back to top

Zaštita kože od sunca

Zaštita kože od sunca je nužna tokom ljetnih mjeseci.

Ljeto je doba godine kada ljudi sve više slobodnog vremena provode na otvorenom. Tople noći i još topliji dani mame sve iz njihovih doma da provedu svoje slobodno vrijeme negdje na zraku. No, ako se izlažete suncu, svoju kožu morate adekvatno zaštititi, kako ne bi nastradali.

Osobe koje se previše izlažu suncu su sklonije prijevremenom starenju kože te stvaraju rizik od nastanka raka, što nije nimalo bezazleno. Najbolji način da zaštitite svoju kožu prilikom izlaganja sunca je korištenje kreme sa zaštitnim faktorom.

Proizvodi sa SPF-om

Ako većinu svoga dana provodite na otvorenom, bilo bi poželjno i kada bi šminka koju koristite imala zaštitni faktor. Pa tako prije šminkanja na lice prvo nanesite kremu sa zaštitnim faktorom. Nakon toga koristite puder koji u sebi sadrži zaštitni faktor, kao i balzam za usne. Balzam za usne sa zaštitnim faktorom je najpoželjniji zbog posebne osjetljivosti usana. Svi ti proizvodi bi trebali sadržavati minerale.

Što veći zaštitni faktor odabrali, to će vaša koža biti bolje zaštićena od sunca. No, faktori iznad 50 su samo marketinški trik, kako bi te proizvode kupili. Svi proizvodi koji imaju više od faktora 50 zaštite, štite jednako kao i faktor 50. S kojim god faktorom svoju zaštitu odabrali, nastojte se mazati više puta na dan.

Koristite proizvode koji su na bazi minerala jer je mineral prirodni sastojak koji pruža najbolju zaštitu, a da pritom ne utječe na hormone.

Zaštita kože od sunca je nužna tokom ljetnih mjeseci.

Obvezno izbjegavajte losione koji su napravljeni u spreju jer prilikom nanošenja spreja na kožu, sprej možete udahnuti, što nije nimalo poželjno. Isto tako losioni u spreju ne nude adekvatnu zaštitu pa ih nije poželjno koristiti.

Sva kozmetika koju koristite bi trebala u sebi sadržavati zaštitni faktor kako bi vas adekvatno zaštitila. Stoga za vrijeme sunca i njegovog jakog zračenja iz kuće ne izlazite bez zaštite.

Isto tako izbjegavajte na otvorenom provoditi vrijeme od 10 sati ujutro do 17 sati poslije popodne jer je u to doba zračenje sunca najštetnije. Uvijek prilikom izlaska iz kuće uz sebe imajte hladnu vodu te pokrivalo za glavu koje će vas zaštititi od sunca.

Zašto je zaštita od sunca važna?


Zaštita kože od sunca esencijalna je tema koja zaslužuje detaljnu pažnju svih nas. Sunčeva svjetlost ključna je za proizvodnju vitamina D u našem tijelu, koji ima vitalnu ulogu u održavanju zdravlja kostiju i imunološkog sustava.

Međutim, pretjerano izlaganje suncu može imati ozbiljne negativne posljedice za kožu, uključujući opekline od sunca, prerano starenje kože i povećani rizik od razvoja kožnog raka. S obzirom na te rizike, važno je razumjeti kako pravilno zaštititi kožu od štetnih učinaka sunčevih zraka.

Uzroci oštećenja kože od sunca

Sunčeva svjetlost sastoji se od ultraljubičastih (UV) zraka, koje se dijele na UVA i UVB zrake. Iako su obje štetne, UVA zrake prodru mogu dublje u kožu i glavni su uzrok preranog starenja kože, dok UVB zrake prvenstveno uzrokuju opekline od sunca. Prekomjerno izlaganje ovim zrakama može dovesti do oštećenja DNK u kožnim stanicama, što povećava rizik od kožnog raka.

Zaštita kože od sunca
Zašto je zaštita kože od sunca važna?

Kako zaštititi kožu od sunca

Zaštita kože od sunca uključuje nekoliko ključnih strategija:

1. Korištenje zaštitne kreme za sunčanje

Krema za sunčanje s visokim faktorom zaštite (SPF) trebala bi biti osnovni element svakodnevne rutine njege kože. Preporučuje se korištenje kreme sa SPF-om od 30 ili više, koja pruža zaštitu od oba tipa UV zraka. Krema se treba nanijeti na sve izložene dijelove tijela 15 do 30 minuta prije izlaganja suncu i ponovno svaka dva sata, kao i nakon kupanja ili znojenja.

2. Nošenje zaštitne odjeće

Dugim rukavima, hlačama i šeširima s širokim obodom može se značajno smanjiti izloženost kože UV zrakama. Odjeća od tkanina sa UV zaštitom posebno je dizajnirana da blokira UV zrake i pruži dodatnu zaštitu.

3. Traženje hlada

Izbjegavajte izlaganje suncu tijekom najjačeg sunčevog zračenja, obično između 10 sati ujutro i 4 sata popodne. Traženje hlada pod stablom, suncobranom ili drugim skloništem može značajno smanjiti izloženost UV zrakama.

4. Nošenje sunčanih naočala

Sunčane naočale s UV zaštitom štite oči i osjetljivu kožu oko njih od UVA i UVB zraka. Birajte naočale koje blokiraju 99% do 100% UVA i UVB zraka za maksimalnu zaštitu.

5. Samopregledi i redoviti dermatološki pregledi

Redovito provjeravanje kože za promjene u madežima, pjegama i ostalim oznakama na koži može pomoći u ranoj detekciji kožnog raka. Ako primijetite bilo kakve promjene, obratite se dermatologu.

Zaštita kože od sunca
Korištenje proizvoda sa SPF-om.

Važnost edukacije o zaštiti od sunca

Edukacija o štetnosti UV zračenja i važnosti zaštite kože od sunca trebala bi početi u ranoj dobi. Djeca su posebno osjetljiva na sunčeve zrake, i roditelji bi trebali osigurati da njihova djeca primjenjuju gore navedene mjere zaštite.

Mitovi o zaštiti od sunca

Postoje brojni mitovi vezani uz zaštitu od sunca, kao što su “ne trebam zaštitu od sunca kada je oblačno” ili “jednom kad pocrnim, ne mogu se opeći”. Ovi mitovi mogu dovesti do opasnih praksi i povećanog rizika od oštećenja kože. UV zrake mogu prodrijeti kroz oblake, a tamnija koža i dalje zahtijeva zaštitu od sunca kako bi se smanjio rizik od oštećenja.

Zaključak

Zaštita kože od sunca nije samo pitanje estetike, već i važna preventivna mjera za očuvanje zdravlja kože i smanjenje rizika od kožnog raka. Pravilnom primjenom zaštitnih mjera, kao što su upotreba kreme za sunčanje, nošenje zaštitne odjeće, traženje hlada, nošenje sunčanih naočala i redoviti pregledi kože, možemo uživati u sunčevim zrakama na siguran način.

Važno je osvijestiti i razbiti mitove o zaštiti od sunca te promicati zdrave navike od najranije dobi. Time ne samo da čuvamo svoje zdravlje i ljepotu kože, već i dajemo primjer budućim generacijama o važnosti odgovornog ponašanja prema vlastitom tijelu i zdravlju.

Preporučujemo da pročitate:

DRUGI UPRAVO ČITAJU