegnuća ubrajaju se u najčešće ozljede i mogu biti u rasponu od uganuća gležnja do bolnih leđa. Kod uganuća dolazi do ozljede liga- menata, čvrstih, vlaknatih traka tkiva koje međusobno povezuju kosti u zglobu. Kod istegnuća dolazi do ozljede mišićnog tkiva, pri čemu se mišići ili tetive koje mišić učvršćuju za kost istegnu ili razderu.

UBODI I UGRIZI KUKACA I PAUKA

Ubodi većine pauka i kukaca, uključujući komarce, buhe, muhe, stjenice i buhe pješčare, slično se očitavaju i predstavljaju malu opasnost. Ubrizgavanje sline ili otrova u kožu u pravilu izaziva malu oteklinu koja svrbi i traje nekoliko sati ili dana. Ubodi su rijetko opasni; ipak, komarči mogu na određenim područjima prenijeti bolesti kao što su malarija i encefalitis.