Da li znate šta je Reumatska groznica?

Reumatska groznica može izazvati i privremeni poremećaj neurološkog sustava koji je nekad bio poznat kao »plesv. Vita«.

Reumatska groznica je rijetka bolest koja može biti opasna po život. To je komplikacija neliječene streptokokne upale grla, koju je uzrokovala bakterija, streptokok skupine A.

Glavni simptomi – vrućica, mišićni bolovi, otečenost i bolnost zglobova te u nekim slučajevima osip – obično se javljaju jedan do šest tjedana nakon streptokokne upale, iako je u nekim slučajevima upala bila toliko blaga da je mogla proći neprepoznata.

Danas se naziva koreja. Osobe koje boluju od blažeg oblika imaju teškoća s koncentriranjem ili pisanjem. U težim slučajevima može doći do nehotičnog trzanja mišića ruku, nogu ili lica.

Reumatska groznica najčešće izaziva oticanje zglobova – koljena, gležnjeva, laktova i ručnih zglobova. Bol se često seli od jednog do drugog zgloba. Međutim, najveća opasnost kod ove bolesti je izazivanje oštećenja srca.

U više od polovice oboljelih reumatska groznica stvara ožiljke na srčanim zaliscima prisiljavajući ovaj životno važan organ da napornije radi kako bi pumpao krv.

Tijekom mjesec ili čak godina, osobito u slučaju ponovnog napadaja bolesti, ovo oštećenje srca može dovesti do teške bolesti poznate kao reumatska bolest srca, koja konačno može dovesti do zatajenja srca.

Zahvaljujući antibioticima, danas se reumatska groznica rijetko javlja u razvijenim zemljama. Bolest obično napada za hladnog, vlažnog vremena, tijekom zime ili početkom proljeća.

reumatska groznica
Da li znate šta je Reumatska groznica?

Simptomi reumatske groznice

  • vrućica
  • crven, ispupčen osip s blijedim središtem i okruglim ili zmijolikim rubom, obično na prsima, leđima i trbuhu
  • otečeni, osjetljivi, crveni i iznimno bolni zglobovi – posebice koljena ili gležnjevi
  • čvorići ili male koštane izbočine na otečenim zglobovima
  • katkad slabost i gubitak daha
  • katkad nekontrolirani pokreti ruku, nogu ili mišića lica

Ovi se simptomi često pojavljuju jedan do šest tjedana nakon što se činilo da se povukla streptokokna upala grla. Međutim, katkad se osobe s reumatskom groznicom ne sjećaju da su imale upalu grla.

Obratite se liječniku

  • ako imate gore navedene simptome, posebice ako se sjećate da ste nedavno preboljeli upalu grla; možda bolujete od reumatske groznice koju treba liječiti.
  • ako imate upalu grla bez drugih simptoma prehlade koju prati temperatura viša od 38,5 °C; možda se radi o streptokoknoj upali grla koju treba liječiti.
  • ako nakon što ste preboljeli streptokoknu upalu grla osjetite iznenadne i neobjašnjive bolove u zglobovima; možda je došlo do širenja streptokokne infekcije koju treba liječiti.

Uzroci

Reumatska groznica posljedica je upalne reakcije na bakteriju streptokok skupine A. Organizam stvara protutijela za borbu protiv bakterije, no protutijela napadaju pogrešnu metu – tkiva samog organizma.

Protutijela prvo napadnu zglobove, a onda se često usmjeravaju na srce i okolna tkiva. Budući da samo malen udio (manje od 0,3 posto) oboljelih od streptokokne infekcije dobije reumatsku groznicu, medicinski stručnjaci smatraju da u razvoju bolesti sudjeluju i drugi čimbenici, poput oslabljenog imunološkog sustava.

Liječenje

Odgovarajuće, često dugotrajno, konvencionalno liječenje može značajno smanjiti opasnost od srčane bolesti i drugih zdravstvenih tegoba povezanih s reumatskom groznicom.

Alternativni načini liječenja su nadopuna konvencionalne skrbi – pomažu ublažiti simptome bolesti i ojačati imunološki sustav kako bi se izbjeglo ponavljanje napadaja bolesti.

reumatska groznica
Liječenje reumatske groznice

Liječenje ljekovitim biljem

Kao pomoć u borbi protiv streptokokne upale koja je u osnovi reumatske groznice, travari preporučuju nekoliko vrsta ljekovitog bilja s antimikrobnim svojstvima. Češnjak (Allium sativum) se smatra osobito učinkovitim prirodnim antibiotikom.

Pojedite tri češnja češnjaka na dan. Ako miris češnjaka postane problem, možete umjesto sirovog češnjaka uzimati tri kapsule češnjakova ulja na dan.

Čajevi od hidrastisa (Hydrastis canadensis) ili rudbekije (Echinacea spp.) također mogu biti blagotvorni. Popijte uvarak najmanje tri puta na dan.

Konopljuša (Eupatorium perfoliatum) može pomoći smanjiti vrućicu i druge neugode koje prate reumatsku groznicu. Pripravite čaj od ove biljke te ga često, i do svakih pola sata, pijte dok je vruć.

Kao bezopasan srčani tonik koji pomaže smanjiti svako dugotrajnije oštećenje koje je mogla izazvati reumatska groznica možete svakodnevno piti čaj od gloga (Crataegus oxyacantha ili Crataegus monogyna). Ili možete popiti dva puta na dan 30 do 40 kapi tinkture gloga.

Homeopatija

Nakon što ste se oporavili od prvog napadaja reumatske groznice, homeopati preporučuju razne lijekove koji mogu vam pomoći da biste izbjegli daljnje napadaje. Ljekovita sredstva su Aconite, Mercurius vivus, Bryonia i Pulsatilla. Posavjetujte se s iskusnim homeopatom.

reumatska groznica
Da li znate šta je Reumatska groznica?

Konvencionalna medicina

Liječnik će vam propisati mirovanje u krevetu i penicilin kako biste se riješili streptokoka. Možda će vam propisati dugotrajno uzimanje antibiotika kako bi se izbjeglo ponovnu bolest.

Za upalu, artritičke bolove u zglobovima i druge simptome može vam se odrediti acetilsalicilnu kiselinu (npr. Aspirin) ili neki nadomjestak aspirina te možda neki kortikosteroid.

Ako ste razvili reumatsku bolest srca, možda će za liječenje oštećenja srca biti potreban operacijski zahvat.

Alternativni načini liječenja

Stručnjak za alternativnu medicinu može vam, u suradnji s vašim liječnikom, ponuditi terapiju koja će nadopuniti antibiotike propisane za reumatsku groznicu.

Alternativna medicina također može pomoći ojačati imunološki sustav i smanjiti vjerojatnost opetovanih infekcija.

Dijagnostički postupci

Da bi ustanovio radi li se o streptokoknoj bakteriji, liječnik će napraviti kulturu brisa ždrijela. Ovaj neugodan, no bezbolan postupak uključuje uzimanje brisa sa sluznice ždrijela za laboratorijsku analizu.

Obično je potrebno 24 sata za uzgoj i analizu kulture.
Isto tako, liječnik će vas temeljito pregledati, poslušat će srce kako bi otkrio znakove upale i druge simptome koji su karakteristični za ovu bolest, poput artritisa više od jednog zgloba i malih koštanih izbočina ili čvorića koji se često javljaju na otečenim zglobovima.

Izdvajamo za vas:

DRUGI UPRAVO ČITAJU