HomeAlternativaVrste sauna

Vrste sauna

Odlučili ste se na saunu i čitate ponudu nekog od wellness centara koji biste posjetili, no ne zbunjuje Vas ponuda; finska sauna, solna, blatna… Ne znate u čemu je razlika, ni kako se odlučiti na onu koja bi vam najviše i najbolje odgovarala.

Saznajte koje su najčešće vrste sauna koja možete naći u našim wellness centrima i informirajte se o tome koja vam odgovara.

1. Finska sauna

Ova vrsta saune poznata je i pod nazivom suha sauna. Ima temperaturu od 70 do 100 stupnjeva Celzija i 10 posto vlažnosti. Vlažnost se postiže polijevanjem zagrijanog kamenja u peći saune. Vruća para, koja se pri tom pojavljuje, odličan je način za čišćenje i pomlađivanje tijela i duha.

Sama unutrašnjost saune je uvijek drvena. Unutar saune je smještena peć ispunjena  kamenjem koje preuzima temperaturu grijača iz peći.
Zbog visoke temperature boravak unutar saune ograničen je na maksimalno 15 minuta, a preporučeni boravak je 8 do 12 minuta u tri ciklusa s odmorom, pijenjem tekućine i hlađenjem između ciklusa.

Zrak je moguće ovlažiti te aromatizirati polijevanjem vrućeg kamenja vodom u koju su dodana različita eterična ulja. Zbog svoje ekstremne klime dopuštena je samo potpuno zdravim i neosjetljivim ljudima.

2. Turska (parna) kupelj

U njoj je temperatura nešto niža, oko 40 do 60 stupnjeva Celzija, ali je zato vlaga nešto veća, čak do 100 posto, što ovisi o osobnoj izdržljivosti.

Ova sauna umjesto poticanja znojenja služi za hidratiziranje kože.

3. Infra crvena sauna

Uglavnom je drvene konstrukcije i manjih dimenzija s kapacitetom uglavnom do 3 osobe. U ovoj sauni grijači su integrirani u zidove. S temperaturom od 35 stupnja Celzija postiže se početak detoksikacije tijela, podgrijavanje mišića, uklanjanje reumatskih bolova, poticanje krvotoka te rada srca.

  Liječenje kristalima

4. Bio sauna

Ovo je blaža verzija finske saune s povećanom vlagom koja se preporučuje svima koji teško podnose suhi zrak i visoku temperaturu finske saune. Generator pare omogućava puštanje pare unutar saune od drvene konstrukcije, a para se oplemenjuje mirisom eteričnih ulja.

Već pri temperaturi od 60 stupnjeva Celzija i preporučenom količinom vlage od 50 posto, počinje detoksikacija i opuštanje organizma, relaksacija mišića, uklanjanje bolova, poticanje krvotoka i srčanog ritma.

5. Solna sauna

Vrlo je blaga i najčešće se provodi kao priprema za ostale saune. Ima izuzetno blagotvoran učinak na cijelo tijelo, s posebnim naglaskom na pozitivno djelovanje na dišne putove. Nakon petnaestominutnog zagrijavanja započinje tjelesno i mentalno opuštanje.

6. Blatna sauna

Ovo je tip parne saune u kojoj se tretman provodi najčešće u kombinaciji s nanošenjem ljekovitog mineralnog blata koje nalazimo u termo lječilištima. To blato sadrži mnoge ljekovite sastojke, među kojima prevladavaju sumpor, kalcij i magnezij. Ima izrazito pozitivno djelovanje na obnovu kože tijela i lica, vraća elastičnost i svježinu koži, te vraća tonus umornim mišićima.

Foto: VILevi/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj