Uzgoj voća – kalendar

Imate vrt i želite posaditi nešto što će ga ukrasiti, a u isto vrijeme će biti i hranjivo? Posadite voćku! Voćka u vašem vrtu značit će da imate priliku uživati u bogatstvu organskih domaćih plodova tijekom cijele godine, a posebice tijekom ljeta. Svježi plodovi voća nezamjenjivi su za pravilan rad ljudskog organizma jer sadrže mnoge bitne vitamine i minerale.

Zavisno o tome što posadite, postoje pravila kada se i što radi u voćnjaku. Pročitajte naš vodič za uzgoj voća i odlučite se za ono koje vam je najukusnije.

Siječanj

Početak godine rezerviran je za pripremu zemlje za sadnju. Ako zemlja nije zaleđena kopaju se rupe u koje ćemo kasnije presaditi voćke. Čiste se debla na starijim voćkama. Paraziti se tijekom zime znaju nastaniti svojim jajašcima u kori debla pa ih je bitno ukloniti na vrijeme.

Orezuju se:

– borovnica
– jabuka
– kruška
– malina
– ogrozd
– ribizl

Veljača

Priprema se i čisti zemlja za proljetnu sadnju voćaka.

Orezuju se voćke i to redom:

– borovnica
– breskva
– dunja
– jabuka
– kruška
– malina
– murva
– ogrozd

Potrebno je prorijediti lješnjak i trešnje i to svake 2-3 godine. Na nekim voćkama potrebno je izvršiti preventivnu zaštitu protiv štetočina pa se tako kruške i jabuke štite od uši crvenih paukova, dok se na marelici i breskvi mora djelovati protiv gljivičnih oboljenja. Preporučuje se organska zaštita.

Ožujak

Cijepe se:

– badem
– jabuka
– kruška
– sve vrste koštuničavog voća

Radi se na dohrani i rasporedu gnojiva, čisti se zemlja ispod voćki i obnavlja se sloj lišća ispod stabala. Kada primijetimo prve pupoljke na voćkama pravo je vrijeme za tretiranje protiv štetočina i bolesti. Pripazite da to ne radite za vrijeme cvatnje. Grmovi i drveće se presađuju te se mladicama razmnožavaju malina i kupina.

Travanj

Režu se:

– malina
– kesten
– lješnjak

Privodi se kraju cijepljenje:

– dunja
– jabuka
– kruška
– koštuničavo voće (breskva, marelica, nektarina, šljiva, trešnja)

Svibanj

Na zemlju se stavlja folija s rupama za sadnju jagoda. Prorjeđuje se koštuničavo voće i vrši se obrezivanje. Mladice koje rastu na deblima stabala se uklanjaju.

Lipanj

Potrebno je posvetiti pažnju voćkama koje su u fazi dozrijevanja jer bi ih mogle pojesti ptice. Dobro bi bilo postaviti mrežu za zaštitu. Također, postavljaju se i mreže za zaštitu od tuče. Vrši se rezidba i počinje berba dozrelih voćaka.

Srpanj

Berba je voća kojeg možemo odmah pojesti, spremiti u zamrzivač ili pripremiti džemove i marmelade. Obrezuje se izdanci na stablima koji prebrzo rastu, obično na stablima kruške i jabuke.

Orezuje se:

– breskva
– kupina
– lješnjak
– malina
– marelica
– ribizl
– trešnja

Plijevi se korov i obrađuje se zemlja oko voćaka kako bi bila meka i kako bi se smanjilo isparavanje vode.

Kolovoz

Voćke su jako rodne pa se preporučuje postaviti oslonce granama kako bi se spriječilo njihovo lomljenje zbog bogatstva plodova. I dalje se obvezno radi na hvatanju insekata.

Rujan

Vrši se berba voća za konzerviranje, i to:

– badem
– dunja
– jabuka
– lješnjak
– kruška
– orah
– šljiva

Cijepe se:

– dunja
– jabuka
– kruška
– koštuničavo voće

Obrađuje se zemlja oko voćaka, radi se na prekopavanju i ravnanju zemlje. Gnoji se teren kako bi se pripremio za sadnju novih voćaka.

Listopad

Berba voća koje se priprema za konzerviranje privodi se kraju. Siju se novi plodovi koštuničavog voća i to ispod pijeska ili u zemlji. Krajem mjeseca sade se i nove mlade voćke koristeći se mladicama na starim voćkama. Kada skoro sve lišće voćaka padne, radi se na prvoj zaštiti.

Studeni

Radi se obrada zemlje, gnoji se i sade se voćke. Provodi se zaštita od štetočina, zečeva i niskih temperatura. Uklanjaju se i prorjeđuju krošnje stabala kako bi bolje cvjetali i davale više plodova. Grane se u pravilu režu što bliže ograncima koji izbijaju iz glavne grane kako bi uspostavili ravnotežu. Grane se obrezuju iznad mladice kako bi se ona kasnije i dalje pravilno razvijala.

Prosinac

Ako je bilo snijega mora se provjeriti da nema teških nakupina po granama jer bi one mogle puknuti. Pregledava se skladišteno voće i ako je bilo plijesni, ono se uklanja. Voćke se mrežama štite od glodavaca.

Foto: Catalin Petolea/Shutterstock

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Domaće gnojivo

Sadnja maline

Pampas trava