back to top

Vrste sauna

Saznajte koje su najčešće vrste sauna koja možete naći u našim wellness centrima i informirajte se o tome koja vam odgovara.

Odlučili ste se na saunu i čitate ponudu nekog od wellness centara koji biste posjetili, no ne zbunjuje Vas ponuda; finska sauna, solna, blatna… Ne znate u čemu je razlika, i koje vrste sauna postoje, te koja bi vam najviše i najbolje odgovarala.

Šta su saune?

Saune su popularan oblik relaksacije i terapije, koristeći toplinu kako bi se potaknulo znojenje i na taj način pružilo niz potencijalnih zdravstvenih koristi.

Postoje različite vrste sauna, kao što su tradicionalne finske saune, parne saune, infracrvene saune, i druge. Korisnici sauna često izvještavaju o poboljšanju cirkulacije, ublažavanju mišićne napetosti, smanjenju stresa, detoksikaciji tijela, boljem oporavku mišića poslije vježbanja, i pozitivnom utjecaju na kožu.

Također, neka istraživanja sugeriraju da redovito korištenje saune može imati koristi za kardiovaskularno zdravlje i imunološki sustav. Međutim, treba biti oprezan jer sauna može predstavljati rizik osobama s određenim zdravstvenim stanjima. Preporučuje se konzultacija s liječnikom prije redovite upotrebe saune.

Koje postoje vrste sauna?

1. Finska sauna

Ova vrsta saune poznata je i pod nazivom suha sauna. Ima temperaturu od 70 do 100 stupnjeva Celzija i 10 posto vlažnosti. Vlažnost se postiže polijevanjem zagrijanog kamenja u peći saune. Vruća para, koja se pri tom pojavljuje, odličan je način za čišćenje i pomlađivanje tijela i duha.

Sama unutrašnjost saune je uvijek drvena. Unutar saune je smještena peć ispunjena  kamenjem koje preuzima temperaturu grijača iz peći.
Zbog visoke temperature boravak unutar saune ograničen je na maksimalno 15 minuta, a preporučeni boravak je 8 do 12 minuta u tri ciklusa s odmorom, pijenjem tekućine i hlađenjem između ciklusa.

Zrak je moguće ovlažiti te aromatizirati polijevanjem vrućeg kamenja vodom u koju su dodana različita eterična ulja. Zbog svoje ekstremne klime dopuštena je samo potpuno zdravim i neosjetljivim ljudima.

2. Turska (parna) kupelj

U njoj je temperatura nešto niža, oko 40 do 60 stupnjeva Celzija, ali je zato vlaga nešto veća, čak do 100 posto, što ovisi o osobnoj izdržljivosti.

Ova sauna umjesto poticanja znojenja služi za hidratiziranje kože.

vrste sauna
Vrste sauna

3. Infra crvena sauna

Uglavnom je drvene konstrukcije i manjih dimenzija s kapacitetom uglavnom do 3 osobe. U ovoj sauni grijači su integrirani u zidove. S temperaturom od 35 stupnja Celzija postiže se početak detoksikacije tijela, podgrijavanje mišića, uklanjanje reumatskih bolova, poticanje krvotoka te rada srca.

4. Bio sauna

Ovo je blaža verzija finske saune s povećanom vlagom koja se preporučuje svima koji teško podnose suhi zrak i visoku temperaturu finske saune. Generator pare omogućava puštanje pare unutar saune od drvene konstrukcije, a para se oplemenjuje mirisom eteričnih ulja.

Već pri temperaturi od 60 stupnjeva Celzija i preporučenom količinom vlage od 50 posto, počinje detoksikacija i opuštanje organizma, relaksacija mišića, uklanjanje bolova, poticanje krvotoka i srčanog ritma.

5. Solna sauna

Vrlo je blaga i najčešće se provodi kao priprema za ostale saune. Ima izuzetno blagotvoran učinak na cijelo tijelo, s posebnim naglaskom na pozitivno djelovanje na dišne putove. Nakon petnaestominutnog zagrijavanja započinje tjelesno i mentalno opuštanje.

6. Blatna sauna

Ovo je tip parne saune u kojoj se tretman provodi najčešće u kombinaciji s nanošenjem ljekovitog mineralnog blata koje nalazimo u termo lječilištima. To blato sadrži mnoge ljekovite sastojke, među kojima prevladavaju sumpor, kalcij i magnezij.

Ima izrazito pozitivno djelovanje na obnovu kože tijela i lica, vraća elastičnost i svježinu koži, te vraća tonus umornim mišićima.

vrste sauna
Vrste sauna

Zašto su saune zdrave?

Saune su smatrane korisnima za zdravlje zbog nekoliko razloga:

  1. Detoksikacija: Znojenjem tijelo može izbaciti toksine.
  2. Relaksacija: Toplina može smanjiti napetost u mišićima i umanjiti stres.
  3. Poboljšanje cirkulacije: Toplina može proširiti krvne žile i poboljšati protok krvi.
  4. Oporavak mišića: Toplina može pomoći u opuštanju i oporavku mišića nakon vježbanja.
  5. Zdravlje kože: Znojenje može pomoći u čišćenju pora.
  6. Imunološki sustav: Redovito korištenje saune može potaknuti imunološki sustav.

Važno je napomenuti da ljudi s određenim zdravstvenim stanjima trebaju izbjegavati saunu ili se konzultirati s liječnikom prije njene uporabe.

Preporuka:

DRUGI UPRAVO ČITAJU