Kako produžiti život

Svi želimo stvoriti preduvjete za dug i zdrav život. Za to postići potrebno je što prije početi živjeti zdravo i uravnoteženo, ali i genetika učini svoje. Evo neke od stvari koje će vam sigurno pomoći da budete sretni i dugovječni.

1. Radost kretanja

Ako ste tjelesno aktivni, gotovo sigurno možemo reći da ćete živjeti duže, tome nema sumnje. No, pritom je važno da vam to ne stvara stres. Sportske aktivnosti kojima se bavite jer mislite da morate nešto raditi, a zapravo uopće nemate volje za tim, također vam neće podariti dužu životnu dob. Umjerena aktivnosti, u usporedbi sa sjedenjem u naslonjaču, snižava smrtnost za čak 44 posto.

2. Dugovječnost predaka

Imate li niz predaka koji su doživjeli pozne godine, vrlo je vjerojatno da ćete i sami uživati u velikom broju godina.

3. Doza radoznalosti

Istraživački duhovi žive duže. Stoga budite otvoreni prema budućnosti, ne žalite za nekim prošlim vremenima, puno čitajte i pitajte sve što vas zanima o svijetu koji vas okružuje.

4. Mnogo optimizma

Od optimizma će vaši hormoni sreće radosno poskočiti, dobro raspoloženje ubija hormone stresa. Protivno tome, pesimizam povećava smrtnost, boležljivost. Veselite se i malim svakodnevnim stvarima, vaš organizam itekako će to znati cijeniti.

5. Bogat seksualni život

Mnoge studije pokazuju da uistinu postoji veza između vitalnog izgleda i učestalih spolnih odnosa.

6. Unutarnji mir

Laganim mentalnim tehnikama možete biti mirni. Što mislite kako kornjače dožive 300 godina? Jer su ovladale mirom u svim segmentima; pri kretanju, hranjenju, razmnožavanju.

7. Pola masti

Najdjelotvorniji način produljivanja života jer smanjivanje kalorija. Najučinkovitije je smanjiti unos masti.

8. Prijateljstva

Ako se tijekom cijeloga života možete osloniti na čvrste veze s drugima ljudima, imate dobre preduvjete za dug život. Naime, kvalitetna prijateljstva znatno pridonose tome da i u kasnijoj doii budete veseliji i u boljoj tjelesnoj i mentalnoj formi.

9. Uspjeh

Ako vi osobno svoj život definirate i osjećate uspješnim, neovisno o tome jeste li kućanica ili direktor tvrtke, to je dodatni plus pri starenju. Naime, onaj tko je uspješan u životu, može doseći duboku starost i prije svega ostati zdrav. Za osobe u poznim godinama tipično je da su radili dugo i naporno, ali da su rado obavljali svoj posao.

10. Vitalne tvari

Jedna jabuka dnevno nije dovoljna. Potrebno vam je i nekoliko obroka koji uključuju voće i povrće dnevno i uz to bi bilo dobro uzimati i dodatne doze vitalnih tvari iz ljekarne.

11. San

Baterije mladosti pune se pod poplunom. Znanstvenici koji se bave spavanjem otkrili su sljedeće; najveća životna očekivanja imaju oni koji si svake noći priušte 7 do 8 sati sna. Više ili manje sna smanjuje životni vijek.

12. Samodisciplina

Trebate uvesti malo reda u svoj život. U vašem životu nisu poželjne nikakve krajnosti u bilo čemu već uravnoteženost.

Ovih nekoliko stvari biste trebali usvojiti kako biste imali zdrav i dug život. Smijanje, zadovoljstvo, druženje s prijateljima.... To i ne zvuči baš teško, zar ne?

Foto: Rido/Shutterstock