back to top

Žuljevi

Većina mjehura na koži stvara se zbog nadraženosti ili drugih oštećenja kože vanjskim uzrokom, iako neki mogu biti i posljedica bolesti.

Jedan jedini mjehur ili žulj obično je posljedica trenja blaže opekline, najčešće na rukama, stopalima ili drugim izloženim predjelima. Nizovi mjehura/ žuljevi mogu biti posljedica raširenijih opeklina, kontaktnog dermatitisa, ugriza kukaca, virusnih infekcija, reakcija na lijekove ili kemikalije ili autoimunih poremećaja.

Simptomi žuljeva

  • jedan ili više mjehurića na koži ispunjenih bistrom tekućinom, čija se veličina kreće od vrška igle do promjera većeg od 1,5 cm. Ovisno o uzroku, stvaranje mjehura može biti praćeno bolovima, upalom i svrbežom.

Obratite se liječniku

  • ako je stvaranje mjehura posljedica dodira s kemikalijama, a koža vas i dalje peče nakon što ste isprali predio vodom ili slanom otopinom. Trebate medicinsku pomoć radi protudjelovanja na nadražujuće sredstvo.  
  • ako je stvaranje mjehura posljedica opekline koja je prodrla dublje od površinskog sloja kože. Neke opekline drugog stupnja i sve opekline trećeg i četvrtog stupnja su medicinski gledano hitni slučajevi.
  • ako vam iz mjehura izlazi iscjedak bijelog, žutog ili zelenog gnoja, a ne bistra tekućina. Takav je iscjedak gotovo sigurno posljedica infekcije.
zuljevi
Žuljevi

Uzroci žuljeva

Trenje: Mjehurići na koži odnosno žuljevi mogu biti posljedica prekomjernog trljanja izložene kože, kakvo izazove ručka neke alatke ili oruđa ili nove cipele.

Za razliku od kurjih očiju i kalusa, koji se razviju uslijed dugotrajnog trljanja, mjehuri ili žuljevi od trenja javljaju se nakon kratkog, intenzivnog kontakta.

Opekline: Plamen, para ili dodir s vrućom površinom može izazvati pojavu mjehura, kao i jake opekline od sunca ili izloženost drugim vrstama zračenja.

Kontaktni dermatitis: Kad koža dođe u dodir s nadražujućim kemijskim tvarima, kozmetičkim sredstvima i otrovnim tvarima biljnog i životinjskog podrijetla mogu se pojaviti mjehuri.

Reakcije na lijekove: Često se mjehuri javljaju kao reakcija na uzimanje određenih lijekova oralne i površinske primjene, Najčešće su to penicilini i ACE inhibitor kaptopril. Prije no što vam propišu bilo kakav novi lijek, liječnik bi vas morao pitati o reakcijama na lijekove koje ste možda imali u prošlosti.

Autoimunološki poremećaji: Među raznim takvim poremećajima za koje se zna da izazivaju pojavu mjehura na koži, prevladavaju tri. Obični pemfigus, moguće smrtonosan kožni poremećaj, izaziva pojavu mjehura u ustima koji se nekad prošire na glavu i druge dijelove tijela; bolni mjehuri pretvore se u otvorene ranice, pa u kraste prije no što puknu.

Bulozni pemfigoid izaziva blaže izbijanje mjehura koji brže zacjeljuju i nisu opasni po život, a sreće se uglavnom kod starijih osoba.

Dermatitis herpetiformis izaziva pojavu malih mjehura koji svrbe; radi se o kroničnoj bolesti koja obično započinje u ranoj odrasloj dobi.
Infekcija: Mjehuri su čest simptom mnogih zaraznih bolesti, uključujući vodene kozice, herpes, pojasni herpes te impetigo.

zuljevi
Žuljevi

Liječenje žuljeva

Kod većine mjehura izazvanih trenjem ili blažim opeklinama nije potrebna liječnička skrb. Nova koža stvara se ispod zahvaćenog dijela kože i tekućina se jednostavno upije.

Namažite obične žuljeve od trenja mašću s vitaminom E ili kremom na bazi aloja. Ne probijajte mjehur ako nije velik, bolan ili ako nije \jerojatno da će se dalje nadraživati.

Ako ga morate probušiti, upotrijebite steriliziranu iglu ili oštricu žileta; stavite vrh igle ili oštricu iznad plamena dok se ne užari, ili isperite alkoholom. Temeljito operite taj predio kože, a zatim napravite rupicu i nježno istisnite bistru tekućinu.

Prebrišite komadićem vate namočenim u vodikov peroksid kako biste spriječili mogućnost infekcije. Ako je tekućina bijela ili žuta, mjehur je inficiran i treba vam medicinska pomoć.

Ne uklanjajte kožu iznad probušenog mjehura; donjem sloju nove kože treba ovaj zaštitni prekrivač. Za mjehure izazvane dodirom s kemikalijom, bolešću ili autoimunskim poremećajem, otiđite liječniku.

Prevencija žuljeva

Poslovi koje obavljate tek povremeno, poput čišćenja snijega ili grabljanja lišća, pogoduju dobivanju žuljeva; svakako nosite radne rukavice.
Postupno razgazite nove cipele i stavljajte vazelin ili flaster na područja gdje dolazi do trljanja – prije nego što se pojavi žulj.

Nosite čarape s oblikovanom petom, a ne one koje nemaju izbačenu petu, jer se naberu i izazovu mjehure.

Čarape od sintetičkih vlakana dobar su izbor zbog male količine trenja, ali budući da ne propuštaju zrak tako dobro kao prirodna vlakna, morali biste prati i brisati noge nakon njihova nošenja da biste spriječili pojavu atletskog stopala.    

Liječenje ljekovitim biljem

Dvije kapi ulja od kamilice (Matricaria recutita) u pola šalice vode čini izvrstan antiseptik koji valja upotrebljavati ispod zaštitne gaze. Mjehurići izazvani nerpesom simplexom reagiraju na mast od sladića (Glycyrrhiza uralensis).

zuljevi
Žuljevi

Homeopatija

Mast Calendula (od nevena) umirujući je i antiseptički melem za sve vrste mjehura. Cantharis (12x) koji se uzima tri ili četiri puta na dan može ublažiti bolove izazvane opeklinama.

Rhus toxicodendron (12x) koji se uzima tri ili četiri puta na dan može ublažiti stvaranje mjehura uslijed kontaktnog dermatitisa i herpesa.

Konvencionalna medicina

Dok mnogi mjehuri zacjeljuju sami od sebe, nekoliko vrsta zahtijeva osobitu skrb. Stvaranje mjehura izazvano otrovnim sredstvima ili bolešću mora se iječiti ne samo da bi se ublažila trenutna nelagoda, nego da bi se djelovalo i na stvarni uzrok.

Neki slučajevi pemfigusa, na primjer, mogu se liječiti ambulantno oralnim kortikosteroidima; drugi pak slučajevi zahtijevaju i kortikosteroide i antibiotike pod bolničkim nadzorom.

Alternativni načini liječenja

Ako je mjehurić čista posljedica pritiska ili opekline, razne masti i sredstva za ispiranje mogu biti djelotvorni u ublažavanju manje nelagode. Da biste imali soristi od drugih oblika liječenja, morate prvo utvrditi uzrok mjehura.

Liječenje kod kuće

Ako imate mjehur, tj. žulj od trenja ili blaže opekline, nanesite vazelin da bi koža ostala meka. Flaster će zaštititi mali mjehur; veliki mjehur prekrijte jastučićem od gaze i zalijepite flasterom.

Kad mjehur pukne, operite predio sapunom i vodom, a zatim nanesite blago antiseptičko sredstvo poput vodikovog peroksida. Prekrijte zavojem preko dana da biste mladu kožu zaštitili od trenja i prljavštine. Noću zavoj možete ukloniti i izložiti mladu kožu zraku tako da što brže otvrdne.

Ako su vam na koži izašli mjehuri uslijed dodira s kemikalijom, odmah je isperite s puno vode ili slanom vodenom otopinom. Ako bolovi ili svrbež ustraju, ili se pojave veliki mjehuri, obratite se liječniku.

Zaboravite stari narodni lijek koji kaže da se na opekline stavlja maslac, a na mjehure ocat; oboje može pogoršati stanje kože i izazvati infekciju.

Izdvajamo za vas

DRUGI UPRAVO ČITAJU