Upalna bolest zdjelice

Žene u generičkoj dobi, što se osobito odnosi na one koje su nedavno stupile u svijet spolnih odnosa, izložene su mnogim neugodnima tegobama. Iscjedak iz rodnice je česti simptom koji muči baš tu kategoriju žena. Ako se k tome pojave i bolovi negdje u sredini ciklusa, vjerojatno ste “zaradili” upalnu bolest zdjelice.

Što je upalna bolest zdjelice?

Zdjelična upalna bolest je naziv za upalni proces unutarnjih zdjeličnih organa žene (sluznica maternice, jajovod ili jajnici). Čest je problem u mladih žena. Uzročnici infekcije su mikroorganizmi među kojima je najbitniji Chlamydia trachomatis. Najčešći način zaraze je putem spolnog odnosa.

Žene koje se ranije upuste u spolne aktivnosti i imaju veći broj spolnih partnera te koje ne koriste zaštitu tijekom spolnog odnosa, ali i one koje su sklone infekcijama, imaju veću vjerojatnost da dobiju zdjeličnu upalnu bolest.

Simptomi mogu varirati u težini, pa lakši slučajevi mogu ostati i neprepoznati. Pojavljuje se pojačani iscjedak iz rodnice, neodređeni bolovi u donjem dijelu trbuha, te pojačani menstrualni bolovi, bolovi u vrijeme ovulacije, neredovita ili zakašnjela menstruacija, a moguće je i krvarenje tijekom spolnog odnosa. Od općih simptoma može biti prisutna povišena tjelesna temperatura, groznica, slabost, gubitak apetita, mučnica, te učestalo i bolno mokrenje.

Ako se bolest učestalo ponavlja, može uzrokovati probleme s plodnošću kod žene. Svaka mlada žena mora voditi računa o svom intimnom zdravlju i nikako i nikada ne smije zanemariti to područje i taj dio svoga tijela. Zato se kod svake tegobe savjetuje posjet ginekologu koji će dati stručan i najtočniji savjet, a ne uzimanje preparata na vlastitu odgovornost.

Prevencija

Preventivne mjere su sprječavanje širenja spolno prenosivih bolesti, znači odgovorno spolno ponašanje, uporaba kondoma te liječenje spolno prenosivih bolesti uključujući i liječenje partnera.

Jednako je važno i pridržavanje uputa liječnika nakon dijagnostičkih ili drugih ginekoloških postupaka. U nekim slučajevima se savjetuje i apstinencija od spolnih odnosa dok se nastale tegobe ne povuku.

U svakom slučaju je potrebno izliječiti u potpunosti ovu tegobu kako bi žena bila ponovno u potpunosti zdrava i sigurna da je sve u redu s njenim reproduktivnim organima.

Foto: Sheftsoff/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU