back to top

Gimnastika za odrasle

Kada spomenemo riječ gimnastika kao lagane tjelesne vježbe pomislimo na osobe treće životne dobi, ali to nije tako. Gimnastikom se mogu baviti svi od najranijeg uzrasta pa do godina koliko se čovjek osjeća sposobnim.

Gimnastika nam pomaže da olabavimo ukočenost mišića, kod regulacije tjelesne težine, protiv bolova u zglobovima, bolova kralježnice, za otpornije kosti, povećanju i održanju pokretljivosti i ravnoteže, smanjenju rizika od lomova kostiju, sporijem gubitku mišićne mase, za izbacivanje stresa koji se nagomilao tijekom radnog dana. Lagana gimnastika nam omogućava vraćanje organizma u bolju formu, a mišićima bolju opskrbljenost kisikom, što pridonosi boljem općem stanju. Laganim tjelesnim vježbama prisilit ćemo organizam da troši više kalorija, te ćemo tako omogućiti tijelu da izbjegne višak kilograma.

Svi oni koji imaju problema s reumatizmom ili je tijelo oslabljeno prilikom bolesti, gimnastika će vam vratiti snagu, jednostavno popraviti opće stanje bilo psihičko ili fizičko. Prilikom izvođenja vježbi, kod gimnastike je potrebna koncentracija i točnost, jer ako se pojedine vježbe ne izvode na pravilan način, one mogu više odmoći nego pomoći, zato uz stručno vodstvo nećete pogriješiti.

Gimnastika kao jedan od najčešćih oblika rekreacije za one u mlađoj dobi manifestirat će se tako da će djeca imati veću pokretljivost tijela, pokreti će biti gipkiji, refleksi će biti izoštreniji, a tijelo će imati usklađenu koordinaciju. Držanje će im biti uspravnije i struktura kostiju ojačana.

Lagana gimnastika osim točnosti i koncentracije u sebi sadrži pravilno disanje, zagrijavanje i istezanje. Vježbe se pretežno izvode na podu ili stojeći uporabom rekvizita kao što su lopta ili rastezljive gume. Ovom vrstom gimnastike potiču se na rad mišići koji se ne koriste svakodnevno u pokretu. Zato nikada ne treba forsirati, jer se vježbe izvode do granice boli. Vježbama ćete potaknuti i cirkulaciju te kardiovaskularni sustav na bolji rad, a sve osobe koje dođu potištene, tijekom ponavljanja određenih vježbi u njima se oslobađa taj negativni stav i dolazi do laganog opuštanja i pozitivnog razmišljanja.

  Zašto se javlja bol u stopalu

Gimnastika nam pomaže da se duže osjećamo mladima, jer rad u grupama je puno učinkovitiji nego da se radi individualno. Pozitivna energija se brzo širi prostorom, pa tako i brže ulazi u naš organizam.

Nakon odrađene lagane tjelovježbe, tijelo će pamtiti što ste mu pružili i u trećoj životnoj dobi biti zahvalno upravo za to jer ste ga njegovali, čuvali i priuštili mu da osjeti manje bolove nego da se niste uopće kretali i vježbali.

Na dan je dovoljno i samo 30 minuta hoda, svakodnevno za sve one koji se zbog bilo kakve bolesti teško kreću, ali trud se isplati. Nemojte samo imati isprike da niste stigli, jer govoreći to sebi svaki dan, stvarno nećete imati vremena, jer će to tako vaš mozak pamtiti. Izvucite se iz fotelja i koristite svaki trenutak da se krećete, jer gimnastika je pola zdravlja.

Foto: holbox/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU