Pripreme za more

Kako bi ljeto proveli ugodno i bezbrižno, saznajte na vrijeme na sve što morate pripaziti za vrijeme sunčanja i kupanja. Iako vam se čini da su to trenuci za opuštanje kada vam se ne da previše zamarati sa zaštitnim faktorom, opeklinama ili opasnostima u vodi, ipak se informirajte na vrijeme kako vam se lijepi trenuci ne bi pretvorili u one ružne.

Opasno je zaboraviti se ponovo namazati zaštitnim sredstvom nakon izlaska iz vode jer voda, pogotovo morska, ispere zaštiti sloj kreme s kože. Ne smiju se na suncu upotrebljavati parfemi, osvježavajuće maramice ili dezodoransi koji sadrže alkohol jer od toga možete dobiti vrlo ružne pigmentirane mrlje. Ne smiju se prestati upotrebljavati preparati za sunčanje kada koža potamni, jer kožu i tada treba zaštiti, ali sredstvom s nižim zaštitnim faktorom.

Zanimljivo je da koža koja tamni postepeno, dugotrajnije ostane preplanula i jednoličnije tamna od one koja se naglo ispeče na suncu. Opekline od sunčanja nećete dobiti, a ipak ćete pocrnjeti ako se ne izložite direktnim sunčanim zrakama, nego legnete u hlad. Tako ćete od refleksije sunca lagano pocrnjeti.

Ako koža nakon sunčanja samo pocrveni ili tamna boja odmah pobijeli, treba pokušati (pa i preko zime) uzimati dva puta na dan vitamin A ili četvrtinu čaše soka od sirove mrkvice. Preplanulu boju kože, lica i vrata duže ćemo zadržati ako kožu svakog dana mažemo mješavinom od 1 žlice soka od mrkvice i 1 žlice nekuhanog mlijeka. Pročitajte više o njezi kože nakon sunčanja.

Savjeti za kupače su da se ne smije ulaziti u vodu bar sat-dva nakon jela, a neplivači neka izbjegavaju ići gumenim čamcima i jastucima u velike dubine i nepoznate vode. Čak ni dobri plivači neka ne plivaju predaleko. Grč u nozi može biti koban za njih. Eventualni susret s morskim psom, pa i bezazlenim delfinom, pun je opasnosti. Ne skačite nasumce u vodu dok ne znate njezinu dubinu i izbjegavajte se kupati u virovima i vodopadima jer protiv tih sila čovjek je nemoćan.

Ne plivajte ususret motornim čamcima, brodovima, gliserima, izuzevši naravno čamac za spašavanje, ako vam je potreban. Svaki plivač mora biti svjestan svojim mogućnosti. Pretjerano naprezanje može biti kobno pa čim osjetite hladnoću izađite iz vode. Korištenje sunčanih naočala pri sunčanju jako je korisno, jer svako zatamnjenje je optički filter koji smanjuje količinu svjetlosti koja nam ulazi u oko.