Z

ZUBOBOLJA

Zubobolju može izazvati vrlo jednostavan uzrok kao komadić hrane koji zapne između desni i zuba - u tom slučaju do ublažavanja neugode dolazi pranjem ili čišćenjem zubnim koncem od komadića koji je uzrokovao bolove. Ali ako bolovi ne prestanu, vjerojatno imate zubnu bolest koja može izazvati ozbiljne tegobe ako ne odete zubaru.

ZUBI, IZBIJANJE

Zubi novorođenčeta već prije rođenja razvili su se u desnima. U dobi od oko četiri mjeseca zubi se počinju kretati prema površini. Do sedmog mjeseca u djeteta će izbijanje zubi biti u punom zamahu. Svih 20 mliječnih zubi, koji se pojavljuju redom prikazanim na slici desno dolje, obično izbije prije djetetove treće godine. Brzinu izbijanja zubi određuje naslijeđe, pa će vjerojatno u sve vaše djece zubi izbijati prema istom obrascu. Izbijanje zubi je dobar trenutak za započinjanje preventivnog programa za zaštitu zubi s redovitim pranjem desni.

ZDJELICA - UPALA

Upalna bolest zdjelice pojam je koji opisuje infekciju bilo kojeg organa ženske zdjelice, uključujući maternicu, jajnike i jajovode. Bolest postaje sve raširenija. Ako se odmah ne liječi, upalna bolest zdjelice može dovesti do ozbiljnih komplikacija, uključujući neplodnost, a u rijetkim slučajevima i smrt.

ZATVOR

Vaš probavni sustav izvanredno je učinkovit: u razmaku od nekoliko sati on izvuče hranjive tvari iz hrane koju jedete i pijete, prenese ih u krvotok i pripremi preostale tvari za izlazak iz organizma. Te tvari prođu kroz oko 6 m crijeva prije nego što se privremeno pohrane u obodnom crijevu, gdje se iz njih izvlači voda. Ostatak se izlučuje kroz crijeva, obično u roku dan ili dva.

ZADAH IZ USTA

Većina odraslih i mnoga djeca povremeno imaju zadah iz usta, a neki ljudi su uvjereni da ga imaju, a nemaju ga. Iz straha od zadaha proizašla je golema industrija koja promiče paste za zube, vodice za ispiranje usta i druge proizvode koji obećavaju pobijediti mirise. Za većinu nas pravilna higijena usta i raznovrsna prehrana sve je što je potrebno za svjež dah, iako u nekim slučajevima zadah iz usta (halitoza) može ukazivati na ozbiljne zdravstvene probleme.