back to top

zglobovi

Artritis

Radnici pate od bolova u zglobovima više nego od bilo koje druge vrste tegoba ili bolesti. Sto se više naši poslovi i slobodne aktivnosti obavljaju sjedeći, vjerojatnost takvih oboljenja se povećava. Srećom, mnoge tegobe koje se često naziva »artriti­som« lako se liječe i kontroliraju, a vjerojatnost kom­plikacija koje oslabljuju i onesposobljuju organizam daleko je manja nego što je bio slučaj s našim rodi­teljima i bakama i djedovima.

Giht

Bez ikakva upozorenja i bez poznatog razloga giht ili ulozi napadaju u gluho doba noći. Javlja se intenzivna bol u zglobu, najčešće nožnom palcu, a katkad i drugim zglobovima, uključujući koljena, laktove, palce ili prste. Napadaji gihta mogu biti iznenadni i nepodnošljivo bolni. Uz pravovremeno liječenje, bol i upala nestat će u roku nekoliko dana, iako se mogu s vremena na vrijeme iznova javiti. Devet od deset oboljelih sredovječni su muškarci, a otprilike polovica tog broja ima nasljednu sklonost ovoj bolesti. Giht je rijedak kod žena, a izuzetno rijedak kod djece. Muškarci pretjerane tjelesne težine, koji k tome imaju i povišen krvni tlak, posebice su skloni gihtu, a ovaj se rizik još više povećava u slučaju uzimanja tijazidnih diuretika koji ubrzavaju oslobađanje vode iz organizma.

Da li znate šta je Reumatska groznica?

Reumatska groznica je rijetka bolest koja može biti opasna po život. To je komplikacija neliječene streptokokne upale grla, koju je uzrokovala bakterija, streptokok skupine A. Glavni simptomi - vrućica, mišićni bolovi, otečenost i bolnost zglobova te u nekim slučajevima osip - obično se javljaju jedan do šest tjedana nakon streptokokne upale, iako je u nekim slučajevima upala bila toliko blaga da je mogla proći neprepoznata. Reumatska groznica može izazvati i privremeni poremećaj neurološkog sustava koji je nekad bio poznat kao »plesv. Vita«. Danas se naziva koreja. Osobe koje boluju od blažeg oblika imaju teškoća s koncentriranjem ili pisanjem. U težim slučajevima može doći do nehotičnog trzanja mišića ruku, nogu ili lica. Reumatska groznica najčešće izaziva oticanje zglobova - koljena, gležnjeva, laktova i ručnih zglobova. Bol se često seli od jednog do drugog zgloba. Međutim, najveća opasnost kod ove bolesti je izazivanje oštećenja srca