back to top

Svađanje pred djecom

obiteljska svađa

Parovi koji nikada nemaju nesuglasice, uopće ne komuniciraju. Ljudski je biti loše raspoložen, razilaziti se u stajalištima i u nezgodnom času iskazati ljutnju u krugu obitelji. Život bi vam bio nemoguć kada biste se osjećali kao da vam djeca pomno prate svaki pokret.

Nakon svađanja pred djecom vrlo je bitno da se jedno drugom ispričate i pomirite se, također pred djecom. Time ih, podučavate vlastitim primjerom odgovornim vještinama razrješavanja sukoba. Naravno, katkad je to lakše reći nego učiniti. Ono što najviše utječe na djecu nije pokojna razmirica, već ukupna slika ponašanja u braku. Ako su vaše svađe svakidašnja pojava, možda biste trebali potražiti pomoć stručnjaka.

Prepoznajte važnost održavanja korektnog odnosa s partnerom (ili bivšim bračnim drugom) i pronađite način da ga ostvarite. Tako će biti manje svađa pred djecom. Pazite što govorite o bivšem bračnom drugu pred djecom. Za dječje samopoštovanje važno je da imaju mišljenje o oba roditelja. Ako imate problem, iznesite ga biranim riječima, nemojte dopustiti kritizirati karakter svojeg bračnog druga. Budite precizni, objasnite kako se osjećate upotrebljavajući riječi „želim“ i „osjećam“, umjesto da rečenice počinjete riječima kojeg vašeg supruga tjeraju u obrambeni stav, poput „Zašto ti…?“ , „Ti uvijek…“ ili „Ti nikad…“.

Pazite kako se izražavate pred djecom. Suzdržite se od ružnih riječi i uvreda koje sigurno ne biste željeli ponovno čuti od svojeg djeteta. To se sve postiže vježbanjem – nekada je teško na loš dan to izvesti. Ali, nikad se nemojte prestati truditi.

Kad ste zaista ljuti na svojeg bračnog druga, nužno je da se udaljite nasamo, kako biste se lakše smirili. Nađite se s bračnim drugom negdje izvan kuće, ako je moguće, kako biste neka pitanja raspravili u četiri oka. Djeca mogu osjetiti napetost u zraku čak i kada ih uvjeravate da je „sve u redu“. Neki roditelji pokušavaju svaki sukob sakriti od djece, kako ih ne bi uznemirili. Međutim, djeci je tako uskraćena prilika da vide kako se odnosi razvijaju i da nauče da se svi moraju truditi oko rješavanja problema. Djeca mogu i početi kriviti sebe za vašu ljutnju ako im ne objasnite pravi razlog.

  Strah od liječnika

Znate već sigurno da malo starija djeca mogu pokušati okrenuti jednog roditelja protiv drugoga kako bi postigla neki svoj cilj. Nemojte se dati namamiti.

Niste vi jedini roditelji koji se znaju u ljutnji međusobno vrijeđati pred djecom. Povremeno svađanje pred djecom je neizostavna sastavnica bračnog života, to je prilika da djeca vide kako čak i kad ste ljuti i povrijeđeni, možete riješiti probleme i vratiti ljubav i slogu.

Foto: Deklofenak/Shutterstock

Koliko je ovaj post bio koristan?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Broj glasova:

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

DRUGI UPRAVO ČITAJU